Как да изберем енергийно ефективен климатик? (Част 1)

Съвети как да изберете икономичен климатик.

Вероятно няма модерно изобретение, което е по-важно за комфортния живот от климатика. Климатиците днес – от стенните до централните системи – са по-енергийно ефективни и рентабилни от всякога, така че сметката Ви за енергия не трябва да се увеличава, докато се охлаждате или отоплявате.

В днешно време, когато разходът за електричество нараства главоломно с всеки изминал ден, все повече потребители изпитват нуждата от компетентно мнение и решение при избора на климатик, така че да е максимално енергоспестяващ.

В следващите редове ще се опитаме да хвърлим яснота по проблема и да Ви помогнем да се ориентирате по-добре при избора, така че да вземете най-правилното решение.

 

Какво да търсите, когато купувате нов, енергийно ефективен климатик?

Има няколко ключови неща, които трябва да търсите, когато купувате нов енергийно ефективен климатик, който ще Ви помогне да поддържате сметката си за енергия ниска и температурата в дома Ви – комфортна.

 

Характеристики, които трябва да търсите при избора на климатик:

Подходящият размер на климатика за Вашето пространство: Размерът има значение, когато избирате климатик. При охлаждане, твърде голям модул ще охлади въздуха, но ще го остави влажен.

Прекалено малкото устройство пък ще трябва да работи извънредно (и при отопление, и при охлаждане), за да поддържа зададената температура, увеличавайки сметките Ви за енергия. Размерът на климатика е може би един от най-важните фактори, който трябва да вземете предвид.

 

Програмируеми настройки на температурата: В наши дни се предлага голямо разнообразие от климатици с достатъчно екстри, така че да отговорят и най-високите изисквания на потребителите. Не само можете да се радвате на перфектна климатизация, но и да настройвате работата на климатика си за различните часове от деня. Централните въздушни системи често са още по-гъвкави.

 

Енергоспестяваща настройка: Друга функция, на която трябва да обърнете внимание при най-добрите климатици, е енергоспестяваща настройка. Когато я използвате, уредът ще изключи не само компресора, но и вентилатора, след като пространството Ви достигне желаната температура. По този начин ще спестите от сметките си за електроенергия.

 

Високи оценки EER и SEER: Тези две свързани (но не взаимозаменяеми) оценки са мярка за енергийната ефективност на конкретна единица, измерена в BTU. Междувременно EER означава „рейтинг за енергийна ефективност“, а SEER означава „сезонен рейтинг на енергийна ефективност“. Като цяло по-високата оценка означава по-голяма ефективност, а оценките SEER и EER могат да бъдат намерени както за стайни, така и за централни климатици.

 

Сертификация ENERGY STAR®: Потърсете синия сертификат ENERGY STAR®, когато избирате най-добрия климатик за Вашия дом. Това сертифициране означава, че този конкретен уред е изпълнил или надхвърлил по-високите стандарти за ефективност в сравнение с други подобни модели.

 

Климатик с активиран Wifi: Ако сте започнали да експериментирате с превръщането на дома си в интелигентен, помислете за инсталиране на интелигентен климатик. Можете да намерите интелигентни версии на всички видове климатични модули – стенни, подови и така нататък. Тъй като тези устройства са толкова регулируеми, възможностите за пестене на енергия са невероятни.

При нас можете да поръчате своите модул и интелигентно приложение за климатици iCON. Това е модул, който Ви позволява да управлявате различни модели климатични системи с Вашето мобилно устройство. iCON също така Ви позволява да управлявате много на брой климатици, да променяте температурата, скоростта на вентилатора, посоката на въздушния поток – все необходими и енергоспестяващи функции. Повече за iCON можете да откриете тук.

Вече сте една стъпка по-близо до вземането на решение за подходящия за Вас климатик. В следващата част ще засегнем малко по-подробно всяка една от гореспоменатите точки. Също така ще Ви дадем конкретни идеи и препоръки как да намалите енергоразхода си до минимум, като в същото време не се лишавате от комфорта си.

Продължете към част 2 по темата Как да изберем енергийно ефективен климатик.