Какви повреди при климатиците може да срещнете и как да се справите с тях?

Както всички електрически уреди, климатиците също се нуждаят от профилактика. Някои иновативни решения, като интелигентните климатични контролери, Ви информират при проблеми в поддръжката на системата, но е важно и лично да проверявате дали всичко е наред с климатика. Това ще Ви помогне предварително да установите наличието на потенциални проблеми, така че да не се стигне до скъп ремонт на климатика.

Представяме Ви едни от често срещаните проблеми с климатика и решения за справянето с тях.

1. Изтичане на вода от вътрешното тяло на климатика

Ако видите, че изтича вода от вътрешното устройство на климатика, това означава, че сте закъснели с поддръжката! Причината за изтичане на вода от климатика може да бъде, че дренажната тръба е запушена поради наличие на бактерии и плесени и това е довело до преливане на дренажния улей. Друга възможна причина може да бъде, че кондензната помпа се е счупила и се нуждае от подмяна.

Решение при изтичане на вода на вътрешното тяло на климатика:

Изтичането на вода е един от често срещаните проблеми с климатика и може да бъде отстранен с помощта на техник или дори чрез домашно решение. Запушената кондензна тръба може да бъде отпушена с вакуум. Можете също да излеете 150мл. оцет в дренажната линия, за да убиете наличните бактерии и плесени. Точното местоположение на дренажната тръба при Вашето тяло може да е различно от това при други системи, затова предварително проверете това в ръководството за употреба.

2. Изтичане на вода от външното тяло на климатика

В горещите летни дни може да забележете образуването на локва вода извън жилището, точно под компресора на климатика. Това може да се дължи на няколко причини, които включват филтъра, лошо уплътнение, неправилна инсталация и т.н.

Решение при изтичане на вода от външното тяло на климатика:

Първото нещо, което трябва да направите след диагностицирането на този проблем е да изключите климатика си и захранването на жилището. Проблемът може да се задълбочи, ако не вземете своевременни мерки. За такъв тип проблеми може да се наложи да се обадите на професионалист.

Вижте повече за проблемите, свързани с изтичане на вода от климатика в статията Защо тече вода от климатика?

3. Изтичане на хладилен агент при климатика

Хладилният агент е известен още като фреон и е отговорен за охлаждането на въздуха във Вашата климатична система. Както подсказва името, това е агент, чрез който климатикът охлажда или отоплява дома Ви. Понякога изтичането на хладилният агент може да доведе до намаляването на ефективността на климатика. Освен това, течовете могат да бъдат вредни и за околната среда.

Решение при изтичане на хладилен агент:

В случай на незначителен теч, хладилният агент трябва да се допълни и да се запълнят отворите, от където изтича. В случай на по-голяма повреда в тръбите, може да се наложи ремонт на цялата система. Докато се зарежда хладилният агент, трябва да се внимава да не се презареди или подзареди. Ако зарядът съответства на спецификациите на производителя, климатикът ще продължи да работи ефективно.

Можете да откриете теч на фреон по множество различни начини. След като бъде открит, анализирайте проблема и предприемете необходимите действия за спиране на теча. Ако е необходимо, свържете се с професионален техник, който да отстрани теча, за да избегнете усложнения.

4. Замърсен филтър на климатика

Филтърът на климатика играе важна роля за поддържане на въздушния поток без прах и замърсители. Запушеният филтър ограничава въздушния поток, намалявайки ефективността на климатичната система.

Мръсният филтър също намалява способността на системата да охлажда въздуха ефективно. Винаги проверявайте каква е препоръката на производителя на филтъра за това кога да го смените или почистите. Интелигентният контролер за климатик може да Ви помогне да проверите състоянието на филтъра на Вашата система и да подаде сигнал за това кога е време да пристъпите към почистване.

Решение при мръсен филтър:

Ако въздушният поток е задушен, проверете състоянието на въздушния филтър. Пристъпете към почистване, тъй като е вероятно мръсният филтър да ограничава въздушния поток.

Собствениците на домашни любимци трябва да бъдат изключително внимателни към поддръжката на въздушните филтри. Почистването или смяната трябва да е по-често заради козината на домашните любимци. Вижте нашите съвети в такива случаи в статията Как собствениците на домашни любимци да поддържат климатичните си системи.

5. Замразена изпарителна бобина

Вашият климатик може да спре да работи и това може да се дължи на замразена изпарителна намотка. Изпарителната бобина замръзва, когато климатикът няма достъп до достатъчен въздушен поток. С течение на времето, бобината може да се обвие с лед, предотвратявайки възможността на хладилния агент да абсорбира топлина. Този проблем възпрепятства добрата климатизация.

Решение при замразена изпарителна намотка:

За да диагностицирате този проблем, първо установете какви са щетите. Оставете бобината на изпарителя да се размрази. Това може да стане, като не използвате устройството. Не забравяйте първо да изключите захранването. Обикновено отнема 24 часа, за да се размрази бобината напълно. В случай на умерено замръзване, поддържайте системата си в режим на вентилатор, тъй като вентилаторът може да помогне на размразителния процес, без да се изключва устройството. Вероятно ще трябва да се обадите на професионалист, за да отстраните проблема.

6. Неизправност на електрическото управление

Понякога включвате и изключвате климатика си толкова често, че компресорът и вентилаторът на системата се износват. Компресорът, кондензаторът и двигателят на вентилатора са свързани с процеса на стартиране на устройството. Прекъсване на връзката поради корозия на проводниците или клемите може да попречи на компресора и двигателя да се включат.

Решение за отказ в електрическото управление:

За да определите проблема, проверете електрическата връзка. Ако не можете да се справите, потърсете помощта на професионалист. Такива проблеми с климатика могат да бъдат предотвратени при редовна поддръжка на климатика.

7. Климатикът не работи

Външното тяло на климатика пренася топлината от закрито на открито чрез вентилатор, разположен във външното тяло. Ако вентилаторът не работи ефективно, тогава не се извършва ефективен топлопренос. В резултат на това, компресорът на климатика може да прегрее или може да задейства безопасен режим на работа. Най-лошият случай е, когато има вътрешни повреди на компресора, което може да доведе до подмяна на климатика с нов.

Решение при неработещ климатик:

Ако вентилаторът на Вашата климатична система спре да работи, тогава може да има проблем с окабеляването на системата или да има разхлабен компонент. В такива случаи, проверете визуално за наличието на проблема. Не забравяйте да изключите захранването преди това. В повечето случаи може да Ви е трудно да диагностицирате такъв проблем, така че е по-добре да се обадите на професионалист, който да извърши необходимия ремонт.

За тези и още полезни статии, свързани с работата на климатика, следете блога ни. При нас може да намерите разнообразие на модели климатици на едни от най-добрите марки на пазара. Вижте повече на нашата онлайн платформа.