На колко градуса трябва да работи климатикът Ви?

Как трябва да управлявате климатика си през зимата, за да е възможно най-ефективен?

В наши дни почти всеки дом има климатик. Той регулира и поддържа температурата вътре на желаното от Вас ниво, независимо от температурата навън.

Въпреки това възникват някои въпроси при работа с климатици, когато навън е студено. Ако планирате да се отоплявате с климатик тази зима, имате късмет. Тук сме съставили списък с често задавани въпроси, свързани с работата на климатика през студените зимни дни, за да Ви помогнем.

На каква температура да пускате климатика си?

Повечето от вас, които четат този материал, вероятно задават температура около средната - двадесет градуса през лятото и малко над двадесет градуса през зимата - но колко ви струва това и могат ли малките промени в навиците ви за климатизация всъщност да ви спестят пари?

Каква стандартна температура трябва да зададете на климатика си?

Има значение на колко градуса държите климатика през зимата и лятото. Стандартна температура на климатика, която задавате на дистанционното трябва да бъде настроена на около 25 градуса за охлаждане през лятото и около 18 до 20 градуса за отопление през зимата в автоматичен режим. Тези условия са подходящи, за да осигурите максимална енергийна ефективност на вашата климатична система. Имайте предвид, че тези температури предполагат, че живеете в умерен климат.

Това, което трябва да разберат потребителите е, че климатиците ще трябва да работят по-усилено, за да компенсират по-суровия климат. Тези, които живеят в по-топъл климат, трябва да настроят температурите за охлаждане на въздуха на малко по-ниски, докато тези, които живеят в по-хладен климат, трябва да настроят нагревателя на въздуха да работи на малко по-топъл режим.

Как да настроите климатика си в режим на отопление?

Съветваме Ви да не изключвате климатика си, когато Ви няма у дома, а да го оставите да работи на стандартните температури, споменати по-горе. Така ще спестите от сметките си за ток и когато се приберете, няма да влезете в студено помещение и да трябва климатикът Ви тепърва да се опитва да го затопля. Настройте климатика си на режим Heat и автоматичен режим на вентилатора. Когато сте си у дома, може да повишите температурата на 22-25 градуса и да настроите вентилатора на 2-ра или 3-та степен.

Как температурните настройки влияят на разходите?

Колкото по-усилено трябва да работи климатикът Ви, толкова повече електричество ще консумира. Това означава, че колкото по-ниска температурата сте задали при охлаждане и по-висока - при отопление, толкова повече добавяте към сметката си за ток.

Климатикът духа студено, но не и топло?

Често се случва по време на зимния сезон климатикът да започне работа, като духа студен въздух. Причината за това е липсата на т.нар. режим “топъл старт“ на вашия климатик. Решението – изчакайте 5-10 минути, за да загрее компресорът. След това климатикът Ви ще започне да духа топло.

Какъв е подходящият размер климатик за Вашия дом?

Обикновено климатикът трябва да има най-малко 80 вата мощност на квадратен метър от стаята, която възнамерявате да климатизирате. Ако една стая е по-голяма от капацитета на климатика, тогава ще има по-малка ефективност при контролиране на температурата. При такива случаи става следното - докато Вашето дистанционно управление дава информация, че въздухът е настроен да се охлади до 24°, температурата в помещението всъщност може да бъде 28°. Обратно, ако стаята Ви е твърде малка за климатика, той ще достигне и прескочи температурата, на която сте възнамерявали да го настроите. Същото важи и когато настройвате климатика на режим за отопление.

Имайте предвид и височината на тавана на зоната, която искате да отоплявате / охлаждате. Колкото по-висок е таванът, толкова по-мощен е климатикът, от който се нуждаете. Ако не сте сигурни от какъв размер климатик имате нужда, потърсете професионален съвет. Свържете се с нас, за да Ви помогнем да изберете правилния климатик за Вас: https://www.klimaonline.bg/kontakti.

Течаща вода от външното тяло през зимата? Как да се справите с този проблем?

През зимния сезон, за да избегнете този проблем, трябва да отстраните гофрираната тръба на климатика, за да не се възпрепятства оттичането на водата. Това би могло да доведе до замръзване на климатика. Също така може да се увеличи и шума при работа и да се повишат вибрациите, което е много неприятно. Може да се стигне и до повреда на компресора. Когато закупувате климатика си е добре заедно с инсталирането да бъде поставена и кондензна вана, защото ако решите да си я поръчате по-късно, ще имате допълнителни разходи. За да сте сигурни, че няма да замръзне водата, най-добре поръчайте кондензна вана с подгряване.

Защо климатикът замръзва през зимата?

Всяка хладилна система може да замръзне и ако това се случи, устройството не работи достатъчно ефективно. Причината за замръзването на климатиците е кондензът, който се образува по време на режима за отопление. Топлообменът се нарушава и ефективността на климатика намалява. Отделянето на топлина и получаването на конденз поради разликата в температурите причиняват това.

С помощта на този материал е важно да разберете, че разбирането на принципите на работа на Вашия климатик влияе върху сметките Ви за енергия и е от ключово значение за поддържането на разходите под контрол. Ако не сте правили справка с енергийния си план от известно време, вероятно плащате твърде много. Ние от Клима Онлайн сме на Ваше разположение, за да Ви дадем правилните съвети за покупка и поддръжка на климатици. Разгледайте нашите предложения на световно признати марки като Fuji Electric, Midea, Samsung, Daikin и Panasonic и си осигурете ниска консумация на енергия и висока ефективност: https://www.klimaonline.bg/klimatici/.