За какво служи влагоуловителят и при какви случаи имате нужда от него?

Влагоуловителят е уред, който извежда влагата от въздуха в дома и все по-често хората пристъпват към закупуването му. Ако Вие или членовете на Вашето семейство имате астма или алергии, влагоуловителят може да помогне за облекчаване на симптомите и да улесни дишането. Тази статия ще Ви помогне да решите дали това устройство е полезна инвестиция за Вашия дом.

Употреба на влагоуловител и ползи за здравето

Може би си спомняте водния цикъл от предметите в началното училище: изпаряване, кондензация и валежи. Това, което може да не осъзнавате е, че водният цикъл винаги се осъществява във въздуха, който дишате, дори когато прекарвате време на закрито. "Влажността" е мярка за количеството водна пара във въздуха. Влагоуловителите премахват или минимизират тази водна пара.

Влагоуловителите помагат за намаляване на симптомите на алергия

Екологичните алергени могат да причинят симптоми като:

 • хрипове;
 • кихане;
 • болка в гърдите;
 • дразнене на очите;
 • сърбеж.

Общите причини за задействането на алергии включват:

 • мухъл;
 • акари;
 • цветен прашец;
 • животински пърхот.

Изсушаването на въздуха в дома Ви свежда тези причини до минимум.

Праховите акари се нуждаят от относително ниво на влажност от 65 процента. Влагата е необходимо условие, за да оцелеят и да се размножават. Това ниво може лесно да се управлява с помощта на влагоабсорбатор. Влажният въздух също подпомага и растежа на плесени.

Влагоуловителите могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма

Когато има влага във въздуха, той става по-тежък и често по-труден за дишане. Ето защо средата с висока влажност може да бъде неприятна за хората, които имат астма. Влагоуловителят може да улесни процесът на дишане и да облекчи значително работата на белите дробове. Мъгливостта изчезва и въздухът е по-комфортен.

Влагоуловителите създават по-здравословна среда

Елиминирайки мухъл и прах, вие също елиминирате нашественици като люспеници, хлебарки и паяци. По-ниските нива на влажност също могат да бъдат от полза за хората, които имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Ако живеете в естествено влажен климат, влагоуловителят също може да разхлади дома Ви и да намали използването на климатика.

Как работи влагоуловителят

Този уред изтегля топли въздушни течения в намотките си чрез вентилатор. Топлият въздух се свива, докато се подава през охладените намотки на машината, а кондензацията се оставя вътре в уреда.

Сърбраното количество вода от конденза попада в резервоар за съхранение, прикрепен към устройството. След това охладеният, по-сух въздух се освобождава обратно във Вашия дом от другата страна на машината.

Вашият влагоуловител трябва да може да намали влагата във въздуха с между 30 до 50 процента. Много уреди идват с измервател, който отчита относителната влажност на помещението в дома Ви, за да можете да зададете влажността на желания процент.

Потенциални странични ефекти от използването на влагоуловител

Влагоуловителят може да не работи по същия начин за всички. Има някои потенциални странични ефекти от използването на такъв уред във Вашия дом. Ако живеете във вече сух климат или използвате газ или електричество за отопление на дома си, може той да не е необходим.

Състояния като пневмония всъщност могат да се влошат ако въздухът стане твърде сух.

Кожата и косата Ви също могат да бъдат повлияни, ако домът Ви се превърне в твърде сухо място. Хората с екзема (атопичен дерматит) може да са особено склонни към раздразнения в суха среда.

Когато използвате влагоуловител, може да се наложи да внимавате за хидратацията си.

Ако имате суха кашлица или запушен нос, пускането на такъв уред също може да причини повече вреда, отколкото полза.

Признаци, че може да се нуждаете от влагоуловител

Влагоуловителите работят най-добре в райони, където въздухът е влажен, като мазета. Случаите, при които може да помислите за закупуване на влагоуловител, включват:

 • Някой от семейството има продължителна сезонна алергия, която се обостря всяка година.
 • Наскоро сте се преместили и алергиите Ви се проявяват по-често или по-лошо, отколкото преди.
 • В помещенията, където прекарвате повече време има постоянна влажна миризма.
 • Мястото, където живеете има течове при обилни валежи.
 • Забелязвате мъглив въздух в дома си, когато влезете в стаята, което показва, че всъщност можете да видите водната пара във въздуха.
 • Някой от семейството има алергия към акари.
 • Забелязали сте увеличение на нежеланите вредители, като паяци, хлебарки, молци или люспеници.
 • Дрехите Ви миришат на влага или са плесенясали, дори когато са били изпрани наскоро.
 • Имате трайни симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и хрема.

Обобщение

Влагоуловителят има някои установени ползи за здравето. Основното предимство е намаляването на присъствието на алергени и дразнители във влажните зони на Вашия дом. Има индикации, че той може да улесни дишането на хора, които имат астма.

Влагоабсорбаторите са достъпни и лесни за закупуване. Ако пробвате този уред, може да подобрите значително комфорта на дома си.

Къде може да закупите качествен влагоуловител

Ние от Климаонлайн предлагаме висококачествени влагоуловители на доказаната марка Мidea. Те са страхотни помощници в борбата с влагата в дома и с множеството си функции, като вграден йонизатор и филтри за пречистване на въздуха, допринасят за здравето на семейството. Стилни и компактни, влагоуловителите Midea се вписват чудесно в интериора на дома. Moжете лесно и удобно да закупите новия си уред от нашия онлайн магазин.