Изборът на подходяща климатична система може да бъде от полза за Вашия дом или компания в дългосрочен план. Благодарение на нея, обитателите на жилището, работното място или заведението могат да се чувстват комфортно, без значение от температурите отвън. Но от толкова много климатични системи на пазара как да решите коя да изберете?

 

В тази статия ще разгледаме таванните климатици по-подробно.

 

Какво представлява таванният климатик?

Таванният климатик е точно това, което посочва самото име. Това са плоски климатични системи, които се монтират под тавана, като осигуряват хладен или топъл въздух и същевременно заемат минимално пространство.

 

Таванните климатици са едни от най-добрите на пазара. По-икономични са от гледна точка на разходите за монтаж в сравнение с други климатици. Те освобождават ценно пространство на стената, като осигуряват блестящо решение за температурата в помещението, в което са монтирани.

 

Разлика между касетъчни и таванни климатици

Таванните модели работят подобно на принципа на касетъчните климатици. Въздухът се засмуква през вентилационния отвор, след което се oбработва от системата, за да се върне в помещението топъл или хладен и пречистен. Тези климатици са много ефективни при отстраняването на влагата и топлината.

 

Основната разлика между касетъчните и таванните климатици е вътрешното тяло. При първите то има правоъгълна форма и почти не се забелязва, а при вторите - елегантно продълговато тяло, което е видимо.

 

В кои случаи да изберете таванен климатик?

Таванните модели са по-подходящи за помещения, които не разполагат с окачен таван, в който да се монтира системата. Устройствата се сливат безпроблемно с тавана или могат да се монтират високо на стената, точно под тавана. Има настройки на въздушния поток както за високи, така и за ниски тавани. Това означава, че има много възможности за монтаж.

 

Подобно на повечето други решения за климатизация, те се състоят от два компонента: външно и вътрешно тяло.

 

Климатиците, които се монтират под тавана, са едни от най-ефективните и мощните модели на пазара. Такива системи са идеални за големи и открити търговски помещения като ресторанти за бързо хранене, производствени помещения и работилници, по-големи магазини за търговия на дребно и складове, за училища, както и за дома.

 

Те се използват, когато няма окачен таван за монтиране на касета и когато има достатъчна височина на тавана за окачване. Тъй като вътрешното тяло е изцяло в рамките на помещението, то е изработено така, че да бъде сравнително естетично.

 

Като цяло таванните климатици са проектирани да вдигат въздуха вертикално в устройството и да изхвърлят обработения въздух хоризонтално по тавана, като се избягва директното издухване на въздуха върху обитателите.

 

Предимства на таванните климатици

Както отбелязахме, таванните климатици са много ефективни. Също така те имат и много други ползи, които ще изброим:

 

Осигуряват здравословна среда

Таванните климатици могат да Ви помогнат в грижата за здравето. Те допринасят за циркулацията и филтрирането на въздуха в помещенията, като премахват алергените и другите замърсители.

 

Спестяват ценно пространство

Устройството се монтира към долната част на тавана, така че пространството на стените и пода да остане свободно. Въпреки че вътрешното тяло е изцяло видимо, това позволява на климатика да бъде по-мощен и да осигури въздушен поток с голям обхват.

 

Лесен монтаж

Освен че са лесни за инсталиране, таванните климатици са икономични и ефективни при регулирането на температурата.

 

Тиха работа

Представлявайки ефективна алтернатива на касетъчните модели, системите за монтаж под тавана имат много от същите предимства. Например, кондензаторът често е извън сградата и това гарантира, че климатикът ще бъде толкова тих, колкото е необходимо.

 

На сайта на Климаонлайн можете да поръчате таванна, касетъчна или друг тип климатична система. Разгледайте нашите предложение и се свържете с екипа ни при нужда от консултация.