Защо климатикът не охлажда?

В тази статия ще разгледаме 8 често срещани причини, поради които климатикът може да не охлажда и какво можете да предприемете в отделните случаи.

 

Случвало ли Ви се е климатикът Ви да изпуска горещ въздух, вместо да охлажда помещението? Този проблем може да e много неприятен, особено през горещото лято. Има много причини, поради които може климатичната система да не духа студен въздух в режим охлаждане. Ще анализираме тези, които се срещат най-често.

 

8 често срещани причини, поради които климатикът не охлажда

 

 

1. Замърсен въздушен филтър

Най-честата причина, поради която климатикът може да не охлажда, е замърсеният въздушен филтър. Ако филтърът не се почиства редовно, той се запушва с прах и мръсотия, това може да доведе до различни проблеми.

 

Замърсеният филтър може да попречи на правилната работа на термостата. Мръсотията блокира преминаването на хладния и топлия въздух в каналите. Тя може също така да доведе до замръзване на изпарителната серпентина, като по този начин се блокира преминаването на хладен въздух от изхода. Когато климатикът изпуска горещ въздух, това също може да е знак за замърсен въздушен филтър.

 

Няма значение какъв вид климатична система имате, ако филтърът й е запушен, се ограничава въздушният поток. Когато това се случи, ефективността на климатикът намалява и има по-малък шанс системата да охлажда добре.

 

Ако не сте почиствали филтъра на климатика скоро, направете това и също така не забравяйте да го проверявате периодично. Трябва да сменяте филтрите поне веднъж месечно, особено ако използвате системата си често и или ако имате домашни любимци.

 

 

2. Неправилни настройки на термостата

Ако Вашият централен климатик издухва горещ въздух, когато би трябвало да доставя освежаващ хладен въздух, може просто да сте настроили термостата на режим "отопление" вместо на "охлаждане".

 

Друг проблем, с който може да се сблъскате е отчитането на температурата от термостата. Ако тя Ви се струва невярна, трябва да се уверите, че термостатът не е изложен на пряка слънчева светлина. Пряката слънчева светлина може да доведе до отчитане на грешна температура.

 

3. Ниско ниво на хладилния агент или течове

Когато климатикът не охлажда правилно, това може да се дължи на ниско ниво на хладилния агент. Преди да се добави хладилен агент обаче, системата трябва да се провери за евентуални течове.

 

Течовете могат да доведат до намаляване на нивата на фреон с течение на времето. Затова трябва да се извърши проверка на тръбопроводите и презареждане на системата, за да може тя отново да духа студен въздух. Това трябва да се направи от професионалист поради сложния характер на охладителните системи и включените в тях химикали.

 

Ако хладилният агент не изтича или не е с ниско налягане, но виждате локвички или влага, това може да се дължи на факта, че в процеса на климатизация се получава конденз, който обикновено се оттича. Понякога обаче тръбите могат да бъдат блокирани или да протекат, или кондензаторната помпа просто да не работи. Ако това се случи, опитайте се да почистите тръбата за отвеждане на конденза.

 

4. Запушен климатик

Външният компресор на климатика трябва да има невъзпрепятстван въздушен поток, за да работи правилно. Затова се уверете, че между външното тяло и всякакви постройки или растения има разстояние от поне два до три метра. Също така трябва да има около 2 метра разстояние между горната част на външното климатично тяло и дърветата над него.

 

Ако установите, че климатикът се включва и изключва многократно, значи има проблем със сигнализацията. Обикновено кондензаторното тяло е блокирано или замърсено или изпарителят е замърсен. Проверете и двете за препятствия и почистете добре устройството си.

 

 

5. Климатикът е изложен на пряка слънчева светлина

Ако климатикът е изложен на пряка слънчева светлина в горещите часове на деня, ще бъде много по-трудно да охладите дома си. Ако имате възможност, опитайте се да преместите климатика си на по-малко слънчево място.

 

В противен случай препоръчваме да държите завесите и щорите си спуснати през деня, за да блокирате слънчевата светлина и домът Ви да не се нагрява.

 

Добре е да проверите уплътненията около устройството, за да сте сигурни, че горещият въздух отвън не влиза навътре и студеният не изтича навън. Може да се наложи да уплътните отново устройството си с ленти за защита от атмосферни влияния.

 

 

6. Проблем с въздуховодите

Повредите на въздуховодите, причинени от вредители, неправилен монтаж или замърсявания, могат да доведат до изтичане на въздух от климатичната система или до възпрепятстване на въздушния поток. Тъй като въздуховодите разпределят климатизирания въздух, повредата им може да намали общата ефективност на системата, а неефективната климатична система означава по-високи сметки.

Шумът може да е друг симптом за проблем. Ако чуете пукане или пиукане, това може да е разхлабена метална клапа във въздуховодите.

 

Това, което можете да направите, е да почистите въздуховодите си, ако има прекомерно количество прах, следи от вредители или следи от мухъл. Най-добре е да потърсите помощ от професионален техник, който да направи необходимата инспекция за пукнатини в системата.

 

 

7. Активиран предпазител

Ако климатикът изобщо не се включва, проверете електрическото табло и вижте дали предпазителят се е задействал. Това, което трябва да направите, е просто да го превключите в режим на отворена ел. верига.

 

8. Неработещ вентилатор

Ако вентилаторът на външното тяло не се включва, климатикът няма да охлажда. Можете да изключете системата и да се опитате да завъртите перките на вентилатора по посока на часовниковата стрелка.

 

Ако лопатките могат да се въртят свободно, може би имате проблем с кондензатора и той трябва да бъде сменен.

 

Дори когато навън е супер горещо, климатикът Ви трябва да се изключва от време на време. Ако работи постоянно, това може да е проблем с вентилатора.

 

 

Какво е най-доброто решение, ако климатикът Ви не охлажда достатъчно?

 

Ако Вашият климатик не охлажда, бъдете спокойни, защото това е един от най-често срещаните проблеми, който е и лесен за диагностициране. Свържете се с професионален техник, който ще отстрани неизправностите.

 

Най-доброто решение, за да предотвратите проблеми с климатичната си система, е да планирате редовната й профилактика. По този начин ще могат да се открият всички неизправности навреме и ще сте спокойни, че през активния сезон можете да разчитате на ефективно работещ климатик.

 

Ако смятате, че е време да смените климатика си и да инвестирате в по-модерен и енергоефективен уред, разгледайте страницата на Климаонлайн. При нас ще намерите качествени климатици на доказани производители. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за консултация.