Разберетe какво е енергийна ефективност на климатика и как да спестите от сметките си за ток

Като един от най-разпространените начини за отопление и охлаждане, климатиците са често срещан уред в дома и офиса. За да спестите от разходите за електроенергия, важно е при избор на климатик да сте запознати как точно може да стане това. Правилният избор на климатик може да Ви спести десетки левове от сметките за ток всеки месец.

Разбиране на климатиците

Много хора купуват или използват климатици, без да разбират техните компоненти и принципи на работа. Правилният избор, монтаж, поддръжка и употреба са ключови за рентабилна работа и по-ниски разходи на електроенергия.

Как се оценява ефективността на климатик

Климатиците се оценяват в звезди. Ако климатикът има повече звезди, изразходва по-малко енергия.

Обикновено правителството на всяка държава решава какви са конкретните спецификации за различния брой звезди. Ефективността на климатика се измерва в съотношение, наименувано съотнешение на енергийната ефективност или EER. Колкото по-високо е EER, толкова повече климатикът се причислява към енергийно ефективните уреди.

Параметри

Коефициентът на енергийна ефективност показва колко топлина отделя климатикът спрямо консумираната от него електроенергия. По-високият коефициент EER означава по-ефективен климатик.

Енергията се измерва в джаули (J). Ако климатик изразходва 1000 джаула енергия, за да изпомпва 3200 джаула енергия от помещението, съотношението му на енергийна ефективност е 3200/1000 = 3.2

Тъй като електроенергията се измерва като консумирана енергия, EER може да се изрази и като мощност за охлаждане.

COP e коефициент на трансформация на отдаваната спрямо консумираната електроенергия в режим на отопление, а EER e коефициент на енергийна ефективност в режим на охлаждане.

Колкото по-висок COP и EER има климатикът, толкова по-ефективен енергийно е той.

Сезонната ефективност отразява реалното сезонно потребление на енергия от климатичната система .Стойност на SEER при охлаждане и стойност на SCOP при отопление при типично ежедневно използване и за по-дълъг период.

Kлиматик, който осигурява по-висока мощност на охлаждане в сравнение с други при същата консумация на енергия е по-ефективен.

Редовна поддръжка

Най-важната задача при поддръжката, която ще гарантира ефективността на Вашия климатик е рутинно да се сменят или почистват филтрите му.

Филтрите, намотките и перките на климатика изискват редовна поддръжка, за да може устройството да функционира ефикасно през годините. Пренебрегването на необходимата поддръжка гарантира постоянен спад в работата на климатика, докато използването на енергия непрекъснато се увеличава.

Филтри на климатика

Запушените и мръсни филтри блокират нормалния въздушен поток и значително намаляват ефективността на системата. При запушен нормален въздушен поток, въздухът, който заобикаля филтъра, може да пренася мръсотия директно в намотката на изпарителя и да нарушава топлинния капацитет на намотката. Някои видове филтри са за многократна употреба, други трябва да бъдат заменяни. Почиствайте или сменяйте филтъра или филтрите на вашата климатична система всеки месец или два пъти през сезона на охлаждане. Филтрите може да се нуждаят от по-често внимание ако климатикът е в постоянна употреба или е подложен на работа в прашни условия, или ако имате домашни любимци в къщата.

Запечатване и изолиране на въздушни канали

Настъпва огромна загуба на енергия, когато охладеният въздух избяга от захранващите канали или когато горещият тавански въздух изтича. Последните проучвания показват, че от 10% до 30% от кондиционирания въздух в централна климатична система изтича от каналите.

За да бъде ефективна централната климатизация, каналите трябва да са херметични. Наемане на компетентен професионален сервизен техник за откриване на правилните течове на каналите е добра инвестиция, тъй като пропускливите канали може да са трудни за установяване без опит и тестово оборудване.

Как да изберете климатик

Климатиците са скъпи, но издръжливи уреди. Трябва да вземете предвид Вашите бюджетни възможности. Ако климатик има повече звезди – той има по-висока пазарна цена. 

Средно един климатик лесно издържа осем до десет години, когато се поддържа правилно. Възвръщаемостта на инвестициите идва в по-кратък срок. Почти сигурно ще спестите пари в дългосрочен план с по-ефективен климатик.

Ако планирате да използвате климатик за кратко време, можете да спестите пари с по-евтин и по-ниско оценен климатик.

Купуване на нови климатици

Днес най-добрите климатици използват от 30% до 50% по-малко енергия за производство на същото количество на охлаждане спрямо климатици, направени в средата на 70-те години. Дори ако Вашият климатик е само на 10 години, можете да спестите от 20% до 40% от разходите за охлаждаща енергия чрез замяна с по-нов, по-ефективен модел.

Колко голям трябва да бъде Вашият климатик?

Размерът на климатик зависи от това колко голям е домът Ви и колко прозорци има. Значение има и колко сянка има в дома Ви и каква е изолацията.

Заключение

Коефициентът на енергийна ефективност (EER) е мярка за ефективността на климатика. Когато сравнявате климатици от различни марки, използвайте формулата, за да изчислите EER. Производителите могат да отчитат EER по различен начин въз основа на своите предположения. Въпреки това, охлаждащата мощност и консумацията на електрическа енергия се отчитат точно във ватове. Разделението на последните ще ви даде EER и това би помогнало да сравните и решите защо искате да закупите климатик. При закупуването не пропускайте да обърнете внимание за какво помещение го закупувате, поинтересувайте се по какъв начин ще се монтира и къде, и не на последно място – започнете с правилна поддръжка на климатика от самото начало. Проверете как се сменят и почистват филтрите и колко често спрямо помещението, което ще отоплявате/ охлаждате.

Разгледайте актуалните ни предложения и съвети за поддръжка на климатици на нашата страница: ТУК.