Как да изберем енергийно ефективен климатик? (Част 2)

Съвети как да изберете икономичен климатик.

 

В първата част от статията отбелязахме най-важните характеристики, които да имате предвид при избора на енергоспестяващ климатик. А в тази ще навлезем в малко повече детайли.

Как да изберем размер на климатика?

Правилната големина на климатика е важна, за да се гарантира, че Вашият дом се отоплява или охлажда, без да се използва излишна енергия. Климатиците могат да помогнат за намаляване на влажността и постигане на комфортна стайна температура.

В режим охлаждане, по-големият климатик няма да охлади пространството Ви по-бързо и по-добре. Всъщност, температурата ще спадне по-бързо, но за сметка на това влагата няма да се премахне. Така въздухът става влажен и лепкав.

Лесно е да изберете правилния размер, тъй като полезни уебсайтове като ENERGY STAR® предоставят BTU диаграма на климатика. Тя Ви показва какъв размер климатик Ви е необходим за Вашето пространство. Просто измерете пространството, което желаете да охладите или отоплите. След това се консултирайте с BTU диаграма на климатика, за да разберете колко BTU са Ви необходими за този размер помещение.

При избора на размера на централен климатик за Вашия дом е важно да проверите „тонажа” за всеки модел. Според Energy.gov, един "тон" е еквивалентен на 12 000 BTU на час, а размерите обикновено варират от 1 до 5 тона. Тонажът, необходим за Вашия климатик, може да се увеличи в зависимост от фактори като местния климат и квадратурата на дома Ви.

Друг бърз начин да изчислите BTU е да използвате калкулатор.

 

9 начина да използвате максимално Вашия енергийно ефективен климатик

Какво следва, след като вече сте закупили климатика? Просто го включвате и сте готови, нали? Можете да се насладите на безупречната му работа, без да правите нищо повече.

Не съвсем. Начинът, по който използвате Вашия климатик е толкова важен, колкото и какъв модел купувате. Ето някои важни съвета как да експлоатирате климатика си още по-добре и да спестявате енергия.

 

За летния сезон:

● През лятото програмирайте настройките си така, че да съответстват на идеалната температура на термостата от 23-24 градуса. Така ще намалите разходите за охлаждане.

● През летните нощи, когато въздухът е по-хладен, опитайте да изключите климатика и да отворите прозорците.

● Изключете всички ненужни светлини и уреди. Те генерират топлина, която климатикът трябва да отстрани след това.

● Програмирайте термостата си да повишава температурата с няколко градуса, когато няма никой вкъщи. Това ще намали натоварването на Вашия климатик.

● Инсталирайте и използвайте таванни вентилатори. Те циркулират въздуха по-ефективно, отколкото един климатик може сам по себе си и използват много по-малко енергия. Просто се уверете, че сте задали правилната посока на вентилатора на тавана. Тя трябва да е обратно на часовниковата стрелка, за да изпраща въздуха надолу.

 

Важи за всички сезони:

● Напълно и правилно изолирайте и уплътнете всяка точка, където климатик (или която и да е част от по-голяма климатична система) влиза във Вашата къща или апартамент. Лошо монтиран прозорец, например, може да пропусне голямо количество външен въздух. Това ще окаже влияние на ефективността на уреда.

● Редовно почиствайте климатика. Това включва ежемесечно почистване на вентилационните отвори и на филтъра. Така ще помогнете на уреда си да работи безпроблемно и ефективно.

● Ако имате централен климатик, уверете се, че Вашите въздуховоди са чисти. Има много предимства от почистването на въздуховодите. Те включват улавяне на мухъл, преди да се задържи във Вашата система; предпазване от прах на въздуха и Вашите дрехи, мебели и повърхности; подобряване на ефективността на Вашата климатична система.

 

Поддържайте дома си комфортен с тези съвети за поддръжка на климатика. Благодарение на тях ще удължите живота на вашия уред.

Днес климатиците са по-усъвършенствани и енергийно ефективни от всякога. Предлагат се в различни стилове и размери, за да отговорят на нуждите на потребителите. Голямото разнообразие на модели улеснява намирането на най-добрия климатик за Вашия дом.

В сайта на Климаонлайн ще откриете най-добрия модел климатик за Вашите нужди – от стенен до канален. Предлагаме от най-утвърдените марки на пазара, както и различни модели, подходящи за малки и големи помещения, които можете да разгледате тук.