Какви са най-често срещаните причини за шумния климатик и какво може да направите, за да ги отстраните?

Шумният климатик е често срещан проблем, който засяга много собственици на такива уреди. Това не само е много неприятно, но и може да пречи на работата Ви или да нарушава съня Ви. Причината може да се дължи на единична повреда или на няколко повредени части в системата. В тази статия ще обсъдим различните признаци и причини за шумовете в климатика и какво можете да направите, за да ги отстраните.

Често срещани признаци и причини за шумния климатик

Чукащ шум - климатиците, които издават силен и чукащ шум, почти винаги имат едно общо нещо: разхлабена или счупена част. Това може да бъде свързвано с бутален щифт, който се е развалил, или дори с проблем с коляновият вал в компресора на климатика.

Тракане - Ако досадният звук наподобява тракане, това може да е сигнал за разхлабена или излязла от равновесие част в системата. Тези части в устройството най-вероятно са се повредили и трябва да бъдат поправени или заменени. Възможно е и компресорът да трябва да бъде ремонтиран. От друга страна, шумът може да се дължи и на перките на вентилатора, които поради някаква причина се удрят в други части.

Щракане - Лекият и слаб щракащ звук при включване или изключване на климатика може да е нормален, но със сигурност не е, когато продължава да се чува през целия ден. Този звук може да се дължи на дефектно управление в термостата. Ако се случи да се сблъскате с този проблем, най-добре е веднага да се обадите на професионален техник, който да извърши планов ремонт и поддръжка.

Бръмчене - Силният бръмчащ звук в климатика може да е причинен от няколко възможни проблеми. Някои от тях включват разхлабени части, замърсявания на вътрешното и външното тяло, дефектни лопатки на вентилатора, замърсен филтър и кондензаторна серпентина и теч на хладилния агент. С оглед на броя на потенциалните виновници за бръмчащия шум на климатика се препоръчва да оставите разрешаването на този проблем в ръцете на експерт по климатични системи.

Скърцане – Ако забележите скърцащ звук, най-вероятно той индикира проблем в мотора. Можете да следите за такива признаци, но е препоръчително да се обърнете към специалист по климатични системи, който да провери и извърши действителния ремонт.

Бръмчене - Известно е, че климатиците издават слаби бръмчащи звуци, когато се използват, но това не означава, че устройството функционира перфектно през цялото време. Понякога това може да се дължи на разхлабена част или на проблем с хладилния агент, причиняващ вибрациите, които предизвикват бръмченето. Съществува и голяма вероятност звукът да е предизвикан от електрически шумове.

Дрънчене - Ако климатикът Ви започне да издава силен дрънчащ звук, трябва да извършите проверка възможно най-скоро. Това е ясен знак, че машината започва да се износва и частите ѝ са започнали да се разхлабват. Понякога това може да се дължи и на факта, че вентилаторите са започнали да удрят други части. Можете да проверите за някоя от тези повреди, като бързо прегледате вътрешността на устройството.

Свистене – Свистящият шум от климатика може да означава само едно: изтичане на хладилен агент. Това е много сериозен проблем с климатика, който трябва да се отстрани незабавно, тъй като може да засегне не само машината, но и здравето на Вашето семейство. Просто изключете климатика и избягвайте да го използвате, докато експерт по климатиците не провери какъв точно е проблемът.

Как да поправите шумен климатик?

Проверете вентилатора за евентуални повреди или отломки

Разхлабете винтовете и болтовете на устройството. Проверете дали във вътрешното тяло няма забити отломки като клони, прах, камъни и други частици и ги отстранете. Извършвайте проверката само при изключен климатик.

Проверете дали лопатките не са разхлабени

Изключете климатика и свалете корпуса на устройството. Проверете дали някоя от лопатките на вентилатора не е разположена неправилно. Ако установите, че има такава, не се опитвайте да я оправяте сами. Най-добре е да повикате техник по климатична техника, който да отстрани проблема вместо вас.

Свържете се със сервиз на климатици

В повечето случаи винаги е най-добре да оставите поправките да бъдат извършени от експерт по климатици или професионална фирма за сервиз на климатици. Това е най-безопасният начин да се отстранят неизправностите.

За да ограничите появата на такива шумове, почиствайте редовно външното тяло и района около него. Почиствайте редовно и филтрите на климатика. Също така е добре преди всеки активен сезон да планирате редовната профилактика на устройството. В много случаи причината за шумния климатик може да е в това, че системата е твърде стара. Ако и Вашият случай е такъв, добре е да обмислите за инвестирането в нов уред. Новите модели климатици са все по-безшумни и енергоефективни.

На страницата на Климаонлайн можете да намерите климатици от най-ново поколение на доказани марки като Midea, Samsung, Daikin и други. Свържете се с нашия екип от професионалисти, който ще Ви помогне да изберете най-подходящия модел за Вашия дом или офис.