Знаете ли, че думата „профилактика“ от гръцки означава предпазване, превенция или защита?

Една от дейностите, които имат за цел да възвърнат първоначалната ефективност на вашата климатична система, се нарича профилактика на климатици. Прави се с цел почистване на климатика от насъбралите се прахоляци, плесени и други неблагоприятни фактори за здравето на хората и работата на самия климатик. Този процес включва разнообразни по вид етапи, които със сигурност ще допринесат за удължаване живота на вашия климатик, както и за неговата перфектна работа дори в най-екстремни условия - през лятото и зимата.

В режим на работа климатикът замърсява филтрите и топлообменниците, в следствие на което се увеличава разхода на електрическа енергия и климатиците по-трудно достигат зададената температура, губейки значително от ефекта на икономичност на електрическа енергия.

Когато филтрите на устройството не са почистени, прахът се натрупва по топлообменника и по този начин намаля обема на въздуха, който преминава през него, отнемайки ефективността на системата. Почистването на топлообменника трябва да се извършва от професионалисти и със специални препарати, в противен случай може да навреди на работата на Вашия климатик.

Етапите, които включва профилактиката са:

  1. Основно почистване на вътрешното тяло;
  2. Оглед на външното тяло за течове и пропуски в херметичността на системата
  3. Замерване на изходната температура на климатика.

Извършването на профилактика на климатици често е подценявано от клиентите, защото те разсъждават на принципа, че щом нещо работи, то по-добре е да не го пипат. Все пак при работата на вашия климатик може да има симптоми, които само специалист може да улови. Списъкът с неприятни последици от липсата на редовна профилактика включва: намален жизнен цикъл, неприятна миризма, намалена ефективност и изразходване на повече електроенергия.

Колко често да правим профилактика на климатика?

Трудно е да се даде категоричен отговор колко често трябва да правите профилактика на климатика, но е препоръчително да се прави поне веднъж годишно. Зависи от фактори като колко често използвате климатика, основен източник на отопление/охлаждане ли е и неговото местоположение.

Големите климатични фирми изискват от Вас поне веднъж годишно да направите профилактика, за да предотвратите евентуални бъдещи проблеми. Цената за една годишна профилактика на Вашият климатик варира и се определя от фактори като: състояние на климатика, мощност и условия. Когато бива извършвана от професионалисти, процедурата отнема не повече от 90 минути. Времетраенето, разбира се, варира от състоянието на климатика.

Най-удачното време за профилактика е преди започването на активния сезон на работа на климатичната система.

Можете ли сами да правите профилактика на климатика?

В практиката се случва редица домакинства да се опитват да извършват самостоятелно подобна профилактика. Бъдете внимателни и се обърнете към професионалисти в областта на климатизацията, тъй като лошо извършената профилактика може да доведе до много по-големи вреди, отколкото от липсата на такава.

Това, което е възможно да направите за климатика си е да почиствате филтрите поне два пъти месечно, за да се почисти праха; редовно да проверявате и поддържате въздушните филтри и да следите за странни шумове и вибрации.

За повече информация се свържете с нас.