Какво да гледаме при избор на климатик?

Какво трябва да знаем, преди да си купим климатик?

 

Климатиците се различават по много фактори, като цена, енергийна ефективност и капацитет на охлаждане. С въвеждането на новите технологии, ползите за здравето и енергийната ефективност, потребителите станаха значително по-наясно с нуждите си. Въпреки това, голямото разнообразие от марки и продуктови предложения може да доведе до объркване. В тази статия ще се опитаме да Ви помогнем да изберете новия си климатик, като изброим важни аспекти, за които да следите.

 

Ето някои съвети, които трябва да имате предвид, преди да закупите климатик:

 

 

1. Размер на помещението

Размерът/капацитетът на климатика трябва да съответства на размера на помещението. Ако изберете модел, който е по-голям, отколкото е необходимо, той няма да може да осигури ефективно изсушаване. Освен това, неправилният по размер климатик може да доведе до високи сметки за електроенергия и до честото изклюване и включване на системата, което от своя страна ще намали експлоатационния й живот.

 

2. Как ще бъде извършен монтажът на климатика?

Правилната инсталация е изключително важна за правилното функциониране на климатичната система. За целта наемете специалисти от оторизиран сервизен център, за да сте сигурни, че монтажът на климатика ще бъде извършен както трябва. В противен случай е възможно да има редица последици за Вашия уред, които могат да стигнат дори до непоправими повреди.

 

3. Ниво на шум на климатика

Всички климатици издават шум, но е факт, че има модели, които са със специално разработена система с ниско ниво на шум. В продуктовите спецификации на всеки климатик е посочено нивото на шума по време на работа. В идеалния случай те трябва да са в рамките на 50 dB. Прекалено шумният климатик може да повлияе на съня и концентрацията Ви.

 

4. Енергийна ефективност

Климатиците се предлагат с оценка на енергийната ефективност, известна като EER. Тази информация можете да получите от етикета за енергийна ефективност, който всеки климатик има. Моделите с по-голям брой звезди са по-енергийно ефективни, което означава, че ще спестявате повече от сметката си за електроенергия в дългосрочен план.

 

5. Инверторна технология

Инверторните климатици са малко по-скъпи от обикновените, но доказано имат поне една трета по-малка консумация на енергия от неинверторните модели. Проучвания показват, че инвестицията в такъв уред се възвръща за около година и половина-две.

 

6. Качество на въздуха

Климатиците с добър филтър са изключително полезни за подобряване на качеството на въздуха. В наши дни климатиците имат инсталирани въздушни филтри, които премахват миризмите, дима и микробите. Добрият филтър не само осигурява чист въздух, но и подобрява енергийната ефективност на климатика, като предотвратява задушаването на изпарителната серпентина поради прах.

 

7. Работен диапазон

От тези показатели ще разберете в какъв температурен диапазон уредът, от който се интересувате, ще бъде максимално ефективен. Важно е да обърнете внимание на работния диапазон, особено ако живеете в райони с високи температурни амплитуди.

 

8. Лесни за почистване филтри

Поддържането на филтъра чист може да спести до 5-10 % енергия и да предотврати един дълъг списък с повреди. Уверете се, че моделът, който ще закупите, има лесен достъп до филтъра. Важно е да можете лесно и бързо да почиствате този компонент, тъй като това е нещо, което ще правите често, за да поддържате уреда в оптимално състояние.

 

9. Разпределение на въздушния поток

Климатиците трябва да циркулират климатизирания въздух из помещението, а не на едно място. Сега много модели се предлагат с възможности за настройки на въздушния поток и настройка на жалузите на вертикално и хоризонтално реене, което значително подобрява комфорта на потребителите.

 

10. Технология и цена

В днешно време климатиците разполагат с най-различни функции, но Вие трябва да изберете такъв модел, който е оборудван с технология, отговаряща на Вашите нужди. Важно е да се придържате към утвърдена марка, предоставяща всички основни функции и то на разумна цена.

 

 

11. Информирайте се за гаранцията на климатика

Някои климатици имат по-дълга гаранция. Когато избирате своя нов климатик, проверете информацията на уебсайта на доставчика за гаранцията за този модел и марка.

 

12. Други важни характеристики

Повечето климатици са снабдени с функция за изсушаване, която помага да се отървете от излишната влага във въздуха. Друга много полезна функция е нощен режим, която спестява от сметките за електроенергия, като намалява потреблението на всеки час. Особено удобна е в случаите, когато външната температура спада значително посред нощ. В наши дни климатиците дори се предлагат с функция за самопочистване, която предотвратява развитието на вредни микроорганизми, като не допуска влагата и Ви помага да получите по-добро охлаждане/отопление.

 

Сайта на Климаонлайн е мястото, където ще намерите разнообразие на най-добрите и доказани марки климатици. Свържете се с нас, ако имате нужда от помощ при избора Ви на климатична система.