Климатичните системи вече са налични в най-различни варианти, като можете да изберете формата, големината, спецификациите и колко енергоефективен уред желаете.

 

Независимо от избора на климатик обаче, ако неговия монтаж не е извършен правилно, е много вероятно да не можете да се възползвате от всички предимства, които Ви предлага устройството. В тази статия ще разгледаме значението на монтажа на климатика, какво е важно да знаете за него и какво включва стандартният монтаж.

 

Важни фактори при монтаж на климатика

 

Избор на подходящо място на монтаж

Мястото за монтаж е от ключово значение за правилното функциониране на климатика. Например, външното тяло трябва да бъде монтирано така, че да не се блокира въздушният поток и да се избегнат нежелани шумове. Същото важи и за вътрешното тяло - ако се монтира стенен климатик, обикновено се поставя на около 15 см от тавана, а подовите климатици е необходимо да бъдат инсталирани така, че да не се блокира пространството около тях с мебели или други предмети.

 

Външното тяло трябва да бъде достъпно за следващи профилактики и да бъде обезопасено.

 

Подходящо отвеждане на конденза

Функцията на дренажните тръби е да отвеждат водата от конденза. Трябва да се избере подходящо място, през което тези тръби да минават. Най-добре е кондензът да се отвежда във водосточна тръба или улук.

 

Препоръчително е през зимния сезон да се постави кондензна ваничка с нагревател, за да се защити системата от замръзване.

 

Избор на размер и големина на климатика

Преди монтажа на климатика е важно да се обърне внимание на размера и теглото на външното тяло, надеждността на стената, към която ще бъде монтирано тялото, изолацията на стойките и да се вземат необходимите предпазни мерки.

 

Изчисляване на тръбния път

Един от ключовите фактори, които определят ефективността на системата, е дължината на тръбния път между външното и вътрешното тяло. Той не трябва да бъде прекалено дълъг, тъй като това може да намали ефективността на системата и да доведе до по-бавно достигане на зададената температура на цената на по-голям разход на енергия.

 

Диаметърът на тръбните връзки, по които преминава хладилният агент, е друг важен фактор, който определя ефективността на системата. Размерът на диаметъра е индивидуален за различните модели климатици и най-често се определя от типа на системата и нейната мощност.

 

Правилно нивелиране

Ако тялото на уреда не е правилно нивелирано, то това може да доведе до натоварване на компресора и неравномерно разпределение на хладилния агент в системата. Тези фактори могат да доведат до прекомерно износване на уреда и по-късен ремонт или замяна на компоненти.

 

Съвети за безопасност при монтаж на климатика

При монтажа на климатика е много важно да се обърне внимание на изолацията на тръбния път, който свързва външното и вътрешното тяло на уреда. Тръбният път се изолира с тръбна изолация, която предпазва от загуби на топлина и енергия, като също така осигурява по-ефективна работа на климатика.

 

За да се гарантира добрата изолация, след монтажа се използва бандажна лента, която покрива изолацията и я предпазва от амортизация и външно влияние. Това е много важно, за да се избегнат ненужни ремонти и замени на компоненти през следващите години.

 

Важна стъпка при монтажа на климатика е и вакуумирането на тръбния път с вакуумпомпа, преди да се въведе уредът в експлоатация. Това е необходимо за изваждане на въздуха от тръбния път и поставянето на нужното количество хладилен агент. Без вакуумиране може да се получат проблеми като изтичане на агента, загуба на охлаждането и допълнителни разходи за ремонт.

 

Оставете монтажът на специалистите

Специалистите притежават нужната квалификация и знаят как да извършат монтажа така, че системата Ви да работи оптимално и Вие да се радвате на комфорта, който искате. Затова е най-добре да се доверите на техните умения.

 

Клима Онлайн предлага на своите клиенти безплатна доставка и качествен професионален монтаж на всички закупени климатици на територията на цялата страна.

 

Монтажът се извършва в рамките на 3-7 дни след потвърдена поръчка в зависимост от графика на монтажните групи.

 

Какво включва стандартният монтаж на климатика?

● Технологичен отвор в стената 1 бр.

● Медна тръба до 3 л.м.

● Кондензна тръба до 5 л.м.

● Електрически кабел до 4 л.м.

● Изготвяне на захранващ щепсел

● Монтаж на стойки за външно тяло

● Монтаж на вътрешно и външно тяло

● Вакуумиране и включване на системата

 

Повече за климатичните системи и услугите ни за монтаж може да научите на Klimaonline.bg