И така... дойде времето, в което трябва да закупите нов климатик? Предприемайки тази стъпка, първо трябва да разберете от каква климатична система се нуждаете, каква мощност Ви е необходима и на коя марка ще се доверите.

В жилищни помещения, Вашият избор се свежда предимно до два варианта - стенен или подов монтаж. И двете системи функционират на един и същ принцип, но всяка има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще обърнем внимание на стенните климатици, техния монтаж, плюсове и минуси.

Защо бихме предпочели стенни климатици?

Освен за домашна употреба, стенните климатици са идеални и за по-малки ресторанти, офиси и за почти навсякъде другаде, стига помещението да не е много голямо. Предпочитани са от потребителите, тъй като са едни от най-простите системи за инсталиране.

Типичната инсталация обикновено се извършва от специализиран екип, състоящ се от не повече от двама души и трае около един астрономически час. Стенните климатици се предлагат в повечето магазини в два варианта: инверторни и хиперинверторни климатици, като цените им варират от 700 лв. за най-нисък клас, до 6 000 лв. за най-висок клас.

Стенните климатици се предлагат в голямо разнообразие от мощности. Около 2.5kW са най-малките, които са идеални за малки спални и офиси. Най-големите стенни системи са с мощност 10kW и са най-подходящи за по-големи офиси и ресторанти. По долу ще опишем разликите между инверторните и хиперинверторните климатици.

Инверторни стенни климатици

Инверторните климатици са сравнително нови на пазара и са по-енергоефективни от т.нар. „конвенционални“ климатици. Инверторните климатици използват технология, чийто основен принцип е контрол и промяна на оборотите на компресора. Чрез промяната на оборотите на компресора се постига плавно промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност.

Тази климатична система става все по-популярна на пазара и измести почти напълно остарялата и не дотам ефективна технология на конвенционалните климатици. Разликата при консумация на енергия също е значителна.

Инверторните климатици са много по-икономични от обикновените. Технологията е разработена така, че желаната от потребителите температура в помещението да се постигне лесно. Най-общо казано, повечето инверторни климатици намаляват оборотите си при дадени ситуации, например ако в стаята температурата е станала близка до зададената от дистанционното. Така се пестят ресурси, частите не се амортизират бързо и се вдига ефективността на работа. Също така, размразяването при инверторните климатици е по-усъвършенствано отколкото при обикновените. Инверторните климатици са пригодени за монтаж високо на стените, като по този начин няма да заемат допълнително пространство във Вашия дом или офис. Монтажът се извършва за около един астрономически час.

Хиперинверторни стенни климатици

Хиперинверторните климатици са най-високият клас климатици на пазара в момента. Технологията на проектиране и работа не се различава особено от тази на инверторните климатици, но все пак между двата има разлика.

Хиперинверторните са изработени с най-висок клас технологии, имат висок коефициент на трансформация и в същото време много ниски ниви на консумация на електроенергия. Но все още не са толкова популярни в България, поради факта, че цената им е по-висока от тази на инверторните. Въпреки скъпата инвестиция обаче, много бързо след това потребителите разбират, че си е заслужавало заради всичките екстри, които климатичната система предлага.

Хиперинверторните климатици са предназначени за потребители, които желаят да отопляват и охлаждат домовете и работните си помещения с най-висока степен на енергоспестяване - при максимален комфорт. Това е възможно поради ефективната работа на компресора и високата степен на енергоспестяване. Монтажът става на абсолютно същия принцип като при инверторните климатици. В заключение, хиперинверторните климатични системи са много стабилни и здрави климатици, които ще Ви служат дълго време.

Предимства на стенните климатици

Предимствата на стенните климатици включват повече възможности за монтаж, по-слабо замърсяване на филтрите от подовите климатици, по-ефективни са в режим охлаждане, имат по-безпрепятствено разпространение на въздушната струя, тих режим на работа, енергийно ефективни са, а това не е малко. Много важно е да се отбележи, че са доста екологични и благоприятни към околната среда.

Недостатъци на стенните климатици

Недостатъците на тези климатични системи са, че понякога ремонтът може да бъде доста скъп, а цената на машините може да бъде висока начална инвестиция за някои потребители.

В заключение, стенните климатици са рационален и добър избор за отопление на Вашия дом. Система, която ще отговаря до голяма степен на Вашите изисквания за комфортен и уютен дом или офис.

За повече информация може да разгледате нашия сайт или да се свържете с нас.