Защо климатикът не се включва?

Каква може да е причината климатикът Ви да не се включва и какво можете да направите, за да отстраните проблема?

 

 

В летните горещини, климатиците са нашият спасителен пояс. Ето защо са се превърнали в неразделна част от оборудването на много домове, офиси и търговски сгради. Когато климатикът спре да работи може да бъдете неприятно изненадани и дори да се паникьосате. Ако това Ви се случи, има няколко неща, които можете да направите, за да отстраните проблема.

 

9-те най-често срещани причини, поради които климатикът не се включва

 

1. Проблеми с термостата

Термостатът е начина Ви за комуникация с климатика. Ако той не работи правилно, уредът Ви няма как да разбере, че трябва да се включи.

 

Първото, което трябва да направите, е да погледнете екрана на термостата. Ако е изключен или показва празен дисплей, опитайте се да го включите.

 

Ако термостатът не се включва, може да става въпрос и за изтощени батерии. Затова сменете батериите и опитайте да го включите отново.

 

Ако и това не проработи, има вероятност да трябва да смените термостата с нов. Ще е необходимо да се свържете с професионален техник, който да го погледне, тъй като може да има електрически проблем.

 

2. Прекъсвачът се е задействал

Често срещан проблем е изключването на прекъсвача на електрическата верига. Понякога, когато използвате твърде много уреди едновременно, прекъсвачът се задейства. Това може да се случи и при пренапрежение след буря.

 

Намерете електрическото табло и проверете дали превключвателят е в положение "OFF" (изключено). Ако е така, просто го превключете на "ON" (включено).

 

Ако веригата продължава да се задейства многократно, не се опитвайте да я включвате отново. По някаква причина тя се претоварва и включването ѝ може да доведе до допълнителни проблеми. Вместо това, незабавно се обадете на електротехник.

 

3. Климатикът е изключен от електрическата мрежа

Визуално огледайте кабела, който излиза от климатика. Проблемът може да е просто, че уредът не е включен в контакта. Освен че може кабелът да не е включен, възможно е и той да бъде сдъвкан от вредители или скъсан по някаква причина. Това, разбира се, ще доведе до спиране на притока на електроенергия и до невъзможността на климатика да се включи.

 

4. Изгорял предпазител

Кутията с предпазители обикновено се намира от външната страна на жилището, близо до кондензаторното тяло. Както при проверката на всеки един елемент от този списък, препоръчваме да изключите климатика и захранването. Ако не го направите, това може да доведе до токов удар.

 

След като откриете кутията с предпазители и изключите захранването, извадете предпазителите и направете тест за непрекъснатост с мултицет. Ако някой от предпазителите не работи, можете да закупите нов от железария или от онлайн магазин. Не забравяйте да го снимате, за да имате под ръка марката и модела. Ако все пак не можете да справите с тази задача, потърсете помощта на техник.

 

5. Запушен въздушен филтър

Кога за последен път сменихте или почистихте въздушния си филтър?

 

Нормално е тази задача да се изплъзне от съзнанието Ви, когато в списъка Ви има толкова много неща, но реалността е, че ако не сменяте или почиствате филтъра твърде дълго, той ще бъде покрит с прах и замърсявания. Това блокира въздушния поток и води до замръзване на намотките. В резултат на това климатикът ще спре да охлажда. А ако слоевете лед са достатъчно дебели, е твърде вероятно устройството изобщо да не се включи.

 

Преди да проверите дали проблемът е в това, изключете климатика. Изключете прекъсвачите, които го захранват, и сменете въздушния филтър. След като го смените, ще трябва да изчакате известно време, докато ледът се размрази. Не включвайте уреда преди пълното размразяване, защото може да го повредите.

 

Ако нямате време или търпение за това, можете да използвате сешоар на най-ниската му степен, за да ускорите процеса.

 

6. Запушена дренажна линия на климатика

Липсата на поддръжка ще доведе до това, че климатикът в крайна сметка ще се претовари с влага и ще се запуши с мръсотия. Уверете се, че поддържате дренажната линия чиста, като веднъж месечно или по-често изливате чаша вряла вода в дренажната тръба. Преди да направите това, не забравяйте първо да изключите климатика и електрозахранването.

 

7. Повреда на двигателя на климатика

Кондензаторът е частта, която зарежда двигателя на климатика. Ако уредът Ви е по-стар от 15-20 години, неизправният кондензатор може да е виновен за неспособността му да се включи.

 

За да разберете дали проблемът е такъв, можете да използвате мултиметър. Не забравяйте да изключите климатика и да спрете захранването му преди да това.

 

Ако се окаже, че двигателят работи нормално, тогава можете да изключите тази причина като вероятен виновник.

 

 

8. Теч на хладилен агент

Има няколко начина да разберете дали има изтичане на хладилен агент още преди климатикът да спре да се включва. Ако той не охлажда дома Ви, ако сметките за електроенергия се увеличават без видима причина или ако чувате съскащ звук, вероятно има такава неизправност.

 

Това е сериозен проблем, който, ако бъде оставен без внимание, може да доведе до сериозни щети. Поради тази причина трябва да повикате лицензиран специалист, който да изпълни тази задача.

 

 

 

9. Неправилни показания на температурата

Възможно е също така термостатът да отчита неправилно температурата в помещението и да се изключва автоматично.

 

Това може да се случи, ако е разположен на стена, изложена на пряка слънчева светлина, или в близост до помещение със значителни температурни колебания, например перално помещение или кухня. За да отстраните този проблем, препоръчваме да го инсталирате на друго място.

 

Разбира се, може да име и други потенциални причини за неработещият климатик, затова, ако не сте сигурни какво да правите, съветваме Ви да изключите уреда и да се свържете с професионален техник. За да предотвратите повредите, планирайте профилактиката на климатичната система преди всеки активен сезон и спазвайте препоръките за поддръжка.

 

Ако сте решили, че уредът Ви не е достатъчно ефективен и е време да го замените с нов, заповядайте на страницата на Климаонлайн. Ние предлагаме климатици от ново поколение на доказани производители. Свържете се с екипа ни при нужда от консултация.

 

Ако сте решили, че уредът Ви не е достатъчно ефективен и е време да го замените с нов, заповядайте на страницата на Климаонлайн. Ние предлагаме климатици от ново поколение на доказани производители. Свържете се с екипа ни при нужда от консултация.