Всички се радваме на топлото време, но когато настъпят горещините, имаме нужда от разхлаждане. Ако искате да научите как да се чувствате комфортно това лято, без да харчите много пари за ток, прочетете нашите съвети. Ще Ви дадем препоръки как да охладите дома си, как да запазите комфортна температура през деня и как да постигнете най-добрата температура за сън през лятото, като използвате климатика си икономично.

 

На каква температура трябва да настроя на климатика си през лятото, за да спестя пари?

Когато сте извън жилището си през деня, не е нужно климатикът Ви да работи на пълна мощност. Това са разходи, които можете да си спестите. Не е препоръчително обаче и да изключвате климатика, ако е прекалено горещо, тъй като след това ще отнеме време и енергия на уреда отново да охлади дома Ви.

За да поддържате комфортна температура в жилището си и същевременно да спестите от сметките си за електроенергия, трябва климатикът да е настроен с 7° до 10° по-висока температура. Доказано е, че това може ви спести до 15% повече от разходите за електроенергия през лятото.

Можете да подобрите комфорта на дома си, като използвате програмируем термостат или Wi-Fi управление. Половин час преди да се приберете, задайте климатикът да работи на около 25°. Така няма да се налага да чакате уредът тепърва да започне да охлажда пространството, а ще се приберете в приятна температурна атмосфера.

Друг начин, по който можете да поддържате дома си по-прохладен през летния сезон е да инсталирате сенници, щори или сложите плътни завеси на прозорците. Те ще предотвратят директното навлизане на слънчева светлина в стаята и така тя няма да се нагрява. В същото време няма да се налага климатикът да работи на по-ниски градуси и ще спестите от разходите си.

Можете също така да облепите вратите и прозорците, за да запазите хладния въздух вътре и горещия навън.

Нивата на препоръчителната температура, на която да работи климатика, се различават през нощта и през деня. Най-добрата температура, на която да настроите термостата през лятото, може да зависи от това дали работите от вкъщи, дали имате бебета или малки деца и колко хладна може да стане средата през нощта без допълнителна помощ от климатика. Макар че може да спестите пари и енергия, ако поддържате климатика на 28° през деня, когато не сте вкъщи, такава топла среда не е особено подходяща за спане или ако работите от вкъщи.

 

Най-добра температура на климатика за сън през лятото

Настройването на термостата през летните нощи е малко по-специфично. Ако можете да спите спокойно в топла стая, Energy Star препоръчва температурата да бъде с 4° по-висока от дневната. Много хора обаче предпочитат да спят в хладна стая, което също ще се отрази на разходите Ви за охлаждане. Счита се, че най-добрата температура за спане през лятото е около 21°.

 

Отварянето на прозорците, докато спите е добро решение, ако живеете в район, който е по-прохладен през нощта. След това затварянето на прозорците сутрин, преди да е станало горещо, задържа хладния въздух вътре. Можете също така да пуснете вентилатори в спалните, които помагат за циркулацията на въздуха в стаята, в която спите. Циркулирането на въздуха същевременно помага за поддържане на постоянна температура в останалата част на къщата.

 

Средна температура на климатика

Средната температура на климатика зависи от различни фактори, включително географско местоположение, нива на комфорт, сезон и разходи за енергия. Обикновено стандартът е между 22° и 25°.