Разберете как климатикът може да бъде полезен за здравословното Ви състояние.

Вреден ли е климатикът за Вас? За някои хора климатикът може да повлияе отрицателно на кожата и на някои чувствителни състояния, тъй като може да изсуши въздуха и да предизвика главоболие и умора. Въпреки това, когато температурата не е зададено да бъде твърде ниска или висока, климатикът всъщност има широк спектър от ползи за здравето на много хора. 

Ефективната климатична система може да допринесе до голяма степен за Вашето здраве. Климатична единица, която адекватно контролира температурата на Вашия дом, може да създаде здравословна вътрешна среда и да елиминира микроскопичните замърсители, които представляват риск за здравето Ви.

Научете повече за това какви са ползите за здравето от използването на климатик:

Защита от високи температури и неразположения от топлината

Климатиците намаляват температурата в дома Ви през лятото и това ви предпазва от заболявания, свързани с топлината, като изтощение от топлината, топлинен удар и топлинни крампи. Всъщност, според експерти, в условия със силна топлина, вентилаторът няма да Ви помогне да намалите температурата на помещението, но климатикът Ви ще го направи.

Важно е възрастните и малките деца да имат достъп до климатизирани пространства, особено след като са се движили активно. По-възрастните и по-младите хора имат повече проблеми с регулирането на топлината си самостоятелно.

Климатикът е добър избор за климатизация и при състояния, които Ви правят по-склонни да страдате от топлинни заболявания като:

  • Сърдечна болест;
  • Затлъстяване;
  • Слънчево изгаряне;
  • Лоша циркулация;
  • Употреба на алкохол.

Климатикът помага на тялото да се охлажда естествено

При висока влажност, тялото по-трудно регулира топлината си. Това е така, защото потта ни е по-малко ефективна, когато въздухът вече е пълен с влага. Тъй като климатиците обезвлажняват въздуха на Вашия дом, те също така улесняват тялото Ви да се охлажда.

Справяне с изпарения и неприятни миризми

Неприятните миризми, застоялите изпарения и други задушаващи газове вътре в дома имат сериозно въздействие върху здравето ни. Това са признаци за лошо качество на въздуха в помещенията. Експертите казват, че лошите миризми също показват наличието на химически активни частици или замърсители на въздуха у дома. Въпреки че не са фатални, те оказват сериозно влияние върху дишането Ви. Климатикът елиминира повечето от тези изпарения и миризми с правилния процес на филтриране на въздуха.

Климатикът намалява симптомите на астма и алергии

Ефектите от климатизацията върху белите дробове могат да бъдат много положителни, ако имате състояние на затруднено на дишане, като астма, алергии, ХОББ и други.

Климатикът намалява стреса върху белите дробове, като значително намалява броя на алергените във въздуха в дома като бактерии и цветен прашец. Освен това намалява праховите акари, които могат да дразнят белите дробове.

Насладете се на спокоен и здравословен сън

Повече научни изследвания доказват, че всъщност спим по-добре в по-ниски температури. Тъй като телесната ни температура се регулира през целия ден, тялото започва да губи топлина около времето за сън вечер (причинявайки това усещане за умора) и достига най-ниската си температура около 5:00 ч. Като помагаме на телата ни да се охлаждат по-бързо преди лягане, ние насърчаваме по-дълбок и възстановителен сън и намаляваме риска от други заболявания.

Подобряване на имунната система

Устойчивостта на тялото ни намалява, когато се опитваме да работим в гореща среда, което ни прави уязвими към инфекции и болести. Но ползвайки климатик у дома, Вие винаги намалявате бактериите, разпространяващи болести. Той ограничава растежа на микроби и бактерии, които могат да застрашат здравето Ви.

Как да помогнете на добрата работа на климатика?

За да се насладите напълно на предимствата, които може да предложи климатика, трябва редовно да почиствате филтрите и да подсигурявате редовна профилактика. В противен случай, Вашият климатик може действително да разпространи алергени, мухъл и други дразнители на дихателните пътища. Можете допълнително да намалите симптомите си на астма и алергия, като инвестирате в обезвлажнител или пречиствател на въздух HEPA.

Умерената климатизация е най-здравословна

Когато температурите са твърде ниски в дома Ви през лятото, може да изпитате дискомфорт, особено ако имате хронично главоболие, хронична болка или артрит. Поддържането на работата на Вашия климатик при разумна температура не само ще помогне за потушаването на тези проблеми, но и ще Ви помогне да спестите пари.

По-здравословен дом

Докато въздухът циркулира вътре в къщата, климатикът работи върху филтрирането на всяка частица, която преминава през него. Въздушните замърсители, причиняващи болести, се изтеглят през канала и се издухват навън. Това създава по-добро качество на въздуха в помещенията. За да се насладите на всички тези предимства, Вашият климатик трябва да е в най-високото си работно състояние, затова не пропускайте редовната профилактика поне 2 пъти годишно, преди активните сезони на ползване.

Ние от Климаонлайн знаем колко е важно здравето за семейството Ви и затова смятаме, че съветите за поддръжка и използване на климатичната Ви система са много полезни. Може да прочете още свързани теми и още много други интересни статии в нашия блог за климатици. Ако сте в търсене на най-подходящия климатик за дома или офиса си, заповядайте на страницата ни, където ще намерите най-добрите и съвременни модели климатици. Ако имате нужда от професионална консултация, можете да се свържете с екипа ни тук.