Тъй като всяка година в света се произвеждат все по-нови и нови модели климатици, важно е Вашият да се представя на високо ниво през цялото време. С модерните технологии и редица интелигентни функции, които сега са част от всеки нов климатик, можете да се насладите на много повече от просто отопление и охлаждане.

Можете също така да имате и максимален контрол над температурата, гарантирани икономии на Вашите разходи и елегантен, съвременен дизайн!

Въпреки това, има редица неща, които можете да направите, за да увеличите максимално ефективността на Вашия климатик и неговия живот. Така че независимо дали притежавате сплит система, мултисплит или инверторна климатична система, запознайте се с тези пет експертни съвета, за да направите работата на Вашия климатик по-добра.

1. Бъдете разумни при режим охлаждане

Звучи очевидно, но за да подобрите ефективността на климатика, трябва да охлаждате стаите, от които се нуждаете. Ако имате друг тип система, затворете вратите между охладените и неохладените помещения и ако една от стаите Ви е естествено много топла или хладна, преминете към настройка само за вентилатор, за да спестите енергия.

Проветрявайте дома си колкото е възможно повече и изключете други източници на топлина като принтери, лампи и компютри. Когато зададете режим на термостата, не забравяйте, че за всяка степен по-студена зададена температура, тя може да струва до 10% повече на сметките Ви за ток. Освен това, колкото по-малка е разликата между вътрешната и външната температура, толкова по-ниско ще бъде потреблението на електроенергия. През лятото се препоръчва термостатът да бъде настроен на между 24 и 26°C.

2. Бъдете разумни при режим отопление

Отново, когато задавате режим на термостата, не забравяйте, че колкото по-малка е разликата между вътрешната и външната температура, толкова по-добре, така че през зимата се препоръчва той да бъде зададен на между 20 и 22°C.

Загубата на топлина може също да бъде намалена чрез затваряне на прозорци и врати и отопление на най-често използваните помещения. Климатиците с обратен цикъл, оборудвани с автоматичен цикъл на размразяване, също могат да помогнат при ефективно отопление. Това е така, защото през зимата, докато системата Ви се отоплява вътре, тя също ще се охлажда навън. Ако живеете в район, в който температурите са под нулата, често външното тяло може да достигне температури под 10 ° C. Това може да замрази влагата във въздуха, причинявайки натрупване на лед и слана. В този случай вашето устройство активно ще следи температурата на околната среда в помещението, както и температурата на външното тяло.

3. Обърнете внимание на поддръжката

Един от другите важни съвети за климатика е да поддържате добре Вашата климатична система. Филтрите трябва да се проверяват ежемесечно, особено при ежедневно използване, тъй като мръсният филтър ще забави въздушния поток и ще затрудни работата на устройството. Те също трябва да бъдат заменени поне на всеки три месеца. Добрата циркулация на въздуха също е от съществено значение за ефективната система, така че вътрешните решетки трябва да се почистват редовно, за да се отървете от натрупания прах. Външните агрегати трябва да бъдат изчистени, защото ако въздушният поток е ограничен, компресорът ще трябва да работи по-усилено, което води до по-голямо използване на енергия и увеличаване на текущите Ви разходи.

4. Използвайте настройките

За да накарате Вашия климатик да работи ефективно, също си струва да разберете какви функции могат да предложат вградените настройки. Много климатици в наши дни имат икономичен режим, който може да помогне за поддържане на умерена температура, а някои дори идват с детектор за движение, който автоматично превключва системата в режим на пестене на енергия, когато в стаята не се открие такова. Таймерите и програмиращите термостати също са полезни, тъй като могат да намалят броя часове, в които климатикът действително работи. Това ще увеличи максимално неговата ефективност, тъй като включването на устройството през най-горещата част на деня означава, че ще трябва да работи много по-усилено, за да охладите дома си.

5. Обслужвайте го редовно или си вземете нов

Друг полезен начин за подобряване на ефективността на климатика е чрез редовно обслужване на Вашата климатична система - поне на всеки 12 месеца, ако е възможно. Ако Вашият настоящ климатик е стар, използван дълги години и следователно неефективен, определено си струва да си закупите нов. Всички нови климатици трябва да се придържат към правителствените стандарти за минимална енергийна ефективност (MEPS), които не само помагат за ефективността, но и спестяват от Вашата сметка за мощност. Също така си струва да помислите за модел, който има инвертор. Инверторните системи регулират мощността, така че желаната температура да се достигне по-бързо и да се поддържа без колебания. Така че не само ще се радвате на постоянни температури, но и технологията ще направи системата Ви по-ефективна, с по-дълъг живот и по-малко износване.

За повече информация може да разгледате нашия сайт или да се свържете с нас.