Кратка история на климатика

Кога и как е създаден климатикът?

 

Климатикът е едно изключително изобретение, което като че ли приемаме за даденост, но за да достигне до нас в съвременния си интелигентен и елегантен вид, той извървява дълъг път. В тази статия ще Ви разкрием интересни и значими факти от историята на климатика, как и от кого е бил създаден и не само. Ако вече привлякохме интереса Ви, продължете да четете нататък.

 

От къде климатикът води своето начало?

Можем да кажем, че началото на климатиците започва още преди да има електричество. Ще се запитате вероятно как е възможно това. Още през 40-те години на XIX в. лекарят и изобретател от Флорида, Джон Гори, открива, че при постигане на по-прохладни условия е по-лесно да се преборят болестите и хората се чувстват по-комфортно. Той изобретява иновативна за времето си система, която охлажда болничните стаи, като транспортира огромни блокове лед от замръзнали езера. Тъй като транспортирането отнемало много време и ресурси, той решил да изобрети машина, която произвежда лед, използвайки енергията на конската сила, ветроходни платна или пара. Въпреки че машината така и не достига до пазара поради липсата на достатъчно финанси, тя все пак е патентовата през 1851г. По важното тук обаче е, че това постижение на Джон Гори полага основите на съвременната климатизация.

 

Кога е изобретен климатикът?

Едва ли инженерът Уилис Кариер, работил в ковашката компания Buffalo Forge, е предполагал какво ще изобрети, когато е започвал да търси решение на проблема с високата влажност в една издателска компания в Бруклин. Основният проблем е бил, че страниците на списанията са се намачквали поради влажността във фабриката. Това, което Кариер създава, е машина за контролиране на влажността. Машината е работила с иновативен механизъм от намотки, чрез които влажността се е увеличавала, като се е нагрявала вода. За да се постигне обратния ефект – изсушаване на въздуха, водата се е охлаждала. Инженерът прави много опити, усъвършенства машината си и я патентова – тя е с автоматично управление и може да регулира температурата и влажността в текстилните фабрики.

 

След успеха на машината си, Кариер разбира, че тя може да бъде полезна на хората в много сфери и напуска Buffalo Forge, за да създаде собствена компания - Carrier Engineering Corporation. Първият климатик се счита, че е произведен от Уилис Кариер през 1902г.

 

Кога за първи път е използван терминът "климатик" и колко голям е бил първият климатик?

Не след дълго  производството на първия климатик се използва за първи път и самият термин. През 1906г. инженерът Стюарт Креймър, който работил за текстилна фабрика, въвежда това име. През 1914г. пък е поставен първият уред в жилищен дом, като е бил с толкова големи размери, че е било нужно отделно помещение за него – висок 2 метра, широк 1 метър и 80 сантиметра и дълъг 6 метра. Цената на един климатик тогава е варирала между 10 000 и 50 000 долара, което в днешно време се равнява на 120 000 до 600 000 долара.

 

Как още Кариер е повлиял на историята на климатизацията?

Първата охладителна система е била създадена и инсталирана в театри в Лос Анджелис през 1922г. Кариер създава система, която изпомпва въздух през вентилационни отвори, които са били поставени на голяма височина и така е било възможно да се разпредели добре въздушният поток.

 

През 1925г. e инсталирана първата центробежна система за охлаждане в театъра "Риволи" в Ню Йорк. Тя е по-ефективна и надеждна от нейните предшественици, но все още е твърде голяма и скъпа за масово използване.

 

Дали Carrier е единственото име, свързано с климатизацията?

Десетилетие след изобретението на Кариер, на пазара се появяват и две други компании, които правят забележителни постижения. Първата е Frigidaire, която през 1929г. въвежда първата сплит система за стайно охлаждане, която е със формата на шкаф. Недостатъкът на тази машина е, че е прекалено тежка и е необходимо наличието на собствен кондензатор. През 1932г. General Electric въвеждат цели 32 прототипа на подобрени автономни охладители за помещения.

 

През 1931г. се появява и първият стаен климатик, който подобно на съвременните преносими модели, се инсталира на перваза на прозореца. Този климатик е творение на Х.Х. Шулц и Дж.К. Шърман.

 

Каква е историята на съвременните климатици, които са ни познати?

С времето климатиците са ставали все по-леки и компактни. Както размера, така и цената им е намалявала. Всичко това води до масовото им използване, тъй като нищо не може да се сравни с комфорта, който могат да предоставят през горещите дни. През 60-те години на миналия век климатиците присъстват в повечето нови жилища в САЩ.

 

Днес климатиците имат не само компактен и красив външен вид, но и разполагат с множество модерни функции, с цел да се предостави най-доброто на потребителите. Освен това през последните години се наблюдават значителни подобрения в енергийната ефективност на тези уреди. Възможно е разходите ви да бъдат намалени с 20 до 50 %, ако инсталирате енергийно ефективен модел.

 

Всичко това показва, че климатиците имат интересно минало и ще имат още по-интересно и успешно бъдеще.

 

За още интересни и полезни статии, следете нашия блог за климатици. Ние, от Климаонлайн, предлагаме най-модерните и енергийно-ефективни климатици на марки като Samsung, Midea, Mitsubishi Electric и много други. Свържете се с екипа ни за повече информация.