Неприятна миризма от климатика – причини и решения

Научете кои са най-често срещаните причини за неприятна миризма при климатиците и съвети какво да направите в различните случаи.

 

 

Лошата миризма може да е резултат от различни вътрешни и външни фактори, които имат пряко влияние върху климатика. Въпреки че може да е трудно да установите източника на неприятната и остра миризма веднага, все пак има често срещани причини, за които е добре да внимавате. В тази статия ще разгледаме какви най-често са източниците, причиняващи неприятен мирис, които обикновено може да срещнете при климатичната система и какво можете да направите, за да ги предотвратите.

 

7 причини за лоша миризма при климатиците

 

1. Прах, мухъл и плесен

 

Мухълът и плесента често се появяват, когато има високи нива на влажност в климатикa. Влажната и топла среда допринасят за появата и развитието на тези организми. Това е проблем, на който трябва да обърнете сериозно внимание, тъй като наличието на мухъл в климатика води до разпространяване на токсични вещества във въздуха. За да предотвратите появата на такива организми, не забравяйте да отстраните всички течове на вода и проблеми с влагата в климатика. Ако вече сте установили наличието им – локализирайте мястото, в което са се натрупали, почистете го и предотвратете течовете, ако има такива.

 

2. Мръсни изпарителни бобини и запушени дренажни тръби

 

Ако от климатика идва остър и нетърпим мирис, който може да бъде сравнен с развалена храна, вероятно причината е замърсени изпарителни бобини. В такъв случай почистете намотките, проверете и почистете всички запушвания, които откриете в дренажните тръби на климатика.

 

3. Пушенето на цигари

 

Ако пушите в помещението, в което се намира климатика, тогава е вероятно силната миризма на никотин да продължи да се задържа в пространството дълго време. Това е така, защото димът преминава през филтъра и стига чак до бобината на изпарителя. За да предотвратите остатъчната миризма на цигари, сменете филтъра на климатика и не пропускайте редовната профилактика.

 

4. Прегряване на части

 

Ако докато използвате своя климатик, забележите внезапна поява на миризма на изгоряло, не се паникьосвайте. Вашият дом или офис едва ли е изложен на риск. Но не може да се каже същото за климатика. Всъщност той е изложен на риск от прегряване. Проверете системата за проблеми с прегряването на двигателя или за дефектно окабеляване веднага щом установите този проблем.

 

Все пак бъдете внимателни и ако забележите, миризма на барут или на разтопена пластмаса, изключете незабавно уреда и се свържете с професионалист.

 

5. Изтичане на канализация

 

Когато усетите, че в помещението нахлува неприятна миризма на канализация, причината за това може да е, че влагата на климатика се отделя в канализацията, дренажът е без сифон и така неприятният мирис се връща обратно. Дренажният сифон уплътнява и не позволява на неприятната миризма да навлезе в климатика и впоследствие в помещението.

 

Ако все пак това не е причината, проблемът може да се дължи на разкъсана канализационна тръба. За разрешаването на тези проблеми е добре да се свържете с професионален техник на климатици, за да Ви помогне в почистването на въздушните системи. При необходимост, потърсете помощта на водопроводчик, който да отстрани проблемите с канализацията.

 

6. Изтичащ газ

 

Миризмата на гнило яйце, идваща от климатика, може да означава само едно - изтичане на газ. Природният газ обикновено е без мирис, но комбиниран с химикал на име меркаптан, може да доведе до силен и нетърпим мирис на гнило яйце в случай на изтичане. За да поправите това, трябва да изключите уреда възможно най-скоро и да се свържете с доставчик на услуги за поддръжка на климатици, за да бъде извършено професионално почистване и ремонт.

 

7.Неправилна поддръжка

 

Добрата поддръжка на климатика и разумното му използване са от съществено значение за ефективността на системата и продължителността на живота й. Неспазването на основни стъпки за правилна експлоатация също може да доведе до поява на неприятна миризма от уреда с течение на времето. Ето няколко важни факти, които да вземете под внимание:

  • Климатикът може да прегрее от твърде често включване и изключване или при постоянна работа на пълна мощност;
  • Ако не сменяте филтрите на климатика, със сигурност рано или късно ще усетите неприятна миризма на застоял и мръсен въздух;
  • Ако пропускате редовната профилактика на климатичната система, това може да доведе не само до неприятна миризма, но и повреди, изискващи скъпи ремонти.

 

 

Дори голяма част от причините за неприятна миризма да не зависят от правилната експлоатация, съветваме Ви да направите всичко необходимо, за да удължите живота на климатика. Когато не сте сигурни как да почистите или извършите проверка на системата, доверете се на специализиран техник, който да извърши качествена профилактика на уреда.

 

На страницата на Климаонлайн ще намерите разнообразие от модели климатици на доказани производители, които разполагат с най-иновативните функции, за да Ви доставят максимален комфорт. Свържете се с нас при нужда от консултация.