Благодарение на вертикалния си дизайн и големите си вентилатори, колонните климатици могат да климатизират ефективно големи помещения. Te разполагат с много предимства, но имат своите специфични характеристики. Ако се чудите дали това е правилният избор за Вас, тази статия ще Ви бъде полезна. Ще Ви запознаем с основните особености на тези климатични системи.

 

Колонни климатици - колко ефективни са те?

Колонните климатици са едни от най-ефективните устройства за климатизация на големи пространства. Тяхното вътрешно тяло се характеризира с висока, тясна конструкция, която ефективно разпръсква въздушната струя в цялото помещение. Това тяло обикновено разполага с множество вентилационни отвори, което позволява на въздуха да навлиза в помещението от различни ъгли и да достига горещите/студените точки и местата със застоял въздух.

 

Тези видове климатични системи са много енергийно ефективни, като намаляват разходите за електроенергия и по този начин минимизират емисиите и въздействието върху околната среда. Те могат да се справят с климатизирането на големи помещения дори при екстремни температури.

 

Предимства и недостатъци на колонните климатици

 

Предимства на колонните климатици

Колонните климатици предлагат редица предимства. Ако Ви е нужна климатична система за по-голямо помещение, това е много добър и ефективен вариант. Въпреки това имайте предвид, че вътрешното тяло изисква място, затова е добре да помислите дали разполагате с такова.

 

Друго предимство на колонните климатици е, че те осигуряват по-равномерно охлаждане в цялото помещение, тъй като въздухът се разпределя равномерно отгоре надолу. Повечето колонни климатици се предлагат с вградени филтри, които помагат за отстраняване на праха и алергените от въздуха, осигурявайки по-чиста и здравословна среда в помещението.

 

Лесен за инсталиране и използване

Колонните климатици са много по-лесни за инсталиране в сравнение със стенните климатици. Въпреки че препоръчваме да се възползвате от професионална помощ, можете лесно да се справите сами. Използването на също е лесно и интуитивно.

 

Преносимост и гъвкавост

Тези уреди са преносими и могат да бъдат премествани с лесно. Не бива обаче да ги сравнявате с преносимите климатици, които могат да се преместват свободно в нови помещения.

 

Колонните климатици трябва да бъдат свързани към въздуховод, за да функционират както трябва. Вътрешното тяло може да се премества наоколо толкова, колкото позволява въздуховодът. Затова, когато монтирате такъв климатик, обърнете внимание на това и оставете известно пространство за движение.

 

Енергийна ефективност

Едно от най-големите предимства на колонните климатици е тяхната енергийна ефективност.

 

Допълнителни функции

Колонните климатици се предлагат и с различни функции - контрол на температурата, изсушители, въздушни филтри и др. могат да се очакват от уред от среден и висок клас. По-високият клас устройства имат и допълнителни функции за защита и контрол, които ги правят още по-лесни и удобни за управление.

 

Елегантен дизайн

Както споменахме, вътрешните тела на колонните климатици са с продълговата форма, която има елегантен дизайн. Поради това и всички вече изброени предимства, колонните климатици са много подходящи и предпочитани за климатизация на домове, ресторанти, конферентни зали, магазини, шоуруми, лоби барове и други.

 

По-добри ли са колонните климатици от сплит климатиците?

Това е малко субективно. Сплит климатиците са по-добри в охлаждането, но изискват много електроенергия за работа и може да са по-скъпи за закупуване. От друга страна, колонните климатици са по-енергийно ефективни от сплит климатиците. Въпреки това, за средни и по-големи помещения колонният климатик може да се окаже по-добър от сплит климатика.

 

Има ли колонният климатик външно тяло?

Да. Колонният климатик се предлага с външно тяло, което се свързва с основния корпус чрез тръба/канал, подобно на сплит климатика.

 

Ако търсите колонен климатик или друг вид климатична система, разгледайте нашия онлайн магазин. Предлагаме богата гама климатици на едни от най-добрите марки на пазара. Не се колебайте да се свържете с нас при нужда от консултация.