Ако Ви предстои избор на термопомпа, настоящото ръководство ще Ви помогне да го направите информирано.

Въпреки името си, термопомпите правят много повече от това да отопляват. Те също така осигуряват охлаждане и контрол на влажността. По време на отоплителния сезон, термопомпата премества топлината от външната среда във Вашия дом; след това по време на сезона на охлаждане – пренася топлина от къщата Ви във външната среда. Топлинните помпи движат топлината, а не я генерират, така че те могат да се отопляват и охлаждат при значително по-малко разходи от други системи, като пещи и централни климатици.

Видове термопомпи

Има три основни типа топлинни помпи – с източник на въздух, мини сплит и геотермални. Всички термопомпени системи трябва да бъдат инсталирани от професионален техник, който може да определи правилния размер и подходящия продукт за Вашия дом.

Термопомпи с въздушен източник

Системите с въздушен източник са най-често инсталираните термопомпи. Те имат две части: вътрешно тяло (въздушен манипулатор) и външно тяло (топлинна помпа). Хладилен агент, който циркулира между двете единици чрез тръби, абсорбира и отделя топлина.

Новите термопомпи с източник на въздух могат да намалят разходите Ви за отопление с около 50 процента в сравнение с електрическите пещи. Те също обезвлажняват по-добре от стандартните централни климатици, така че домът Ви ще бъде по-комфортен в по-топлите и мъгливи месеци.

Термопомпите въздух-вода са едни от най-ефективните и най-търсените системи за климатизация на пазара. Те са със значително ниски експлоатационни разходи, лесни са за поддръжка и са напълно безопасни. Те прехвърлят топлината от външния въздух в дома и могат да бъдат свързани с радиатори, вентилаторни конвектори, подово отопление и други отоплителни тела.

Какво да имате предвид при закупуване на термопомпа

Климат

Новите термопомпи работят ефективно в цялата страна и особено на места без широки температурни амплитуди и умерени нужди за отопление и охлаждане.

Енергийна ефективност

Ефективността на охлаждане на системите с източник на въздух и сплит системите се измерва чрез SEER (сезонно съотношение на енергийна ефективност).

Ефективността на отопление се измерва с COP. Добрата термопомпа е с COP oколо 4.

Обикновено колкото по-висока е оценката, толкова по-висока е цената на системата. Можете да похарчите няколко хиляди лева повече за по-ефективна термопомпа. Но въпреки първоначалната инвестиция, в дългосрочен план ще спестите много повече отколкото с друга система за отопление или охлаждане.

Оразмеряване

Размерът също е важен. Ако термопомпата е с по-малък или по-голям размер от необходимото, тя няма да се нагрява или охлажда ефективно и ще увеличи сметките Ви за енергия, а домът Ви може да не е комфортно климатизиран. Система, която е твърде голяма, ще струва повече и ще се включва и изключва твърде много пъти, съкращавайки живота си.

Консултирайте се със специалист, който да Ви помогне при избора на правилния уред за Вас. Изчислението взема предвид основата, дебелината на стената, стойностите на изолацията, прозорците, филтрирането на въздуха и други.

Други съображения

Не купувайте нова термопомпа, докато не направите останалата част от дома си възможно най-енергийно ефективна, защото това ще Ви позволи да закупите по-малка и по-евтина система.

Повишаване на ефективността на вашата термопомпа

  • Ако останалата част от дома Ви е проектирана така, че да спомогне за ефективното отопление, термопомпата ще работи още по-добре и ще Ви спести още повече разходи. Така че, преди да купите термопомпа, помислете за:
  • Добавяне на изолация към тавана и стените Ви.
  • Уплътняване на вратите и прозорците.
  • Правилно уплътняване на каналите в целия дом.
  • Правилно изолиране на каналите в таванските помещения.
  • Инсталиране и настройка на програмируеми термостати за автоматично понижаване на температурата през нощта в по-хладните месеци и повишаване в топлите месеци и регулиране на температурата, докато не сте в жилището. Програмируемите термостати могат да Ви спестяват 10 процента годишно от сметките за енергия.

Основни характеристики

Шум

Вентилаторите и компресорите могат да бъдат шумни, така че инсталирайте външното тяло далеч от прозорците и помислете за позиционирането му върху основа, поглъщаща шума. Освен това предпазвайте външното тяло от силни ветрове, това може да причини проблеми с размразяването. 

Контрол на размразяването

Замръзването на външното тяло на термопомпата може да попречи на енергийната ефективност и да компрометира комфорта на закрито. Така че, изберете модел с контрол на размразяването. Тази функция ще сведе до минимум циклите на размразяване, като направи системата Ви по-енергийна и рентабилна.

Охладител с обратен цикъл

Термопомпата с охладител за обратен цикъл Ви позволява да я сдвоите с голямо разнообразие от системи за разпределение на отопление и охлаждане и може да Ви помогне да направите дома си по-уютен. Технологията също може да намали зимните Ви сметки за електричество и е особено икономична в домовете с висок разход на електроенергия.

Работен диапазон

Ефективните термопомпи разполагат с широк работен диапазон, който да Ви осигурява комфорт при различните метеорологични условия. Обърнете внимание при какви температури в режим на охлаждане и отопление е ефективен моделът, който закупувате.

Ние от Климаонлайн знаем колко е важен за Вас комфортът в дома и препоръчваме ползването на термопомпи като ефективен и удобен начин за климатизация. На страницата ни може да намерите качествени термопомпи на доказани марки кaто Midea и Samsung. За професионална консултация и съвети за поддръжка, свържете се с нас.