Замисляли ли сте се дали е безопасно да спите с включен климатик през нощта? В следващата статия ще научите дали е така и как правилно да управлявате климатика си.

Със застудяването на времето, употребата на климатика се увеличава. Климатичното устройство носи много плюсове, като поддържане на желаната температура и дори пречистване на въздуха в дома Ви, но може ли спането на климатик през зимата да е нездравословно?

Опасно ли е да се спи на климатик?

Накратко, учените и експертите изглежда са съгласни, че оставянето на Вашия климатик включен през нощта е безопасно.

Въпреки това има редица неща, които трябва да имате предвид, ако искате да осигурите добър нощен сън по време на работата на Вашия климатик. За да си помогнете да спите добре, без да нарушавате здравето си, не забравяйте да направите следното:

  • Изберете правилната температура.
  • Почиствайте редовно филтрите: за да сте сигурни, че Вашият климатик не връща прах и микроби във Вашата стая; уверете се, че филтрите Ви не са замърсени.
  • Насочете въздушния поток нагоре или настрани: не е добра идея да спите, докато въздушният поток идва директно във вас, освен ако не искате да се събудите с болки или дехидратирани.
  • Използвайте таймер: преди да заспите, задайте желаната температура и програмирайте климатика да намали градусите или да се изключи през нощта, ако не е прекалено студено.

Единственият сигурен начин да се уверите, че климатикът Ви не е нищо друго освен полезен за Вашето здраве, е да поддържате работата му оптимална при правилна поддръжка. Проверете дали използвате климатика си правилно, като прочете какво още имаме да Ви кажем.

Най-добрата температура на климатика за спане през зимата

Зимата е чудесна за много неща – да полегнете с добра книга и кафе, настолни игри със семейството, филмови нощи и други. Но спането през зимата е отделен въпрос. В крайна сметка последното нещо, което искате е да се събудите с дехидратирани или изпотени, защото сте оставили климатика да работи на прекалено висока температура.

Изкушението може да бъде да настроите климатика да работи на максимални обороти, но ако го направите, сметката за ток в края на сезона ще бъде прекалено висока. Използването на най-ефективната климатизация през зимата е най-добрият начин да балансирате и да намерите „златната среда“.

Защо е важно намирането на най-добрата температура за сън?

Събуждането по средата на съня от студ не е никак здравословно. Важно е да се уверите, че температурата на околната среда в дома се поддържа на подходящо ниво. Причината е, че твърде ниските температури могат да нарушат съня, да Ви накарат да се чувствате летаргични и да затруднят концентрацията върху работа или учене на следващия ден.

Друг проблем със студа е, че става по-лесно да се развие мускулна умора и болка - всъщност е по-трудно тялото да се отпусне, когато е студено. Това означава, че не само сънят Ви ще бъде по-малко спокоен, отколкото трябва да бъде, но и ще се събудите на следващата сутрин с болки и лошо настроение.

Всичко това може да Ви изкуши да увеличите температурата веднага. Проблемът е, че това може да бъде ненужно скъпо. В крайни случаи дори може да бъде опасно, като случаите на инсулт и инфаркт, които са свързани с възрастни хора, прегряващи през нощта.

Най-добра температура на климатика за спане

Първото нещо, което трябва да знаете е, че няма "перфектна" температура за всеки човек. Ако в дома има бебета или възрастни хора, вероятно ще Ви трябва по-топла среда. Ако някой е с настинка или друго заболяване, също ще иска да остане на топло, докато се изпоти. В другия край на спектъра има хора, които се чувстват комфортно при по-ниски температури.

Общоприето е, че 21 ° C - 22 °C е "вълшебната среда", тъй като това е температурата, за която мнозина са съгласни, е идеална целогодишно, но може да се наложи да промените това число няколко градуса надолу ли нагоре, за да намерите кое е подходящо за Вас и Вашето домакинство.

Как да използвате климатика през зимата

Ако имате климатик с обратен цикъл, това може да бъде идеален начин да затоплите къщата през зимата ефективно. Климатикът с обратен цикъл изтегля топлия въздух от атмосферата и го изтласква през хладилен агент, за да затопли интериора. В сравнение с нагревателят, който работи, като консумира енергия, за да затопли нещо, което след това излъчва топлина в пространството, климатикът е далеч по-ефективен.

Най-ефективният начин да използвате климатик през зимата е да му позволите да почива през нощта. Ако например Вашето домакинство определя "базовата температура" като 21 ° C, оставете климатикът да поддържа тази температура, докато хората все още са активни в дома.

След като хората си легнат, настройте климатика на „режим на сън“, ако има такъв. По този начин климатикът бавно ще позволи на температурата да премине към 19 ° C или 18 ° C за период от няколко часа - все още удобни условия за спане в комбинация със завивките. Това е добра инициатива за пестене на енергия. Някои от интелигентните климатици дори имат детектори за движение и ако сензорите „забелязват“ движение през нощта, те ще се активират, за да затоплят стаята обратно до удобна точка.

Ако Вашият климатик няма тези функции, просто задайте температурата за сън, преди да си легнете. Ако затворите вратите и имате добра изолация на стаите, които искате да запазите топли, допълнителната топлина ще остане, за да Ви позволи да спите спокойно. През това време климатикът ще регулира температурата при понижаване.

Ние от Климаонлайн знаем колко е важно здравето и сигурността Ви, затова препоръчваме да използвате Вашия климатик интелигентно. Това е най-добрият начин да поддържате къщата комфортно затоплена, а семейството Ви здраво и в безопасни условия през зимата, без това да се отразява на сметката за ток.

За да получите професионална консултация и да закупите правилния климатик за Вашето жилище, разгледайте нашата онлайн страница: https://www.klimaonline.bg/klimatici/.