Защо трябва да изберете подов климатик за отопление?

Предвид голямото разнообразие на пазара, все повече потребители се колебаят какъв тип климатик да изберат. През последните години популярността на подовите климатици стана все по-голяма. Те са изключително подходящи при отопление, защото издухват топлия въздух близо до пода, и така създават отличен конвекционен ефект. Също така са изключително лесни за монтаж.
Ще разгледаме предимствата и недостатъците на подовите климатици, с което да улесним избора Ви.

При избора на подов климатик е добре да съобразите някои от следните неща:
Мощност на уреда, качество на марката, ценови клас и други. Причината, поради която повече потребители и семейства се насочват към подовите климатици в днешно време, е лесният монтаж и малкото пространство, което те заемат. Удобни са за стаи с тънки стени, скосени тавани, мансардни помещения. Също така имат компактна визия, която може да се окаже перфектното решение за вашия дом.
В тази статия ще ви разкажем повече за плюсовете и минусите на подовите климатици.

За да изберете правилната климатична система, трябва много внимателно да разгледате предимствата, които тя ще Ви предложи. При подовите климатици плюсовете, на които трябва да обърнете внимание, са:

  • Високата енергийна ефективност

Доверявайки се на избора на подова климатична система, Вие ще спестите от сметките си за ток, както и ще спестите от енергия. Това ще се отрази положително на вашия бюджет. Също така повечето подови климатици са изключително безшумни и функционални. Пестят място и същевременно осигуряват отлична климатизация на помещението.

  • Лесен монтаж

Стенните климатични системи са пригодени да се монтират високо на стените в близост до тавана. Докато подовите климатици, от своя страна, са идеалния вариант за инсталиране в стаи със скосен таван. Поставят се лесно и се препоръчват за големи пространства, които не са препълнени с мебели. Също така няма да ви се налага да се качвате на стол или стълба до тавана на стаята, за да почистете филтрите на климатика.

  • Подходящи за помещения с нетрадиционна/разчупена архитектура

Докато стенните климатици водят по точки по отношение на охлаждането, то в отоплителния сезон, подовият модел е по-доброто решение, както за по-малки, така и за по-просторни помещения. Идеално решение за пространства под прозорци, места със скосени тавани и други. Подовите климатици са чудесно решение за мансарди, тавани и други подобни помещения, където класическия вариант на стенен климатик не върши добра работа.

  • Осигуряват по-чист въздух

Благодарение на допълнителните филтри, които може да монтирате към своя подов климатик, ще се радвате на по-чист въздух. Повечето климатични системи са снабдени със специални филтри за улавяне на прах и други алергени, които осигуряват комфорт във Вашия дом.

Освен плюсовете, разбира се, подовите климатични системи имат и минуси, с които следва да Ви запознаем:

  • По-неефективни в режим охлаждане

При отопление, подовият климатик издухва струята топъл въздух ниско по пода, като по пътя на естествената конвекция топлият въздух затопля равномерно отдолу нагоре цялото помещение, а при охлаждане действа по обратния начин. Това го прави малко по-неефективен при охлаждане.

  • По-честа нужда от почистване на филтри

Предвид че е разположен на пода, в тялото на подовия климатик попада повече прах и мръсотия и следва да бъде почиствано по-често, за разлика от стенно разположения климатик. Също така подовите климатични системи се нуждаят от два до три пъти по-често почистване на филтрите в сравнение със стенните климатични системи.

  • По-зависими от разположението на мебелите

При подовите климатици е доста по-трудно да се осигури свобода на разпространение на въздушния поток, защото движението му се извършва от пода към тавана на помещението, където мебелите могат да образуват преграда и да спрат част от потока. Предвид, че въздушният поток се движи от пода към тавана, количеството и големината на мебелите биха затруднили отоплението на пространството.

Стенните климатични системи са универсален вариант на отопление, заради това са и по-разпространени, което води до по-ниската им цена. Подовите обаче ще Ви спечелят със стилен дизайн, равномерно затопляне и изстудяване на стаята и по-добра ефективност. Подовият климатик е чудесен вариант за студените зимни дни. Той ще ви даде комфорт, удобство, функционалност и енергийна ефективност.

За повече информация и модели разгледайте нашите подови климатици или се свържете с нас.