Тук ще намерите съвети за собствениците на домашни любимци, как да поддържат климатиците си и доброто качество на въздуха в закритите помещения.

Домашните любимци са членове на семейството, като всички останали, но те могат да имат отрицателно въздействие върху качеството на въздуха в дома Ви. Те Ви даряват с много любов, но и съжителството им с Вас предполага определени грижи, за да може то да се осъществява в добри условия. Собствениците на домашни любимци знаят, че са необходими допълнителни усилия, но жертвата си заслужава. Освен ежедневното хранене, внимание и почистване, те трябва да са наясно, че наличието на домашно животно идва с непредвидени отговорности, като например поддържане на качеството на въздуха на дома. Космите по мебелите и пърхот, който може да забележите във въздуха, са сред най-дразнещите недостатъци на споделянето на дома с куче или котка. Но ако тези косми и частици се разпръснат из дома Ви, те завършват пътя си във филтъра на Вашия климатик - и това е само един начин, по който притежаването на домашен любимец може да повлияе на климатичните условия у дома. Има специални съображения за собствениците на домашни любимци, когато става въпрос за поддържане на климатичната система и контрола на енергийната употреба.

Сменяйте редовно въздушните филтри

Ако имате един или повече домашни любимци вкъщи, трябва да проверявате филтъра преди обичайното време за подмяна. Възможно е той да бъде пълен със сплъстени косми, прахови и други частици. Всичко това може преждевременно да запуши филтъра. Уверете се, че използвате въздушни филтри, които могат да уловят замърсяванията от домашни любимци. Вашите нормални или йонни филтри може да не са достатъчно ефективни за улавяне на пърхот. Ако филтрите Ви се запушват бързо, може би е разумно да преминете към филтър за многократна употреба, който може да се почисти с измиване.

Редовно почиствайте дома си с прахосмукачка

Един от ключовете за избягване на тези филтърни запушвания е предотвратяването на това по-голямата част от косата и пърхота да достигнат до филтъра. Ежедневното почистване с прахосмукачка може значително да ограничи разпространението на косми и замърсявания във въздуха и климатичната Ви система.

Къпете и решете домашния си любимец

Една от най-важните стъпки, която можете да предприемете, за да защитите отоплителната и охлаждащата система на Вашия дом, е да се грижите за хигиената на Вашия домашен любимец. Докато той се движи през целия ден, може да натрупа вещества върху козината си, които в крайна сметка могат да бъдат разпространени в климатичната система на дома. Веднъж попаднали в системата, те могат да бъдат разпространени до други райони на дома. Четките, създадени специално за премахване на косми за домашни любимци, помагат за това. Друго решение е да водите любимеца си на фризьор. Грижата за хигиената на домашния любимец започва с къпането. Освен това можете да:

  • Решете любимеца си на открито за няколко минути всеки ден;
  • Го подстригвате, за да се отървете от излишната козина;
  • Го подсушавате след къпане, за да премахнете излишните косми.

Почиствайте канала на дома си

Важно е да поддържате климатика в дома си. За собствениците на домашни любимци това може да включва почистване на въздуховодите от компания за ремонт на климатици. Малки частици неизбежно ще циркулират в цялата Ви система, включително Вашите канали.

Регулирайте термостата си, когато домашните любимци са сами вкъщи

Хората с кучета и котки не трябва да се притесняват твърде много от регулирането на температурите. Кучетата са издръжливи на горещи или студени температури. В горещи дни се уверете, че кучето Ви има много вода и хладно място за почивка (или на закрито, или на сянка). В дни с температури на замръзване, оставете кучето си да бъде на закрито или му осигурете сух подслон, който предпазва от вятър. Може би искате да поддържате термостата на 22 градуса през цялата година, но вашите домашни любимци могат да са в безопасност и при по-широк температурен диапазон. Бихте могли да спестите енергия и пари, като зададете температурата си до 18 градуса през зимата и до 26 градуса през лятото, когато само любимците са вкъщи.

Оградете външното тяло на климатика

Дръжте любимеца си далеч, като изградите малка ограда. Ако оставите домашните си любимци без надзор в двора, може да се погрижите за безопасността им и тази на климатика си, като създадете дишаща бариера около Вашето външно устройство. Безопасно е домашните любимци да са около тези тела, но ограничаването на достъпа ще гарантира, че котките няма да закачат перките с ноктите си и кучетата няма да дъвчат кабелите.

Дори и да предприемате превантивни мерки през цялата година, за да защитите Вашата климатична система, все пак трябва да извършвате редовна професионална профилактика. Редовната проверка и настройка ще ви помогне да предотвратите разпространението на пърхот от домашните любимци в целия Ви дом. Свързването с техник също може да помогне за намаляване на сметките за енергия и удължаване на живота на Вашата отоплителна и охлаждаща система.

Ако сте в процес на търсене на климатична система за дома си, заповядайте на страницата ни. При нас ще намерите едни от най-добрите уреди за отопление и охлаждане на пазара. Вижте повече за предложенията ни тук. При нужда от консултация, свържете се с нашия екип от професионалисти.