Какво е BTU? (Част 3)

Какво представлява BTU на климатик и как се изчислява?

 

Британската термална единица или BTU представлява енергийна единица. Това е приблизителната енергия, необходима за загряване на един паунд вода с 1 градус по Фаренхайт. 1 BTU = 1055 джаула, 252 калории, 0,293 ватчаса или енергията, освободена при изгаряне на един ват. 1 ват е приблизително 3,412 BTU на час.

 

BTU често се използва като отправна точка за сравняване на различни горива. Въпреки че са физически стоки и са съответно количествено измерени, като например по обем, те могат да бъдат преобразувани в BTU, в зависимост от съдържанието на енергия или топлина, присъщо на всяко количество. BTU като мерна единица е по-полезна от физическата величина поради присъщата стойност на горивото като енергиен източник. Това позволява много различни стоки с присъщи енергийни свойства да се сравняват и контрастират; например един от най-популярните е природен газ към нефт.

 

BTU може да се използва и прагматично като отправна точка за количеството топлина, което уредът генерира. Колкото по-висок е BTU рейтингът на уреда, толкова по-голям е капацитетът на отопление. Що се отнася до климатизацията в домовете, въпреки че климатиците са предназначени за охлаждане на домовете, BTU на техническия етикет се отнасят за това колко топлина може да отстрани климатикът от съответния заобикалящ въздух.

 

Размер и височина на тавана

Очевидно една стая или къща с по-малка площ с по-къси дължини и ширини изисква по-малко BTU за охлаждане/затопляне. Обемът обаче е по-точно измерване от площта за определяне на използването на BTU, тъй като височината на тавана се взема предвид в уравнението; всеки триизмерен кубичен квадратен фут пространство ще изисква определено количество използване на BTU за съответно охлаждане/затопляне. Колкото по-малък е обемът, толкова по-малко BTU са необходими за охлаждане или нагряване.

 

Състояние на изолацията

Топлоизолацията намалява топлопреминаването между обекти в топлинен контакт или в обхвата на радиационно въздействие. Когато изолацията на помещението е добра, нуждата от по-висока стойност на BTU намалява.

Като цяло по-новите домове имат по-добра изолационна способност от по-старите, поради технологичния напредък, както и по-строгия строителен кодекс. Препоръчително е остарялата изолация да се надстрои. Така не само ще подобрите комфорта на дома си, но и ще помогнете на работата на климатика (което ще доведе до по-ниски сметки за комунални услуги). Също ще повишите стойността на Вашата къща или апартамент.

R-стойността е често използвана мярка за термично съпротивление или способност на топлината да се прехвърля от горещо към студено чрез материали и тяхното сглобяване. Колкото по-висока е R-стойността на даден материал, толкова по-устойчив е на топлопреминаване. С други думи, продуктите с по-висока R-стойност са по-добри в изолацията, но те обикновено са и по-скъпи.

Прозорците имат по-ниско термично съпротивление от стените. Следователно стаята с много прозорци е много вероятно да има лоша изолация. Когато е възможно, опитайте се да инсталирате прозорци с двоен стъклопакет, за да подобрите изолацията.

 

Други фактори

Очевидно размерът и пространството на къщата или стаята, височината на тавана и условията на изолация са много важни при определяне на количеството BTU. Но има и други фактори, които трябва да имате предвид:

 

● Броят на обитателите

Тялото на човек разсейва топлината в заобикалящата атмосфера, което изисква повече BTU за охлаждане и по-малко BTU за затопляне на стаята.

Опитайте се да поставите кондензатора на климатика от най-сенчестата страна на къщата, която обикновено ще бъде северно или източно от нея. Ако кондензаторът е изложен на пряка слънчева светлина, той ще работи по-усилено, поради по-високата температура на околния въздух. Затова и климатикът Ви ще консумира повече BTU.

Поставянето на кондензатора в по-сенчеста зона не само ще доведе до по-голяма ефективност, но ще удължи живота на оборудването. Можете да опитате да поставите сенчести дървета около външното тяло. Имайте предвид обаче, че кондензаторите също изискват добър заобикалящ въздушен поток за най-добра ефективност. Уверете се, че съседната растителност не блокира въздушния поток на уреда.

● Размер на кондензатора на климатика

Дори да не предполагате, ако изберете прекалено голям климатик, това може да съкрати живота му. От друга страна, ако уредът е твърде малък, той ще работи твърде често през целия ден, като също се претоварва до изтощение, защото не се използва ефективно по предназначение.

Таванните вентилатори могат да помогнат за намаляване на използването на BTU чрез подобряване на циркулацията на въздуха. Всеки дом или стая може да бъде жертва на мъртви точки или специфични зони на неправилен въздушен поток. Това може да бъде задният ъгъл на хола зад диван, банята без отдушник и голям прозорец или пералното помещение. Термостатите, поставени в мъртви точки, могат неточно да управляват температурите в домовете. Вентилаторите могат да помогнат за равномерното разпределение на температурата в цялата стая или къща.

● Цветът на покривите

Това също може да повлияе на използването на BTU. По-тъмната повърхност поглъща повече лъчиста енергия от по-светлата. Дори мръсните бели покриви (с забележимо по-тъмни нюанси) в сравнение с по-новите, по-чисти повърхности водят до забележими разлики.

● Намаляване на ефективността на нагревателя или климатика с времето

Подобно на повечето уреди, ефективността на нагревателя или климатика намалява с времето. Не е необичайно един климатик да губи 50% или повече от ефективността си, когато работи с недостатъчно течен хладилен агент.

Вече сте наясно какво представлява BTU. Ако искате да научите повече за енергийно ефективните климатици – прочетете нашата статия по темата Как да изберем енергийно ефективен климатик?