Защо климатикът мирише на изгоряло?

Вашата климатична система мирише на изгоряло? В тази статия ще разгледаме какво може да означава това.

 

Миризмата на изгоряло от климатика Ви обикновено е индикация за прегряване или запалване на някоя част, затова е важно да не пренебрегвате този признак. Това, което трябва да предприемете е незабавно да изключите уреда си. След това може да се опитате да разберете какъв е източникът на миризмата и каква е причината за нея, като най-важното е да разберете дали в дома Ви няма пожар.

 

Ако видите дим или огън, незабавно евакуирайте всички от жилището и се обадете на пожарната.

 

Не е задължително това да е случаят при Вас, ако усетите миризма на изгоряло. Нека видим и какви други възможни причини може да има:

 

7 причини, поради които Вашият климатик може да мирише на изгоряло

 

 

1. Натрупван прах

Когато не използвате климатичната система дълго време или не я почиствате, в нея се натрупват голямо количество прах и други замърсявания. Когато включите уреда си и в началото усетите миризма на изгоряло, това може да се дължи на натрупания прах.

 

Ако след известно време на работа, миризмата не изчезва, изключете климатика си и проверете компонентите му. Ако те са прекалено замърсени, може да се опитате да ги почистите или да се свържете с фирма за поддръжка на климатични системи. Не се опитвайте да решавате сами проблема, ако забележите, че от климатика излиза дим.

 

2. Запушени въздушни филтри

Ако не сте сменяли въздушния филтър в климатичната система от известно време, той може да се запуши и да причини миризма на изгоряло при включване. Това може също така да накара Вашата система да работи по-усилено от обикновено, създавайки миризма на изгоряло и потенциална опасност от пожар. Ако причината е тази, не отлагайте повече смяната или почистването на филтъра.

 

3. Проблеми с електричеството

Проблемите с електричеството, когато се усеща миризма на изгоряло, често са свързани с вентилатора. Работата на този компонент от климатика е да издухва въздуха в помещението и да поддържа температурата в уреда под контрол. Макар че вентилаторът е много здрав и издръжлив, ако много често се пуска и спира, може да се повреди и това да предизвика миризма на изгоряло. Ако подозирате, че вентилаторът е изгорял, изключете климатика си и се свържете с фирма за поддръжка на климатици.

 

4. Проблем с кондензатора на климатика

Всяка климатична система работи с кондензатор, който захранва двигателя. Ако кондензаторът започне да отказва или се развали, двигателят може да прегрее и да усетите миризма на изгоряло.

 

Причините за повреда на кондензаторите могат да са различни – от прегряване на електрическата верига, до износване на частите или поради високо напрежение. Каквато и да е причината във Вашия случай, трябва да изключите уреда, за да предотвратите по-сериозна повреда. Ако кондензаторът е повреден, е много вероятно да трябва да се смени с нов.

 

5. Прегряване на двигателя на вентилатора

Ако двигателят на вентилатора на климатика се претовари, той ще прегрее и ще излъчва миризма на изгоряло. Не е задължително обаче това да е причината за проблема.

 

Възможно е кондензаторът да е в изправност, но лагерите да са износени. Ако случаят е такъв, то двигателят ще прегрее. Можете да се опитате да изключите системата и да смажете лагерите. Ако и след това проблемът не се разреши, вероятно ще се наложи смяна на двигателя на вентилатора.

 

6. Прегряване на двигателя с ремъчно задвижване

Някои климатични системи работят с вентилатор, който е с ремъчно задвижване, вместо вентилатор с директно задвижване. В тези системи има гумен ремък, който с времето може да се износи, причинявайки миризма, наподобяваща горяща гума. Ако усетите миризма на изгоряла гума от климатика, то вероятно ще трябва да смените гумения ремък.

 

 

7. Изгарящи електрически компоненти

Ако миризмата наподобява по-скоро на горяща пластмаса, вероятно става дума за електрическа повреда. Електрическата инсталация на климатика е заобиколена от пластмасови елементи. Ако по някакъв начин инсталацията е нарушена, ще усетите мирис на изгоряла пластмаса. Част от повредите може да са износени електрически връзки, разхлабени винтове или къси съединения.

 

Електрическите повреди могат да бъдат изключително опасни, затова не се опитвайте да ги поправяте сами, а оставете тази задача за специалистите.

 

Наблюдавайте работата на климатичната си система и ако усетите необичайна миризма, идваща от нея, вземете мерки. Ако не знаете какво точно да направите, потърсете продесионална помощ.

 

В блога на Климаонлайн ще намерите още много информация за поддръжката и различните вероятни повреди на климатиците. В онлайн магазина ни ще намерите и най-добрите предложения на доказани марки като Samsung, Midea, Fuji Electric и други. Не се колебайте да се свържете с екипа ни, ако имате запитвания.