Ще изброим 7 признака, които показват, че е нужно да подмените стария си климатик с нов.

Да смените климатика си или да го поправите? Замяната на стария Ви климатик несъмнено е значителна инвестиция и е разбираемо защо обмисляте и преразглеждате решението си. Въпреки това се стига до момент, когато климатичната система вече не е ефективна, сметките Ви за ток стават по-големи, а ремонтите зачестяват.

Колко дълго издържат климатиците?

Средно животът на климатика е от 10 до 15 години, но в определени случаи той може да продължи до 20 години. Разбира се, старата Ви климатична система трябва да бъде добре поддържана, за да издържи това дълго функциониране ефективно. В тази публикация ще споделим с Вас най-важните знаци, които ще Ви помогнат да решите кога да замените климатика си с нов.

1. Постоянно се налага да го ремонтирате

Ако имате чувството, че се обаждате на техник за ремонт на стария Ви климатик твърде често, тогава може би още един ремонт няма да е достатъчен. Въпреки че всички домакински уреди се повреждат и изискват постоянна поддръжка и почистване, повредите при климатиците не трябва да са твърде чести.

Разходите за ремонт могат да се увеличат с времето и в крайна сметка да Ви струват много повече, отколкото бихте платили за чисто нов уред. Ако разходите Ви са твърде много, най-правилното и разумно решение е да подмените стария климатик.

2. Неравномерна климатизация

Забелязали ли сте, че някои стаи в дома Ви не са климатизирани както останалите? Ако е така, това е знак, че старият Ви климатик вече не е толкова ефективен, колкото преди. Неравномерните температури не винаги означават, че уредът е неефективен. Ако имате сравнително нов модел, проблемът може да се състои в това, че е твърде малък за Вашия дом.

Ако усещате влага в дома Ви, това също е знак, че старият Ви климатик се нуждае от подмяна. Тези устройства работят в режим на охлаждане като абсорбират топлия въздух, премахват влагата му, охлаждат го и го изпращат обратно в къщата като хладен въздух. Същото е и при режим отопление. Възможно е въздушният поток да бъде възпрепятстван, но ако наскоро сте ремонтирали системата, може да е време да се сдобиете с нова.

3. Неприятна миризма

Климатикът Ви никога не трябва да излъчва странни или съмнителни миризми, така че ако усещате застояла или плесенясала миризма, трябва да се обърнете към техник. Същото важи и ако усетите миризма на изгоряло от системата. Има вероятност проблемът да бъде замърсени въздушни филтри или изпарени намотки, всеки един от които може да бъде поправен.

Проблемът обаче може да бъде твърде голям за поправяне и може да се наложи да замените уреда. Препоръчително е климатикът да се поддържа поне два пъти годишно, така че да се откриват такива проблеми, преди да повредят цялата система. Специалистът ще Ви помогне да решите - ремонт или подмяна.

4. Необичаен шум

Забелязали ли сте необичайни звуци от системата? Може би сте чували дрънкане, скърцане, тракане или други подобни шумове, които никога досега не са били издавани от устройството. Една от най-честите причини за шум от климатика е блокиране заради прах и отпадъци. Компресорът обаче може да бъде дефектен и моторът може просто да се нуждае от смазване.

През повечето време това са само проблеми, свързани с поддръжката, които можете да разрешите лесно. Ако обаче климатикът е на повече от 15 години, може би е най-добре да го замените с нов.

5. Вашите енергийни сметки стават по-високи

Основна част от сметката Ви за енергия отива за отопление или охлаждане, но ако забележите, че сметката е твърде висока, това може да се дължи на неефективна климатична система. 

Ако искате да проверите каква е причината за по-високите сметки за енергия, провеждането на одит на енергията в дома ще ви помогне. Този тест ще ви покаже дали проблемът е причинен от недостатъчна изолация, течове на въздух или стария климатик. Ако проблемът е в устройството, заменете го с високоефективен нов модел.

6. Климатикът Ви работи с хладилен агент R-22

Системите за климатизация обикновено изискват хладилен агент, който помага за охлаждането на въздуха в къщата. Всички климатични системи, произведени преди януари 2010 г., използват хладилния агент R-22, известен като Feron. Този хладилен агент съдържа вещества, които са опасни за околната среда.

Агенцията за опазване на околната среда уточнява, че новите модели климатици използват екологични хладилни агенти. Ако вашият уред работи с хладилен агент R-22, най-добре е да закупите нов.

7. Вашият дом изглежда натрупва повече прах

Повечето хора никога не биха си помислили, че прахът в дома им има нещо общо с климатичната система. Натрупването на прах във Вашия уред обаче може да причини проблеми.

Забелязали ли сте, че Вашето обзавеждане и предмети от бита натрупват прах по-често от нормалното? Проблемът може да се крие в течове от каналната система.

Ако каналите на Вашия климатик започнат да текат, ефективността ще е по-малка поради факта, че системата Ви ще трябва да се напряга, за да поддържа работата си. Това е една от най-важните причини, поради която сметките за енергия се увеличават и е индикация за проблем. Можете да се обадите на техник, който да Ви помогне да определите дали всичко, от което се нуждаете, е ремонт, или пък е необходима подмяна.

Време ли е да смените стария климатик?

Ако сте забелязали един или повече от тези знаци, тогава може да е време да замените стария си климатик. Поддържането на некомфортна температура в дома Ви е неприемливо, особено през месеците, когато най-много се нуждаете от ефективна климатизация. Ако решите да смените старата си климатична система, заповядайте в нашия онлайн магазин, където може да изберете измежду най-добрите и ефективни климатици. Ако имате нужда от консултация, свържете се с нас и нашият екип от професионалисти ще Ви помогне да изберете най-подходящото решение за Вашия дом или офис.