Настройване на Вашия климатик с програмируем термостат и зониране

За да поддържате най-добрата температура за климатика през лятото и да предотвратите неприятния момент от прибирането в гореща къща, можете да инсталирате програмируем термостат. Важно е да го настроите правилно.

Автоматичното задаване на подходящите настройки при тръгване всяка сутрин Ви предпазва от това да забравите да увеличите температурата. Автоматичното възстановяване на по-ниска температура 30 минути преди да се приберете у дома Ви позволява да се наслаждавате на прохладна среда и ниски сметки за енергия. Някои термостати дори имат приложения, до които имате достъп от телефона си, в случай че се наложи да промените температурата, докато отсъствате. Зонирането е полезно и за поддържане на прохлада в спалните на дома Ви през нощта, без да охлаждате цялата къща.

 

При зонирането контролирате температурата в отделни зони на дома си с няколко термостата. Когато зонирате спалните отделно от дневната зона, си осигурявате прохлада и комфорт, като същевременно поддържате ниски сметки за енергия. Настройките на термостата не са единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, когато подготвяте климатика си за лятото. Не забравяйте да смените филтъра на климатика за по-ефективна климатизация.

 

Защо термостатът не достига зададената температура

Ако сте започнали да забелязвате, че в дома Ви е твърде топло или твърде студено, въпреки че смятате, че сте настроили идеалната температура, може би е време за отстраняване на някои проблеми.

Ако климатикът Ви не достига зададената температура през лятото, това може да доведе до неприятно високи температури. Възможно е, ако продължително време не обръщате внимание на това, устройството Ви да откаже да работи. Настройването на термостата на по-ниски градуси не е решение на проблема. То води до по-продължителна работа на Вашия климатик, като натоварва повече компонентите, които всъщност може да се нуждаят от поддръжка. Ето един кратък контролен списък, който да прегледате, преди да се обадите на професионален техник.

 

Стъпки за отстраняване на неизправности, когато Вашият климатик не достига зададената температура:

 

Проверете терморегулатора

Дали е разположен на една линия със стената или е под ъгъл? Дали термостатът Ви е близо до прозорец, в особено топла или студена стая в къщата Ви или в близост до източник на отопление, като например камина или кухня? Всички тези фактори могат да увеличат или изкривят температурата на термостата, което означава, че системата Ви няма да може да реагира адекватно. В термостата също така могат да се събират прах и мъх, а проводниците могат да се разхлабят с течение на времето. След като леко почистите праха с помощта на памучен тампон или нежна четка, се уверете, че всички проводници са добре включени и завинтени. Не забравяйте да проверите и батериите.

 

Проверете филтрите си

Скоро ли сменихте въздушните филтри? Постоянната работа на Вашия климатик означава, че трябва да сте по-внимателни към това колко често трябва да се сменят въздушните филтри, тъй като те могат да се запушат и да причинят още повече проблеми. Проверете филтрите на Вашата климатична система, за да видите дали има натрупан прах или мъх.

 

Проверете външното тяло на климатика

Кондензаторът на климатика трябва да е чист от всички страни и да няма нищо около него, за да може да изхвърля топлината. Така че ако сте позволили на озеленяването да достигне до тялото или сте го покрили, защото сте искали да не се вижда, това може да е причина климатикът Ви да не достига зададената температура.

 

Възраст на климатика

Някои климатици могат да издържат по-дълго от други, но ако Вашият климатик е по-стар от 15 години, може би е време да се обърнете към професионалисти, които да проверят вашия климатик за проблеми, свързани с възрастта и общото износване.

Въпреки че задачите по поддръжката, като например смяната на филтъра на климатика и наемането на професионалист за настройка на климатика, имат значение, нещо толкова просто като настройката на температурата играе огромна роля за това колко плащате за климатизиране на дома си. Търсите допълнителни начини да спестите пари през лятото? Нашите съвети за пестене на средства през лятото ще Ви помогнат да преминете през горещините комфортно и по-икономично!

 

Ако търсите своя нов климатик, на страницата Климаонлайн можете да намерите много добри и достъпни предложения на доказани марки климатици като Midea, Fuji Electric, Samsung и други. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.