Малко неща могат да повлияят на комфорта на дома Ви така, както влагата. Без значение дали се намирате в район с висока влажност или в дома Ви се отделя голямо количество пара от готвене, пране и сушене, резултатът може да е поява на мухъл, неприятна миризма и нездравословна среда за живот. Ако се опитвате да разрешите проблема с домашни средства, не е сигурно колко време ще Ви отнеме и дали няма да се завърне. Има едно ефективно решение - влагоуловител. Той премахва влагата и Ви помага да се грижите за здравето на семейството си.

 

В тази статия ще разгледаме как работят влагоуловителите и защо са толкова полезни при справянето с влагата.

 

Имате ли проблем с влагата?

Ако сушите пране в дома си или готвите на печка без подходяща вентилация, нивото на влажност може да бъде изненадващо високо. Кондензацията по прозорците (или, още по-лошо, капенето на вода по стените) е сигурен признак за проблем с влажността.

 

Защо влажността в помещенията е от значение?

Високата влажност на въздуха може да доведе до различни проблеми. Тя може да доведе до мухлясване на дрехите, вредна е за компютрите (може да предизвика ръждясване или късо съединение в корпусите им) и оптичното оборудване, както и за Вашето здраве.

 

Проучвания показват, че високите нива на влажност в помещенията допринасят до размножаването на бактерии, вируси, акари и гъбички, както и повече респираторни инфекции и заболявания. Можете да предпазите себе си и семейството си от неблагоприятните последици за здравето, причинени от относителната влажност, като поддържате нивата й между 40 и 60%.

 

Какво прави влагоуловителят?

Ако трябва да обясним работата на влагоуловителя по достъпен начин, бихме могли да кажем, че той работи на принципа на прахосмукачка. Той засмуква въздуха от стаята през отвор в единия си край, извлича влагата и след това го издухва обратно в стаята. Влагата се събира в предназначен за това резервоар, който периодично трябва да изпразвате.

 

Как се отстранява влагата? Относно този процес, уловителят прилича повече на климатик, който работи подобно на хладилник! Объркани ли сте от всички тези уреди? Нека надникнем във вътрешността на уловителя и да разберем какво правят всички части.

 

Как работи влагоуловителят?

Влагоуловителите работят по един от двата начина - чрез охлаждане (охлаждане на въздуха за отстраняване на влагата, като се използва технология, подобна на тази в хладилник или климатик) или чрез абсорбция/адсорбция (влагата се абсорбира или адсорбира върху сушилен материал и след това се отстранява). Ще разгледаме всеки от тези начини последователно.

 

Хладилна техника

Топлият, влажен въздух се засмуква през решетка от едната страна на машината. Електрически вентилатор засмуква въздуха навътре. След това той преминава през замръзващи студени тръби, по които циркулира охлаждаща течност. При охлаждането на въздуха, съдържащата се в него влага се превръща отново в течна вода и капе надолу от тръбите. Oсвободен от влага, въздухът преминава през горещия кондензатор/компресор и се затопля до първоначалната си температура. Топлият, сух въздух се връща обратно в помещението през друга решетка.

 

Влагата, която първоначално е била във въздуха, се събира в резервоар в долната част на машината. Когато резервоарът се напълни, се повдига пластмасовия поплавък.

 

Поплавъкът задейства електрически ключ, който изключва вентилатора и включва индикаторна светлина, която Ви информира, че машината трябва да се изпразни.

 

Абсорбция/адсорбция

Не всички изсушители работят чрез охлаждане. Някои работят, като "избърсват" водата от въздуха с материал, който задържа вода, и след това я "изстискват", за да я отстранят. Действието на избърсване включва или абсорбция (когато водата попива в нещо), или адсорбция (когато водата се улавя на повърхността на нещо).

 

Как да изберете своя влагоуловител?

 

Отстранена вода на ден

Основен показател е колко вода отстранява изсушителят, измерен в литри, събрани за 24 часа непрекъсната работа: очевидно е, че по-големите машини ще изтеглят повече вода от по-малките.

 

Ефективност

Ако използвате изсушител за по-дълго време, ще трябва да проучите и колко енергия консумира машината. Най-добрият показател в този случай е ефективността на машината (понякога наричана енергиен фактор), която представлява количеството вода, което тя отстранява, разделено на количеството енергия, което използва, измерено в литри за киловатчас (L/kWh).

 

Значението на мощността

Само мощността (консумацията на енергия) няма да Ви покаже колко добър е един влагоуловител, но, общо взето, по-високата мощност означава, че машината ще работи по-усилено и ще отстранява повече вода на час.

 

Ако имате нужда от влагоуловител, разгледайте предложенията в сайта ни. Свържете се с нас, ако имате нужда от консултация.