Как да осигурите качествен въздух в помещенията, които ползвате?

Замисляли ли сте се, че качеството на въздуха в дома Ви оказва влияние върху здравето Ви? Според проучвания, ние прекарваме по-голямата част от времето си на закрито, като около 60% от това време сме у дома. Съвременното строителство е такова, че на практика капсулова помещенията, което от страна на запазване на климатизирания въздух е чудесно. От друга страна обаче, ако въздухът в дома Ви е замърсен, той може да се окаже по-вреден за Вас от въздуха навън.

От една страна, добре изолираният дом ще се отоплява и охлажда много по-лесно и Вие ще имате по-ниски сметки за електроенергия. Но ,от друга страна, той може да се превърне в среда, която крие рискове за здравето Ви. Доказано е, че въздухът в затворени помещения, който не се пречиства, е с от 2 до 5 пъти повече замърсители от външния въздух.

Вероятно вече се питате какво може да направите, за да промените условията в дома си, така че да са по-здравословни? Ще споменем 3 ефективни начина:

  • Премахнете източниците на замърсяване
  • Проветрявайте редовно помещенията
  • Използвайте пречиствател за въздух

Може би не сте се замисляли досега за последния начин. Всъщност пречиствателят на въздух е инвестиция, която определено си заслужава, особено ако имате чувствителност към прах и полени.

Какви замърсители на въздуха има в един дом?

Ще се изненадате, когато разберете всъщност колко замърсители може да има във Вашия дом. Като започнем от биологичните отпадъци като прах, полени, бактерии и плесени и минем през различните химически замърсители. Почистващите препарати също съдържат химични съединения, които са вредни за дишане.

Видими реакции от тези замърсители са появата на алергии или обострянето на такива хронични състояния, сухота и раздразнение, усещане за дискомфорт и други.

Особено при хората, които работят в офис среда, замърсеният въздух може значително да се отрази на психическото и физическото им състояние. В тези среди е все по-разпространен „синдромът на болната сграда“. При него се забелязват редица респираторни проблеми, липса на концентрация, кожни раздразнения, главоболие и други симптоми. Всичко това показва, че качеството на въздуха в затворените помещения, които посещаваме, има определяща роля за здравето ни.

Как да отстраним замърсяванията в затворените помещения?

Най-важното е да установим всички източници на замърсяванията и да се опитаме да отстраним колкото се може повече от тях. Ако откриете мухъл и плесен в дома си, измерете състоянието на влагата. Можете да използвате влагоуловител и пречиствател на въздуха, които да премахнат влагата и да неутрализират праховите частици.

Ако някой от семейството ви или от офиса е много чувствителен към прах, това означава, че трябва помещенията да се почистват и проветряват по-често. Освен това пречиствателите на въздуха разполагат с индикатор на качеството на въздуха и могат да бъдат използвани, дори когато спите. Препоръчваме Ви редовно да почиствате диваните и да премахнете килимите – те натрупват голямо количество прах. Дръжте лепилата, боите, почистващите препарати в отделни помещения, за да ограничите разпространението на химическите замърсители.

Доказано е, че вирусите и бактериите се разпространяват по въздуха, затова е важно да се погрижите за неговото качество. Инвестирането във въздухопречиствател ще Ви помогне да доставяте свеж и чист въздух в дома или офиса си.

Проветрявайте помещенията редовно

Свежият въздух е нещо, което експертите препоръчват да си осигуряваме всеки ден. За целта те съветват да проветряваме редовно помещенията, като отваряме вратите и прозорците за няколко часа. Също така е добре да ползваме вентилатори в банята и кухнята. Това ще помогне за намаляването на влагата, но и за подобряването на качеството на въздуха. 

След всяко използване на почистващи препарати, бои, лепила и други химически вещества, проветрявайте добре стаите.

Защо е важно да използваме въздухопречиствател?

В някои случаи може да се намирате в прекалено замърсени райони. Такива са строителните площадки, районите в близост до заводи, тези в близост до натоварени централни булеварди. В тези случаи проветряването може да не е добра опция, тъй като външният въздух е много замърсен. 

Ето защо е добре да разполагате с въздухопречиствател, който да предоставя свежия въздух, от който имате нужда всеки ден. Дори да не живеете в толкова замърсен район, този уред ще помогне да подобрите условията, в които работите и живеете.

Вече установихме, че контролът на източниците на замърсяванията и вентилацията, макар и важни мерки, не могат да решат всички проблеми с качеството на въздуха. Тези методи са чудесни, но не са практически приложими във всички случаи. Въздухопречиствателите не само допълват другите методи, но и могат да представляват цялостна мярка за контрол на качеството на въздуха в помещенията.

Ако искате да закупите ефективен въздухопречиствател на доказана марка, заповядайте в нашия онлайн магазин. При нас също можете да закупите климатична система на добра цена, без да трябва да правите компромис с качеството. Свържете се с нашия опитен екип при нужда от консултация.