Как работи климатикът?

Тук ще разберете на какъв принцип работят климатиците и каква е разликата между каналните и безканалните системи.

 

Климатиците са нашите верни помощници в борбата с горещите или студените дни, както и в справянето с влагата и замърсителите във въздуха, но за много хора процесите в тези системи са неясни. Дори най-основните познания за тези процеси биха Ви били много полезни, когато нещо не е наред с Вашия климатик.

 

Тук ще изброим основните части на климатика и ще се опитаме внесем повече яснота относно функционирането на климатичните системи.

 

Основни части на климатика

Климатичната система съдържа много основни и второстепенни части, които, за да получите ефективна и качествена климатизация, работят в пълен синхрон. Нека преминем и през отделните основни части и как по-точно функционират.

 

Хладилен агент

Хладилният агент е химическо съединение, което циркулира в системата и чрез което, в режим охлаждане, топлината от въздуха се премахва, а в режим отопление, въздухът се затопля. Докато циркулира в системата, фреонът преминава от течно в газообразно състояние и обратно.

 

Основните видове хладилни агенти, които се използват в климатичната индустрия са R-22, R-410A, R-32. С времето се търсят все по-екологични варианти и поради тази причина вече климатици с R-22 не се произвеждат, а за най-екологичният съвременен вариант се счита R-32.

 

Изпарителна серпентина

Изпарителната серпентина има намотки, през които преминава охлаждащият фреон и така въздухът се охлажда. Непосредствено до изпарителя има вентилатор, който издухва охладения въздух в помещението.

 

Компресор

Компресорът има важната задача да компресира хладилния агент, за да го превърне от течност в газ.

 

Но как работи компресорът на климатика?

Преминавайки през изпарителя, хладилният агент се превръща в горещ газ, тъй като абсорбира топлината от помещението. Горещият газ бива компресиран, за да се превърне в гореща течност. След това течността преминава през компресора, където отново се превръща в газ и така се завършва цикълът на работа.

 

Кондензатор

Това, което прави кондензаторът, е да абсорбира топлината от горещия хладилен агент и след това тази топлина се изхвърля от външното тяло на климатика извън жилището. Зад кондензаторните намотки има вентилатор, който издухва въздуха над тях и охлажда хладилния агент.

 

Как работи климатикът стъпка по стъпка?

Хладилният агент пренася топлината от помещението и я изхвърля навън. Той абсорбира топлината, когато е в състояние на охладен газ. За да извърши функцията си, фреонът преминава през мрежа от серпентини и медни тръби, свързани с изпарителя, кондензатора и компресора.

 

Цикълът стартира от вътрешното тяло, където въздухът от помещението се издухва върху охладените изпарителни серпентини. По този начин въздухът се охлажда, а намотките абсорбират топлината. Вече охладеният въздух се издухва обратно в помещението от вентилатора, разположен до серпентините.

 

След това хладилният агент преминава през компресора, където се компресира и се превръща в течност с висока температура и високо налягане.

 

Следващата точка, през която преминава вече течният хладилен агент са кондензаторните намотки. Над тях има вентилатори, които охлаждат въздуха и така горещият хладилен агент обменя топлина с външния въздух. След това фреонът преминава през изпарителят и губи топлина.

 

Тук хладилният агент преминава през специална дюза, наречена разширителен клапан, където се превръща от гореща течност в охладен газ. Цикълът започва отново, като агентът преминава към изпарителните намотки.

 

Контрол на влажността в климатиците

Погрешно разбиране е, че климатикът просто отопля или охлажда едно помещение. Освен това този уред помага за контрола на влажността, като може да изсуши въздуха. Дори първоначалното предназначение на климатика е било да регулира влажността, а не температурата.

 

Всъщност влажността и температурата са свързани. Обикновено колкото по-висока е температурата в едно помещение, толкова по-висока е и влажността. Но това невинаги е така, разбира се. Все пак, ако живеете в район с висока влажност, ако намалите температурата, ще усетите, че и влажността намалява.

 

По време на работа климатиците обезвлажняват въздуха, като събраната влага се улавя от изпарителните намотки и се оттича в дренажна линия.

 

Разлика между работата на централните и безканалните климатици

Повечето климатици работят на един и същ принцип. Но има няколко основни разлики между безканалните и каналните климатици. Безканалните са мини-сплит системите, преносимите и прозоречни климатици, а каналните са централните климатици.

 

Как работи централният климатик?

При този вид системи въздухът се транспортира до различните помещения чрез система от въздуховоди и вентилационни отвори, свързани с изпарителя, разположен на скрито място, например в мазето. Въздухообработващият модул изтласква въздуха през намотките на изпарителя и го разпределя в цялото жилище или обект.

 

При въздуховодните системи трябва да бъдете внимателни, тъй като те отопляват или охлаждат едновременно. За да предотвратите това, можете да създадете различни зони. Това може да стане с помощта на интелигентни термостати, клапи и вентилационни отвори.

 

Как работи безканалната климатизация?

Безканалните климатици не се нуждаят от въздуховоди, вентилационни отвори или климатични тела. Те могат да се поставят директно в помещението, което трябва да се охлажда и да се свържат с външното тяло (кондензатор), което често се поставя от другата страна на стената. Безканалният агрегат не вентилира, което означава, че не използва въздух отвън, за да климатизира помещението.

 

С помощта на интелигентен термостат или интелигентен контролер за климатик можете да автоматизирате климатизацията си и да извлечете още повече ползи за дома, офиса или търговския си обект.

 

На страницата Климаонлайн можете да намерите много промоционални предложения на доказани марки климатици като Midea, Fuji Electric, Samsung и други. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.