Какви са причините за теч от климатика Ви и какво трябва да направите в различните случаи?

Когато забележите изтичане на вода в дома Ви е естествено да сте обезпокоени и да потърсите най-бързото и правилно решение на проблема. Повредите от вода могат да бъдат скъпи за поправяне и се случват не след дълго. Дори и най-малкият теч може да повреди подове, стени, тавани, килими и дори мебели.

Ако от Вашият климатик е започнала да изтича вода е изключително важно да предприемете действия. Първото нещо, което трябва да направите е да изключите климатика си и да почистите водата, която изтича от него. Повредата може да възникне в рамките на минути след появата на теча и е добре да защитите дома си от евентуални щети, докато проучвате причината за възникналата неизправност.

Със сигурност течащият климатик е индикация за проблем, но добрата новина е, че повечето повреди могат да бъдат поправени от специализираните техници.

Причина № 1: Замразена изпарителна бобина

Вашият климатик има няколко важни части, които помагат за охлаждането на въздуха в дома. Една от тези части е известна като изпарителна намотка, която е отговорна за охлаждането на хладилния агент, минаващ през нея. Това се случва, като се извлича топлия въздух от Вашия дом и се изпраща към кондензаторната бобина отвън.

Ако не почиствате добре климатика си през годината, изпарителната бобина може да се покрие с тънък (или дебел) слой прах и мръсотия. Когато бобината се замърси, тя не е в състояние да извърши топлообмен между вътрешнидя въздух и хладилния агент. Това кара бобината на изпарителя да стане твърде студена и в резултат на това може да се образува лед. С течение на времето цялата бобина може да замръзне.

Ако забележите локва вода под Вашия климатик, проверете бобината на изпарителя. Водата може да капе от слой лед и слана, образуван около нея. Въпреки че това е нещо, което трябва да се поправи веднага, то е малко вероятно да причини трайни щети на Вашата климатична система. Изключете климатика, поставете кърпа под устройството и потърсете специализиран техник, който да ремонтира повредата.

Причина № 2: Запушена дренажна тръба на климатика

Климатикът е отговорен за премахването на влажността от вътрешния въздух на помещението, в което работи. Високите нива на влажност затрудняват работата на устройството, затова освен че охлажда или отоплява дома Ви, то и обезвлажнява въздуха.

Тръбата за източване може да се запуши с течение на времето, подобно на всяка друга тръба в дома Ви. Причината може да е натрупване на прах и мръсотия. Когато това се случи, водата може да се насъбере в тялото. Ако блокираният дренажен отвор не се отпуши навреме, събраната вода ще се разлее от резервоара за кондензация и ще започне да капе на пода Ви. Почистете тръбата и след няколко минути течът би трябвало да спре.

Това е една от най-честите причини за изтичане на вода от климатик, а също така е лесно да се поправи! Техниците може да използват вакуум, за да премахнат прахта, мръсотията или плесента, които са се натрупали в дренажната тръба.

Причина № 3: Неправилна инсталация

Ако климатичният блок не е инсталиран правилно, това може да бъде основна причина за изтичане на вода. При инсталирането на климатика трябва да се уверите, че няма запушени вентилационни отвори, тъй като това ще повиши налягането и ще доведе до теч.

Също така, Вашият климатик трябва да бъде инсталиран с подходящ наклон и да е поставен в хоризонтално положение. Неправилният наклон на устройството може да доведе до неуспешно отвеждане на водата от климатика и последващ теч. За да сте сигурни, че монтажът е изпълнен правилно, доверете се на професионален техник, който ще гарантира това.

Причина № 4: Замърсени филтри на климатика

Ако въздушният филтър е запушен или замърсен, въздушният поток към изпарителя се възпрепятства, което води до спад в температурата. Ако бобината стане твърде студена, тя замръзва. Когато климатикът се изключи, вътрешното устройство спира да всмуква въздух към вътрешността, което след това води до затопляне и топене на натрупания лед. Ако водата от топящия се лед запълни капацитета на кондензната вана, това води до изтичане. В такива случаи трябва да почистите филтъра и да подсушите изтичащата вода. След като филтърът е почистен, климатикът трябва да заработи нормално и течът да спре.

Причина № 5: Недостатъчен хладилен агент

Често срещано погрешно схващане е, че климатиците използват хладилен агент по същия начин, по който автомобилите използват газ. Това е неправилно. Вашият климатик не изисква редовно зареждане на хладилен агент. Въпреки това, различни неизправности в климатичната система могат да доведат до изтичането на хладилен агент. Това може да бъде съпроводено от свистящ или бучащ шум, идващ от системата.

Ако има изтичане на хладилен агент, устройството ще трябва да бъде поправено и загубеният хладилен агент ще трябва да бъде допълнен. Без нужното количество хладилен агент, климатикът няма да може да издърпа топлината от вътрешния въздух. Това затруднява работата на системата, а също така може бобината на изпарителя да стане твърде студена. Когато бобината на изпарителя достигне определена температура, тя започва да образува лед в климатичното тяло. Този лед може да доведе до изтичане на вода от климатика.

Изтичащият климатик винаги трябва да се ремонтира възможно най-скоро, независимо от причината за изтичането. Повредите от вода могат да се случат много бързо и ако не се поправи устройството още при появата на първите признаци, проблемът може да доведе до по-голяма повреда.

Ако забележите, че капе вода от Вашия климатик, веднага подсушете с кърпа и се обадете на техник. Един от най-ефикасните начини за предпазване от теч е осигуряване на рутинна профилактика на устройството, която ще Ви гарантира, че то работи ефективно и е в пълна изправност. Заповядайте на страница ни, където ще намерите едни от най-ефективните решения за климатизация на Вашия дом. Свържете се с нас, ако имате нужда от помощ.