Предимства на отоплението с термопомпа

Заслужава ли си да се отоплявате с термопомпа?

 

 

Колебаете се дали да изберете отопление с термопомпа? Термопомпата е система, която много хора избират при ново строителство или когато правят ремонт вкъщи. Подобно на стандартните климатици, тази инсталация се състои от две тела - външно тяло, в което е основният компресор и вътрешно тяло. Ще разгледаме ползите и минусите на тази система, за да решите дали е подходяща за Вас.

 

Предимства на отоплението с термопомпа

1. Нямате нужда от комин

Термопомпата не отделя никакъв пушек, газ или вредни емисии.

 

2. Освен за отопление, има функция и за охлаждане.

Осигурявате си целогодишна климатизация на дома или офиса и нямате нужда да добавяте допълнителни климатици.

 

3. Нямате нужда от твърдо гориво и няма да складирате горивата

Термопомпите работят чрез изпомпване или преместване на топлина от едно място на друго, като използват компресор с течен или газов хладилен агент.

 

4. Нямате нужда от котелно помещение

Термопомпата загрява водата, която е в отоплителна система с включени радиатори, въздушни конвектори или подово отопление. Така замества работата на котела на дърва, пелети или газ.

 

5. С термопомпата не замърсявате въздуха и намалявате отделянето на парникови газове

Тъй като термопомпата черпи енергия директно от околната среда, това означава, че не оказва толкова голямо влияние върху околната среда.

 

6. Може да комбинирате термопомпата с други източници на енергия, като котли на твърдо гориво, пелети, газ и ел. енергия.

Ако комбинирате термопомпа със слънчеви панели, можете да направите дома си напълно самодостатъчен и екологичен. Съчетанието между газ и термопомпа пък е една от най-ефективните системи, които могат да бъдат реализирани.

 

7. Понижава разхода за отопление до 80% в сравнение с други начини на отопление

Едно съвременно, чисто и ефективно отопление може да се постигне основно или чрез газ или чрез използване на термопомпа. Всички останали варианти за отопление изискват ръчна поддръжка, място за съхранение на горивото и в много случаи, месечните разходи са по-високи.

 

8. Термопомпата няма разходи по поддръжка

Колкото по-енергийно ефективни са системите, толкова по-големи са дългосрочните спестявания на енергия. Веднъж годишно трябва да се проверява системата, което е лесно и можете да го направите сами.

 

9. Използва възобновяема енергия от природата.

Термопомпата черпи енергията директно от околната среда - вода, въздух или почва и произведената енергия е напълно екологична.

 

10. С термопомпата получавате топла вода над 60°С без допълнителни разходи за електричество

Термопомпите обединяват три уреда в един - климатик, ел. бойлер и отоплителен котел. Няма друга подобна система, която да дава толкова много на потребителите.

 

11. Термопомпата не отделя неприятни миризми и изгорели газове във въздуха.

Термопомпите използват възобновяеми и на практика неизчерпаеми природни ресурси – въздух, вода и почва, без да ги замърсяват.

 

Видове термопомпи

● Вода-вода

Термопомпата вода-вода използва подпочвените води като източник на енергия.

● Въздух-вода

Термопомпите въздух-вода използват външен въздух и вода за затопляне като възобновяем енергиен източник.

● Въздух-въздух

Термопомпата въздух-въздух работи на принципа на на термодинамиката.

 

Знаете ли, че хладилниците и климатиците работят на принципа въздух-въздух?

Термопомпите с въздушен източник са най-лесните за инсталиране и затова се препоръчват. Това е най-доброто решение, тъй като тази система е много икономична и ефективна.

 

За оптимална работа на термопомпата, трябва да я свържете към мрежа от нискотемпературни радиатори или към система за подово отопление.

 

Благодарение на факта, че термопомпата черпи енергията директно от околната среда, тоест от вода, въздух или почва, се изчислява, че близо 80% от произведената енергия е екологична и напълно безплатна. Изисква се само малко електричество, за да работи.

 

Термопомпата може бързо да повиши температурата в помещението и да поддържа топлината на въздуха и водата продължително и без усилия.

 

Недостатъци на отоплението с термопомпа

1. Шумно външно тяло
Някои модели термопомпи са шумни, но само при външното тяло. Такъв е случаят с аеротермалните модели, които изискват такъв тип външно тяло.

 

2. Скъпа инвестиция
Инвестирането в термопомпа представлява значителна инвестиция. Геотермалните модели са най-скъпи, но Ви гарантираме, че ще направите незабавни икономии по отношение на енергопотреблението.

 

3. Добра изолация
Трябва да имате наистина добра външна и вътрешна изолация. Ако се намира в старо и лошо изолирано жилище, топлинните загуби ще бъдат твърде големи и уредът ще трябва да работи с превишена скорост, което ще доведе до консумацията на много енергия.

 

4. Студен климат
Ако въздухът навън е под 7°C, термопомпата ще трябва да изразходва много повече енергия, за да работи, което ще повиши значително разходите Ви. За да се преодолее този проблем, често се препоръчва да се инсталира допълнително отопление за студения сезон или да се изберете хибридна термопомпа или геотермална термопомпа, което е по-скъпа инвестиция.

 

В заключение ще добавим, че термопомпата придобива все повече популярност в днешно време, благодарение на удобството, което предлага и нейната компактна визия. Средната продължителност на живота на термопомпата е някъде около 15 години. Въпреки, че при добра поддръжка, може да работи повече от 35-40 години.

 

Ако сте си задавали въпроса "Дали да инвестирам в термопомпа?", ще Ви отговорим с "Да!". Факт е, че използването на термопомпа е един от най-ефективните методи за отопление. Ще получите уют и удовлетворение от екологичната система, а също така ще си осигурите по-голяма независимост от доставчиците на енергия.

 

Термопомпата е една изключително добра инвестиция, която може да направите в своето жилище. Ще си възвърнете инвестицията и дори ще спестявате с нея. Помислете за едно по-добро и екологично бъдеще.

 

Ако имате нужда от допълнително информация относно отоплението с термопомпа, не се колебайте да се свържете с нас. Ние сме професионалисти в сферата и ще Ви помогнем да направите най-добрия избор спрямо нуждите Ви.