С настъпването на пролетта е добре да подготвите климатичната си система за следващия активен сезон.

Пролетта е идеалното време да направите дълбоко пролетно почистване. Чудесна идея е да използвате това време, за да премахнете мръсотията и праха, натрупани във Вашия дом през зимните месеци. Това също е подходящо време да извършите пролетна поддръжка на Вашата климатична система.

Извършването на пролетна поддръжка на климатика ще гарантира по-чист въздух за Вашия дом и ще можете да установите дали тя продължава да работи ефективно. Ако системата Ви работи добре, ще имате по-ниски сметки за енергия, но също така може да спестите от необходимостта да плащате за скъпи ремонти. Редовното почистване и профилактика също така ще удължи експлоатационния живот на Вашето оборудване.

Ето някои рутинни съвети за поддръжка и профилактика на климатика през пролетта, които всеки собственик на жилище, трябва да следва:

Сменете въздушния си филтър

Това е съвет номер едно, който всеки собственик на жилище трябва да следва по две причини. Лесно е да се направи и може да окаже голямо влияние върху работата на климатичната система. Филтърът за чист въздух може да намали потреблението на енергия във Вашия дом. Освен това ще подобри качеството на въздуха, като улавя вредни частици като алергени и прах. Това е особено важно, ако живеете в район със замърсен въздух.

Ако климатикът Ви работи с филтър за еднократна употреба, трябва да го сменяте всеки месец и ако имате филтър за миене, важно е да го почиствате и миете от 2 седмици до месец.

Проверете въздуховодите

Въздуховодите също са важна част от климатичната система на Вашия дом. Когато ги проверявате, не забравяйте да видите и дали всички дупки и херметични фуги са запечатани. Трябва също така да сте сигурни, че ако има пукнатини в системата на каналите, те ще бъдат запълнени.

Изчистете дренажните тръби

Климатиците обикновено имат дренажна тръба, разположена в основата на тялото. За да може Вашата климатична система да работи ефективно, тези отвори трябва да се поддържат чисти. Ако не се грижите за това, дренажният отвор може да се запуши и да попречи на устройството да се източи. Това ще доведе до напрежение при работата на устройството и ще намали неговата ефективност. Необходимо е дренажната тръба да се почиства веднъж на 3 до 6 месеца, в зависимост от това колко е замърсена.

Дръжте прозорците и вратите си затворени

Ако Вие или членовете на Вашето домакинство страдате от астма или алергии, добре е да държите прозорците и вратите затворени, за да предотвратите навлизането на алергени. През летните месеци е препоръчително прозорците и вратите да се затварят не само за да се предпазите от алергени, но и да не допускате горещият и влажен въздух. Пускането на твърде много топъл въздух ще натовари системата Ви, ще намали ефективността и ще увеличи разходите.

Премахване на всякакви препятствия около външната част на системата

Редовната проверка на външното тяло е важна, тъй като то е подложено на влиянието на външната среда и елементите в нея. Трябва редовно да проверявате устройството си, за да премахнете пречещата растителност или да почиствате натрупвания на мръсотия. Трябва да се уверите, че няма растителност, която да пречи на работата на климатика. Това е необходимо, за да може Вашият климатик лесно да издърпва въздуха, който е необходим за контрол на температурата в дома.

Инсталирайте програмируем термостат

Ако нямате програмируем термостат, сега е моментът да го инсталирате. Това не само ще Ви даде по-добър контрол на температурата във Вашия дом, но може да помогне и за по-ниските сметки за енергия, тъй като можете да зададете температурата, за да гарантирате, че системата Ви работи по-малко, когато никой не е вкъщи.

Ако нямате програмируем термостат, тази пролет е идеалното време да инсталирате такъв. Ако пък вече имате такъв, добре е да коригирате настройките и да актуализирате графика на Вашата система. Също така трябва да направите проверка, за да сте сигурни, че всички отвори са отпушени.

Тествайте своя климатик преди активния сезон

Преди да настъпи горещото време, е добре да включите устройството си и да го оставите да работи за малко. Това е чудесен начин да разберете дали има някакви потенциални проблеми с Вашето устройство и ще Ви позволи да планирате ремонт преди лятото.

Назначаване за рутинна поддръжка

След като изпълните всички задачи по-горе, е време да потърсите експертите. Дори ако се справяте с почистването и смяната на въздушните филтри, поддържането на външното тяло чисто и настройването на Вашия програмируем термостат, добре е Вашето климатично устройство да бъде обслужвано от професионалист. Той може да провери по-подробно климатичната система, включително да провери всички връзки, да измери показанията на електрическото усилване и да провери налягането на хладилния агент. Квалифицираният техник също може да идентифицира потенциални проблеми, които могат да възникнат в бъдеще.

Помислете за надграждане на Вашата система

Пролетта също е чудесно време за инсталиране на нова климатична система. Ако системата Ви е стара, като я замените с нова, по-ефективна система, това ще Ви спести пари от сметките за отопление и охлаждане в дългосрочен план. Идеално е това да се направи през пролетта, а не през горещите летни месеци, когато домът Ви ще стане некомфортен без климатик и когато техниците обикновено са много заети, което води до това, че трябва да чакате седмици, за да се инсталира устройството.

Тази пролет не забравяйте, че пролетното почистване е повече от почистване на вътрешността на Вашия дом и двора. Ако сте решили, че е време да подмените старата си климатична система, при нас може да намерите изгодни предложения на едни от най-добрите марки климатици на пазара. Вижте повече на страницата ни тук.