Как режимът за изсушаване може да Ви помогне да поддържате дома си комфортен?

Климатиците ни помагат да поддържаме подходяща комфoртна температура в дома си, без значение какви са условията навън. Освен това тези устройства помагат за пречистването на въздуха и предпазването от разпространение на алергени и мухъл. Но не всички потребители отделят време да научат какво представлява режимът dry на климатика и кога е добре да го използват. 

Всъщност използването на този режим може да Ви помогне да поддържате нивата на влажността в дома си по-ниски и да намалите сметките си за електроенергия. Така ще предпазите и семейството, и дома си от последствията на влагата. В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представлява режимът за изсушаване и как да го използвате.

Къде можете да научите за dry режимът на Вашия климатик?

Когато закупите климатична система, тя се доставя заедно с ръководство за управление. В него можете да научите за всички налични функции, с които уредът е снабден. Нека преминем и по-конкретно към сухия режим на климатика. 

В повечето дистанционни управления и контролни панели, сухият режим обикновено е под формата на символ на водна капка.

Какво е сух режим на климатика?

По-голямата част от съвременните климатици разполагат със сух режим, който може да помогне за намаляване на влагата в помещението. Ако в дома Ви има прекалено много влага, вие няма да усещате реалната температура в помещението.

През лятото, например, ще усещате температурата като по-висока, тъй като влагата задържа топлината. По-този начин ще се налага да намалявате градусите, за да се охладите, а това ще увеличи потреблението Ви на електроенергия. Ако използвате сухия режим, това ще намали влажността и съответно Вие няма да усещате температурата като по-висока.

Горещата и влажна атмосфера е непоносима за голяма част от хората и когато живеят в такива условия, това може да е причина за неспокоен сън. Използването на dry режим ще предотврати ефекта на сауната и ще Ви осигури по-здравословен сън. Важно е жилището Ви да е добре уплътнено, за да може работата на климатика да бъде възможно най-ефективна.

Включването на сухия режим може да помогне за премахване на допълнителната влага във въздуха - което Ви позволява да спите и дишате по-добре. Това е и голяма икономия на енергия и електричество, тъй като изисква вентилаторът и компресорът на климатика да работят само на ниска скорост.

Кога да използвате сухия режим на климатика?

Сухият режим е полезен най-вече в районите и сезоните с висока влажност. Също така и в помещения, които имат проблем с влажността. Важно е да знаете, че не е добре да използвате този режим през цялото време, а за няколко часа, тъй като прекалено дългото използване на режима може да изсуши твърде много въздуха. Прекалено сухият въздух може да причини усещане за дискомфорт, изпотяване и сухота в дихателните пътища.

Затова е важно да се поддържат подходящи нива на влажност, които варират между 40 до 60%. Измерването на влажността може да направите с уред, наречен хигрометър.

Други специални функции на климатика, които да използвате

Има и много други режими, които климатикът Ви може да има. Ще обърнем внимание на най-често използваните функции.

Режим на охлаждане

При използването на този режим уредът предоставя значително охлаждане, като превръща въздуха в студен бриз. Ефективността на този режим е зависима от работата на компресора на климатика. Можете да откриете този режим, като потърсите символа на снежинка в дистанционното управление или в контролния панел.

Режим на вентилатор

При този режим се раздвижва въздухът в помещението, без да се променя температурата и влажността. Той също спомага за по-доброто охлаждане, тъй като осигурява приятен бриз. Така се спестява от използването на допълнителна мощност и електроенергия, което води до повече икономии в месечната Ви сметка за ток.

Нощен режим

Sleep mode също е енергоспестяващ режим, който позволява на климатика да удвои своята производителност, като регулира температурата на охлаждане или отопление на стъпки. Целта е температурата постепенно да се намалява при отопление или увеличава при охлаждане, докато ние се подготвим за спокоен сън.

Тих режим

Основната функция на този режим е да намалява шума от климатика, за да даде възможност за по-тихо и по-спокойно охлаждане или отопление.

Турбо режим

Това е функция, която активира както бързото охлаждане, така и бързото отопление. Включването му обикновено задейства скоростта на вентилатора за поне 30 минути.

Разбира се, това не са всички режими, с които климатиците могат да разполагат. Прочетете упътването на Вашия уред, за да се осведомите какъв е неговия пълен списък с функции.

При нас може да намерите най-новите и ефективни модели климатици с множество функции и да получите качествено обслужване. Ние от Климаонлайн работим със сертифицирани монтажни групи, за да осигури професионален монтаж и бърза доставка на територията на цялата страна. Доставката на всички поръчки през онлайн магазина е безплатна на територията на цялата страна.

Разгледайте нашите предложения на страница ни: https://www.klimaonline.bg/klimatici/.