Какви са причините за замръзването на термопомпата и какво можете да направите, за да го предотвратите.

Собственици на жилища с новоинсталирани термопомпи могат да бъдат изненадани, когато забележат, че външната част на отоплителната им система изглежда е замръзнала. Не се паникьосвайте, защото това всъщност е напълно нормално! Има обаче някои случаи, в които замразена термопомпа може да индикира проблем с Вашия агрегат. Затова нека разгледаме защо термопомпата Ви замръзва и какво можете да направите, за да помогнете на работата на устройството.

Защо термопомпата замръзва през зимата?

Термопомпите използват хладилен агент, за да абсорбират топлина от въздуха навън, дори когато е студено. Тъй като топлината се прехвърля в този хладилен агент, влагата от въздуха се натрупва върху намотките на уреда. В студените дни тази влага може да образува обледеняване върху термопомпата, което затруднява правилното функциониране на агрегата.

Топлинните помпи могат да се заледяват през зимното време. Нормално е цялата намотка да бъде покрита със слана, дори лек лед, при определени метеорологични условия. Но не е нормално цялото устройство да бъде обгърнато в лед. Това важи и за случаите, когато горната част на блока и вътрешностите на бобината са замръзнали за продължителен период от време. Това е индикация за проблем и трябва да се реши бързо, за да се спести енергия и да се избегнат сериозни щети по оборудването.

Режим на размразяване

Топлинните помпи естествено се заледяват през зимата, но периодично преминават в режим на размразяване, за да обезледят намотките. Това поддържа работата на устройството ефективна. Ако бобините са блокирани от лед, не може да се извърши подходящ топлопренос между хладилния агент и външния въздух. Това може до доведе до изтичане на хладилен агент и повреда на компресора.

Как протича режимът на размразяване?

При размразяване клапанът за заден ход се захранва, превключвайки системата в режим на климатизация. Кондензаторът става външен изпарител, но в същото време външният вентилатор се изключва. Това позволява хладилният агент с високо налягане, циркулиращ през външната намотка, да се затопли и да стопи леда.

В същото време задната част на уреда се захранва, за да компенсира студения въздух, който се издухва от отворите. Когато сензор или термостатът във външното тяло достигне определена температура, системата се връща към нормален режим на отопление. По това време обикновено може да се види облак от водна пара, издигащ се от външното тяло и да се чуе специфичен звук, докато хладилният агент обръща посоката. Целият процес обикновено отнема между 2 и 10 минути в зависимост от условията.

Различните термопомпи имат различни начини да определят кога да преминат в режим на размразяване. Някои (по-стари модели) използват механични таймери свързани с термостат за размразяване. Ако термостатът е достатъчно студен и е в това състояние продължително време, устройството ще преминава в режим на размразяване, независимо дали е заледено или не. Когато термостатът се загрее до определена температура, размразяването се прекратява.

По-голямата част от по-новото оборудване днес използва контролни модули със сензори за температура. Още по-сложна е системата Demand Defrost, която прави изчисления въз основа на външния въздух, температурата на хладилния агент в бобината и времето, за което устройството е под нормалната температура . Това е най-ефективният начин за размразяване.

Как можете да предпазите термопомпата си от замръзване?

Една от основните причини, поради която термопомпата Ви може да замръзне, когато обикновено не трябва, е липсата на подходящ въздушен поток. За да предотвратите това, можете:

  • Да проверявате, почиствате или сменяте филтъра си всеки месец;
  • Да почистите леда, който е натрупа върху външното тяло (използвайте градински маркуч, за да стопите леда, вместо остър предмет, който може да повреди устройството);
  • Почиствайте излишния сняг или отпадъци, натрупани около Вашето външно тяло;
  • Ако върху тялото капе вода от някой улук, поправете улука;
  • Ако термопомпата е на земята, трябва да бъде повдигната - обикновено на блокове или специални крачета. Това трябва да се направи от техник.

Ако сте взели всички мерки, с които да предотвратите замръзването на Вашата термопомпа и след режимът на размразяване забелязвате, че устройството не работи ефективно или продължава да е заледено, потърсете помощта на сервизен техник.

Ако имате някакви въпроси относно замразяването на термопомпата през зимата или Ви предстои да си закупите такава, елате на страницата ни, където може да разгледате предлаганите модели термопомпи и се свържете с нас.