Признаци за изтичащ фреон от климатика

Какво е хладилен агент и какви са най-често срещаните признаци за изтичането му от климатика?

 

Ако забележите, че климатикът Ви не е ефективен, може би причината е заради изтичащ фреон. Всъщност симптомите за този проблем може да варират, но най-често те са свързани с температурата и начина, по който устройството работи. Обикновено изтичането на фреон е бавен процес. Затова, ако забележите, че климатикът постепенно влошава начина, по който работи, особено ако все по-трудно постига зададените от Вас градуси, много е вероятно това да се дължи на теч на хладилен агент.

 

Всички собственици на жилища и собственици на бизнес, които използват климатици, трябва да знаят какви са признаците за изтичане на хладилен агент, за да сведат до минимум щетите, които може да причини такава повреда. Ето какво трябва да знаете за хладилните агенти, признаците за теч и какво е редно да направите при наличието на такъв проблем.

 

Какво представлява хладилният агент?

Хладилният агент, наричан още фреон, е вид охлаждаща течност или газ, който играе жизненоважна роля за способността на климатика да доставя зададената температура и така да охлажда Вашия дом или офис. Всички климатични устройства съдържат хладилен агент в медните си намотки.

 

Как хладилният агент преобразува топлия въздух в студен?

Хладилният агент се движи в затворен кръг, който се нарича хладилен кръг. Първоначално той е в газообразно състояние и е с ниско налягане. Компресорът го изпомпва, налягането се увеличава и газта се нагрява, след което преминава през кондензатора. В кондензатора фреонът отдава топлината си на външния въздух и се превръща в охладена течност, преминавайки към терморегулиращ вентил, където налягането намалява. Така се получава студен хладилен агент с ниско налягане. Попаднал в изпарителя, хладилният агент абсорбира топлината от въздуха в помещението, изпарява се и се превръща отново в газ, като цикълът продължава в същия ред през компресора.

 

 

Колко често трябва да зареждам фреон или охлаждащ агент в домашния си променлив ток?

Хладилният агент никога не трябва да се допълва или презарежда, освен ако няма теч. Има само две причини за ниското ниво на фреон в климатичната система: или не е бил правилно зареден по време на инсталацията, или е наличен теч.

 

Често срещано погрешно схващане е, че нивото на хладилния агент във климатика естествено ще намалее с течение на времето, но това не е вярно. В правилно инсталирана система, която функционира ефективно, не би трябвало да се налага периодично зареждане на нивото на хладилния агент. Той постоянно циркулира между външните и вътрешните устройства на вашата климатична система, без нивото му да намалява. Ето защо всяко намаляване на количеството хладилен агент почти винаги е сигурен знак за теч.

 

 

5 ключови симптоми за изтичане на хладилен агент:

  • Климатикът не достига до правилната температура, която сте задали;
  • От отворите излиза горещ въздух;
  • Климатикът издава необичаен шум;
  • Изпарителните бобини са замразени;
  • Сметките за електричество внезапно се повишават.

По-ниските нива на хладилен агент са почти сигурна индикация за теч, но малко хора проверяват това редовно. Вероятно е косвените признаци да Ви предупредят за потенциално сериозен проблем с Вашия климатик. Ето пет общи знака, за които да внимавате.

 

 

Отнема повече време от нормалното домът Ви да се охлади

Тъй като хладилният агент отнема горещия въздух от помещението и доставя хладен въздух в замяна, по-ниските нива могат да доведат до по-малко ефективно охлаждане. Ако прекалено често прибягвате към намаляване на температурата от термостата, това е знак, че трябва да проверите нивото на хладилния агент.

 

Горещ въздух излиза от отворите на климатика

Както отбелязахме по-горе, хладилният агент в климатика произвежда хладен въздух. Горещият въздух, който излиза от отворите на Вашата климатична система - или просто въздухът, който не е толкова студен, колкото очаквате - е потенциален знак за изтичане на фреон.

 

Климатикът издава съскащи на звуци

Почти всички течове на хладилен агент са причинени от пукнатини, дупки или пробиви в медните намотки на устройството. Изтичането от тези дупки може да доведе до съскащ звук. По-вероятно е да чуете този шум вътре в сградата или в близост до кондензатора отвън, в зависимост от това къде е течът. По-големите течове могат да причинят бучащ звук. Единственият начин да се поправи този проблем, е да се заменят намотките на изпарителя.

 

 

Изпарителните намотки са замразени

Докато хладилният агент се движи през намотките на изпарителя, той абсорбира топлината от Вашето помещение. По-ниските нива поради теч означават, че намотките абсорбират по-малко топлина от нормалното. Това може да доведе до кондензация, която естествено се натрупва върху медните намотки и води до замръзване. Важно е да се отбележи, че изпарителните намотки трябва да се почистват редовно.

 

Сметката за електричество внезапно се е увеличила

Тъй като при наличен теч климатикът не охлажда ефективно, той ще използва повече енергия. Това ще доведе до по-високи сметки за комунални услуги. Ако сметката Ви е много по-висока, отколкото в същите месеци през предходната година, това е възможно да е знак за изтичане на хладилен агент.

 

Какво трябва да направите, ако подозирате изтичане на хладилен агент от климатика?

Ако искате да избегнете този проблем, планирайте редовната профилактика на климатичната система. Особено ако климатикът използва фреон R22, изтичането му може да представлява опасност за здравето на Вашето семейство. Ето защо е изключително важно да се свържете с техник на климатици, който да извърши необходимия ремонт. Към настоящия момент, най-екологичният и ефективен фреон е R32, затова, ако климатикът е прекалено стар, може би е време да помислите за закупуването на нов, който да е максимално щадящ околната среда.

 

Климаонлайн предлага съвременни и екологични климатици, на които можете да разчитате за ефективната климатизация на дома си. Разгледайте нашите предложения на страницата ни.