Домашно почистване на климатика

Инструкции за лесно почистване на климатика вкъщи

 

Независимо дали сега сте се сдобили с инверторен климатик, или го имате от доста време, е необходимо редовно основно почистване на вътрешното и външното тяло. Ако тепърва ще избирате климатик, проверете неговия енергиен клас, преди да го закупите. Климатиците с клас А са с най-висока енергоефективност. Трябва да знаете обаче, че независимо каква марка, модел или енергиен клас е Вашият климатик, ако не се грижите подходящо за него, с времето ефективността ще започне бързо да намалява.

 

Почистването на климатика е от изключително значение, за да може да функционира добре. За целта е необходимо да се извършва профилактична диагностика всяка година от професионалисти. Нищо не може да замести професионалната профилактика на климатика Ви. Ако обаче бихте искали да знаете как да почиствате основно уреда си, можете да прочетете тази статия.

 

Почистване на вътрешното тяло на климатика

 

1. Уверете се, че климатикът е изключен

Първата и най-важна стъпка е климатикът да бъде изключен от захранването. Ако сте решили дори единствено да смените или почистите филтрите, все пак да спазвате правилата за безопасна експлоатация на уреда.

 

2. Отворете капака на вътрешното тяло

Някои модели имат специфични начини на отваряне на капака на вътрешното тяло. Ако не сте сигурни как става това и досега не сте отваряли капака, прочетете инструкциите за употреба на Вашия модел климатик.

 

3. Почистете изпарителните бобини

Това е един от най-важните компоненти, които е добре да поддържате чисти. За целта можете да използвате мека четка. Бъдете много внимателни. Можете да използвате и спрей за почистване на намотки.

 

4. Почистете въздушните филтри

 

Извадете филтрите от вътрешното тяло

Филтрите се намират точно под предния панел на климатика. През тях преминава целият въздушен поток от стаята. Филтрите пречистват въздуха, като задържат фините частици прах, които дори не забелязвате.

 

Почистването на филтрите на Вашия климатик създава и поддържа чиста и свежа атмосфера у дома. Филтрите на климатика предпазват вътрешните компоненти от замърсяване.

 

Премахнете филтрите внимателно и ги огледайте за деформации. Ако има дефекти по тях, необходимо е да ги смените с нови. Повредените филтри не след дълго ще станат причина за други по-сериозни проблеми в системата. Освен това и качеството на въздуха в помещението ще се понижи.

 

Почистете с прахосмукачка

По този начин можете да почистите само въздушните филтри и няма да ги повредите. Почистването с прахосмукачка лесно ще премахне натрупалите се прах и частици.

 

Измийте филтрите

Измийте филтрите под течаща вода до пълното премахване на всички замърсители. Може също да ги накиснете за известно време в сапунена вода или във вода с оцет. След това трябва да ги оставите да изсъхнат сами, колкото е необходимо. Не се препоръчва да сушите филтрите със сешоар, нагревател или други устройства, защото имат много фини влакна и има опасност да ги стопите.

 

Поставете филтрите

След като се уверите, че филтрите са напълно сухи ги поставете внимателно във Вашия климатик и го затворете.

 

5. Почистете дренажната линия

Дренажната линия започва да се запушва с времето, ако не я почиствате. Използвайте гореща вода с разтворен сапун в нея, която да прекарате през тръбата. Така ще отстраните насъбралата се мръсотия.

 

6. Почистете панела

След като затворите капака на климатика, почистете панела на вътрешното тяло с влажна кърпа. Включете климатика в електрозахранването и го пуснете режим на охлаждане или отопляване. Уверете се, че кондензът от вътрешното тяло се отвежда навън.

 

Почистване на външното тяло на климатика

 

1. Подготовка за почистване

Има разлика в почистването на вътрешното тяло и външното тяло. За почистване на външното тяло на климатик е необходим демонтаж и цялостно основно измиване, като много трябва да се внимава да не се мокри електрониката му. Външното тяло по-рядко се налага да се почиства, тъй като неговият топлообменник е с по-голямо разстояние между ламелите и значително по-малко се задръства.

 

В зависимост от това къде живеете и как е поставено външното тяло, ще се определи точно колко работа ще имате по него. Преди да започнете с почистването се уверете, че климатичната система е изключена от захранването.

 

2. Свалете решетката

След като развиете всички болтове, свалете решетката. Почистете с четка по-големите частици, и след това с мокра кърпа изчистете натрупалия се прах. Почистването трябва се извърши посредством движение отгоре-надолу.

 

3. Използване на препарати

Може да почистите климатика и с обезмаслител, но след това трябва да го изплакнете. Съществуват и специални спрейове, подходящи за почистването на климатични системи. Спрейовете разтварят остатъчния фин прах. Така ще бъдете напълно уверени, че сте почистили добре климатика. Направете своя избор предварително.

 

4. Почистване на частите

Почистете внимателно топлообменника, вентилатора и кондензната вана.

 

5. Поставете обратно решетката

След като сте почистили всичко внимателно, поставете решетката и завийте болтовете. Почистете външното тяло.

 

Препоръки за почистването климатика

Препоръчва се почистването да се извършва извън активен сезон, съответно през пролетта или есента. През зимата почистването е добре да се извършва при необходимост, в зависимост от интензивността на употреба през това време на годината.

 

Външното тяло на климатика е необходимо да се почиства поне веднъж годишно, докато на вътрешното тяло трябва да отделяте време за по-чести профилактики.

Не използвайте твърди четки и агресивни почистващи препарати, тъй като това може да наруши нормалната работа на уреда.

 

Колко често трябва да почиствате климатика си?

Когато един уред е замърсен, качеството на неговата работа се влошава. Появява се лоша миризма, повишава се консумацията на енергия и като цяло се усложнява функционалността му. Това създава дискомфорт и коства средства.

 

Трябва да се извършва професионална профилактика на климатика веднъж или два пъти годишно.

 

Редовната поддръжка на климатичната система ще гарантира ефективността й и ще удължи експлоатационния живот. Приемете я като необходима грижа за Вашия климатик.

 

Ако дори след почистване на климатика ефективността му е ниска, консултирайте се с професионален техник. В случай че е необходимо да замените старата си климатична система, може да се възползвате от нашите предложения на сайта на Клима Онлайн.