Защо и как да смените филтъра на климатика?

Как да смените/ почистите въздушния филтър на климатика (подробно описание)?

 

 

Защо е важно да сменяте филтъра на климатика си?

Задачата на въздушния филтър е да не допуска прах и замърсявания до вътрешността на Вашето оборудване. Ако тепърва си закупувате климатик, след определен период на ползване ще се учудите колко мръсотия може да се натрупва във филтъра.

 

Филтрите с по-висока ефективност могат да Ви предпазят от различни алергени, раздразнения на кожата, затруднено дишане, усещане за отпадналост и умора и дори до голяма степен от различни вируси.

 

Ако филтърът е прекалено замърсен, част от замърсяванията ще започне да преминава както в помещението, така и във вътрешността на климатика. От друга страна, натрупването на прах и мръсотия в системата ще доведе до износване на частите и до повреди. Освен това, възпрепятстваният въздушен поток ще доведе до претоварване на системата, тъй като тя ще работи на по-високи обороти, което ще се отрази и на сметката Ви за електроенергия.

 

В следващите редове ще преминем през стъпките, чрез които да смените или почистите филтъра на климатичната система. Така ще сте сигурни, че уредът Ви работи ефективно.

 

Кога е време да смените/почистите филтъра на климатика?

Обикновено съветите на специалистите са да сменяте/почиствате филтрите на климатиците поне веднъж месечно, но това е може да се наложи да бъде извършено по-рано или по-късно.

 

Това зависи от :

  • начина, по който използвате уреда си;
  • дали имате домашни любимци;
  • дали почиствате дома си редовно;
  • колко хора го посещават;
  • дали живеете в район, където въздухът е по-замърсен.

 

Как да смените филтъра на климатика?

Следвайте тези лесни стъпки, за да смените филтъра на климатика и да поддържате системата си.

 

Смяната на въздушния филтър на климатика е бърза и лесна задача. Преди това обаче, трябва да знаете къде се намира филтърът на климатика.

 

При различните климатични системи филтрите може да са на различно място. Обикновено при мобилните климатици те са разположени в задното отделение. При инверторните климатици филтърът се намира най-често в предната част на вътрешното тяло. При централните климатици, които често се намират в мазето или в килера, филтъра трябва да се сменя по график, определен от фирмата-производител, както и в зависимост от Вашата употреба. При повечето централни системи филтрите се намират непосредствено пред вентилационния отвор или в слот в самата система.

 

Ако не сте сигурни къде се намират филтрите на климатика Ви, проверете в ръководството на уреда или попитайте сервизен техник. Ако изберете втория вариант, можете да попитате Вашия техник как да се грижите за филтрите и какъв вид да поръчате, ако се налага смяна.

Много е важно да се уверите, че сте поръчали правилния размер и модел филтър, който да съответства на Вашата система. Освен това, ако сте чувствителни към въздуха, който дишате, страдате от алергия или просто искате да имате по-пречистен въздух, може да инвестирате в HEPA филтри с висок рейтинг.

 

ВАЖНО: Винаги се консултирайте се със специалист по климатиците, преди да закупите филтри с по-висока ефективност за Вашата система! В някои случаи намаленият въздушен поток може да доведе до намаляване на ефективността и дори до проблеми с климатика.

 

Как стъпка по стъпка да смените филтъра на климатика?

 

1. Снабдете се с подходяща екипировка

Филтърът задържа различни замърсители и в това число може да са и различни частици, които са преносители на вируси. Ето защо трябва да ползвате ръкавици и маска, когато го сменяте.

 

След като вземете всички предпазни мерки, можете да изключите захранването на уреда. Не пренебрегвайте тази стъпка, тъй като от това зависи и Вашата безопасност и безопасността на климатика Ви. Какво имаме предвид? Ако климатикът все още работи, докато отстранявате филтъра, то във вътрешната му част могат да попаднат различни замърсявания и отломки.

 

2. Извадете филтъра от системата

Следва да деинсталирате стария/замърсения филтър. Тъй като производителите на климатици са предвидили, че потребителите трябва редовно да почистват филтъра, не би трябвало да е трудно да го извадите от системата.

 

3. Проверете какво е състоянието на филтъра

След като извадите филтъра, проверете какво е неговото състояние. За да видите колко сериозно е замърсяването, можете да изложите елемента срещу светлината и ако не можете да виждате ясно през него, значи е време да го смените или почистите. Колко бързо ще се замърси Вашият филтър зависи от много фактори, така че дори да Ви се е сторило, че е твърде скоро, все пак извършете смяната или почистването.

 

4. Изхвърлете старите филтри по подходящ начин

Ако филтърът Ви е за смяна, това означава, че ще е достатъчно замърсен и негоден за повторна употреба. Поставете го в торба и го изхвърлете извън жилището или работното Ви пространство.

 

5. Почистване на въздушния филтър

Ако климатикът Ви работи с филтър за многократна употреба, това означава, че ако мрежата му е цяла и няма повреди по рамката, можете да го почистите и да го поставите обратно.

 

Проверете инструкциите на производителя за миене. Ако липсват указания, можете да изсмучете внимателно праха с прахосмукачка. След това накиснете филтъра в сапунена вода и след няколко минути го изплакнете. Оставете го да изсъхне добре навън.

 

6. Поставете вече почистения/сменения филтър в системата

Важно е да поставите филтъра обратно по правилния начин. Обикновено върху рамката има стрелка, която посочва от коя страна въздухът трябва да преминава през филтъра.

 

След като знаете как да смените филтъра на климатика, вероятно установихте, че не е толкова сложно. Можете да си зададете напомняне, за да не забравяте да го правите всеки месец.

 

 

Как още можете да помогнете за добрата работа на климатика си?

Редовната профилактика на климатика Ви не само ще Ви помогне да разберете как да почиствате и сменяте филтрите, тъй като ще имате възможност и да попитате Вашия техник за всичко, което Ви интересува. Също така това ще Ви помогне да си сверите часовника, тъй като ще разберете какво е състоянието на системата и какво още можете да направите, за да работи тя по най-добрия начин.

 

За още полезни статии следете блога за климатици на Климаонлайн. Не пропускайте да разгледате и нашите предложения на сайта ни. Свържете се с нас, ако имате допълнителни въпроси, ние сме тук за Вас.