Климатикът е неизменна част от дома и офиса през горещите летни месеци и мразовитата зима, но неговата употреба може да бъде и доста скъпа. В тази статия ще разгледаме как да използваме климатика най-икономично, като фокусираме вниманието Ви към няколко полезни съвета, с чиято помощ да намалите значително разходите си за електроенергия.

 

Как да изберете най-икономичния климатик за Вас?
Когато избирате климатик за Вашето помещение е важно да вземете предвид големината му, изолацията на сградата, дограмата, както и Вашите нужди за охлаждане или отопление. За да определите колко икономичен е климатикът, който искате да закупите, трябва да проверите неговата енергийна класификация. Четирите основни класификации са А, А+, А++ и А+++, като клас А+++ е най-икономичният.

Освен това, трябва да вземете предвид и вида на климатика, който ще закупите. Инверторните и хиперинверторните стенни климатици обикновено са по-икономични, но мулти сплит климатиците и термопомпите могат също да бъдат много ефективни.

Също така е важно да поддържате Вашите климатици редовно, като чистите филтрите и проверявате редовно изправността им. Това ще Ви помогне да запазите уредите в добро състояние и да си гарантирате, че тяхната работа ще бъде ефективна и икономична.

 

Изберете правилния размер
Първата стъпка за икономично използване на климатика е да изберете подходящ размер устройство спрямо размера на Вашето помещение. Това е много важно, тъй като твърде голям климатик може да бъде много скъп за употреба, докато твърде малък може да не успее да климатизира помещението. Важно е да се консултирате с професионалист, който да Ви помогне да изберете правилния размер за Вашето помещение, така че да постигнете очаквания добър ефект.

Разбира се, когато избирате климатик, трябва да си зададете въпроса: За какво ще го използвам? Някои купуват климатици единствено за охлаждане, но други ги употребяват и за отопление. Тук е много важно да се изберат икономични класове най-малко A++ и A+, за да постигнете желаната енергийна ефективност и да се радвате на добра климатизация.

 

Редовна поддръжка
Редовната поддръжка на климатика може да удължи живота му и да гарантира оптимална работа. Препоръчително е да се извършва годишно професионално почистване на климатика, което включва почистване на филтрите, проверка на хладилната течност и оценка на работата на уреда. Това ще намали риска от неизправности и ще помогне на климатика да работи по-икономично, без да товари излишно сметките Ви за електричество.

Имайте предвид, че новите модели климатици, имат вградени сензори, които Ви подсещат, кога е настъпило време за почистване на филтрите. Наблюдавайте тези сензори и реагирайте навреме, за да отстраните натрупаната мръсотия.

 

Правилно настройване на температурата
Правилното настройване на температурата може да намали разходите за електроенергия. Препоръчително е да зададете температурата на климатика на 24-25 градуса за охлаждане през лятото и между 18 и 20 градуса за отопление през зимния сезон.

Това са комфортни температури за повечето хора, а с всеки градус повече ще увеличавате разходите за електроенергия с около 5%. Модерните инверторни и хиперинверторни климатици разполагат с дигитален дисплей, така че лесно на нагласите температурата.

 

Използвайте функцията за автоматично изключване
Функцията за автоматично изключване може да спести електроенергия, като изключва климатика, когато достигне зададената температура. Това ще намали консумацията на електроенергия и ще предотврати ненужното работене на климатика, което може да доведе до износване на уреда и по-високи сметки за електричество.

Ако искате да направите икономия на електрическа енергия, то тогава задайте функцията за автоматично изключване, тъй като тя е наистина много полезна и съдейства за повишаване на енергийната ефективност в дома или работното място.

 

Използването на климатик може да бъде скъпо, но с правилно настройване и използване може да бъде икономично и екологично. Изберете правилния размер на климатика за Вашето помещение и извършвайте редовна поддръжка на уреда. Настройте правилната температура и използвайте функцията за автоматично изключване.

 

Следвайки тези прости съвети, можете да използвате климатика с оптимални резултати, като същевременно намалите Вашия енергиен разход и сметките за електричество.