Касетъчни климатици - плюсове и минуси

Предимства и недостатъци на касетъчните климатици

 

Климатичните инсталации се разделят на няколко основни типа, едни от които са касетъчните климатици. Тук ще Ви представим плюсовете и минусите на касетъчните климатични системи.

 

Преди да закупите климатична система е необходимо да направите проучване и да изберете най-подходящия за Вас вид, марка и модел. Също е необходимо да се вземе под внимание височината на тавана Ви. Но нека първо уточним какво представляват касетъчните климатици.

 

Какво представляват касетъчните климатици?

Това са климатици, които са проектирани във формата на касети. От името можете да се досетите, че се поставят в тавана на помещението.

 

Те имат мощен вентилатор, който може да разпределя климатизирания въздух през две, три или четири страни. Подобно на конвенционалния климатик, външното тяло се поставя извън сградата.

 

Това е един от най-ефективните видове климатици, освен това е проектиран толкова елегантно, че може да се съчетае с всеки интериор.

 

Плюсове на касетъчните климатици

 

1. Спестявате място

Касетъчните климатици се монтират предимно на окачени тавани, но има и такива, които могат да бъдат прикрепени директно към обикновени тавани. Избирайки такъв вид климатик, ще спестите място за декорация на стените си и помещението ще изглежда много по-уютно и стилно.

 

2. Филтрите са лесни за почистване

Тези климатици са с филтри, които се почистват много лесно. Това ще Ви мотивира да ги проверявате по-често. Чистите филтри ще Ви осигурят по-голям комфорт и по-чист въздух.

 

Хоризонталното разпределение на въздушната струя предотвратява течение и замърсяване на тавана.

 

Освен това касетъчните климатици се свързват директно с вентилационната система. Благодарение на това можете да си осигурите и приток на свеж въздух отвън.

 

3. Стилен и компактен дизайн

Те са с компактни размери, изключително удобни и функционални за експлоатация. Единственото, което виждате от климатика в помещението е стилната решетка на тавана. Тя се вписва чудесно в интериора и почти не се забелязва.

 

4. Висока производителност

Имат висока производителност и благодарение на 4-странния въздушен поток, въздухът се разпределя равномерно при охлаждане или при отопление, осигурявайки изключителен комфорт. Така се достига по-бързо до желаната от Вас температура. Този вид климатична система разпръсква въздуха от най-ниската си точка без да има необходимост от монтирането на допълнителни решетки и въздуховоди.

 

5. Отлично решение за Вашия офис

Ако искате една стилна и модерна климатична система, изберете касетъчен климатик. Това ще бъде много добро решение и попълнение за Вашия офис или зала.

 

Предимно касетъчни климатици са предпочитани за офис сгради и зали заради тяхната компактност и възможност да се скрие основната част на климатика и да остане видим единствено декоративният панел.

 

 

6. Възможност за избор на модел

Касетъчни климатици се произвеждат във всякакви размери и можете да изберете този, който ще пасва най-добре във Вашия офис или Вашата зала. Има различни цветове на панела и може да изберете дали климатикът да се слива с Вашия таван или да изпъква, като стилен акцент.

 

7. Високоефективни климатични системи

Касетъчни климатици се произвеждат по съвременна технология, с ниско ниво на въздействие на околната среда, висока енергийна ефективност, ниска консумация и безкомпромисна климатизация.

 

8. Тих режим на работа

Едно от най-големите предимства на касетъчните климатици е изключително ниското ниво на шум, тъй като при тях кондензаторът е разположен извън помещението. Така може да сте спокойни, че няма да Ви пречат по време на работа или на почивка.

Касетъчните климатици имат различна мощност и се предлагат във варианти с двуфазно и трифазно захранване.

 

9. Лесна поддръжка

Ако искате климатик с лесна поддръжка, тогава касетъчният вид е подходящ избор. Той обикновено работи по-дълго време без никакви проблеми. Можете лесно да го управлявате и почиствате.

 

10. Лесен монтаж

Благодарение на олекотената си конструкция и материали, касетъчните климатици са по-лесни за монтаж.

 

Минуси на касетъчните климатици

 

1. Специфичен монтаж на климатика

Въпреки че монтажът на касетъчните климатици е улеснен заради лекотата на тялото, все пак е специфичен, тъй като се монтира на тавана. Както по-горе Ви споменахме, трябва да се съобразите с височината на Вашия таван.

 

Най-добре е да оставите монтажа на специалистите в тази сфера, за да бъдете сигурни за бъдещата правилна експлоатация на климатика. Те ще Ви консултират къде точно би било най-добре и безопасно да се монтира.

 

Обикновено нaй-пoдxoдящoтo мяcтo зa инcтaлaция нa касетъчен ĸлимaтиĸ e нa място, ĸъдeтo въздушният пoтoĸ щe бъдe бaлaнcиpaн, a дocтъпът дo вътpeшнoтo тялo - лeceн.

 

2. Не са подходящи за всеки вид помещения

За недостатък може да се счита и това, че касетъчните климатици се използват предимно в административни сгради или нежилищни помещения. Не са подходящи за стандартните малки жилища или апартаменти.

 

3. Висока цена

Касетъчните климатици са по-скъпи от стандартните климатици. Може би се питате защо е така. Причината е, че са оборудвани с най-новите и усъвършенствани технологии, което ги оскъпява. Благодарение на съвременната система се осигуряват качествена климатизация и висока енергийна ефективност.

 

Друго, което повишава общата цена на тези климатици, е скъпият им монтаж. Причината е, че се монтират на тавана. Затова се изисква пробиване на много отвори, поставяне на тръби и друга допълнителна работа по тавана. Всичко това отнема време, енергия и усилия.

 

Както вероятно забелязахте, предимствата на тези климатици са много повече от недостатъците. Най-важното все пак е дали отговарят на нуждите Ви за климатизация.

 

Ако се колебаете кой модел касетъчен климатик да изберете, се свържете с нас. Нашият екип е насреща, за да Ви помогне с избора.