Как да защитите термопомпата си от замръзване?

Научете защо термопомпата може да замръзне и какво можете да направите.

 

Термопомпите са известни с това, че те са един от най-енергоефективните начини за отопление през зимата. Особено моделите въздух-вода имат ниско влияние върху околната среда и могат да снабдят цялото домакинство с битова вода. Друго характерно за тях качество е лесната поддръжка и устойчивостта им на повреди.

 

Въпреки това е възможно в даден момент термопомпата да замръзне при екстремни условия. Особено когато прогнозите са за влажно и студено време, е добре да се информирате как да защитите своя уред. Правилната подготовка ще Ви даде увереност, че знаете как да действате и че ще можете да се насладите на топъл и уютен дом през зимата.

 

До какво може да доведе замръзването на термопомпата?

 

Ако термопомпата е покрита с лед, това ще възпрепятства въздушния поток. Липсата на нормален въздушен поток може да доведе до повреди и до намаляне на ефективността на системата. Така може да загубите топлината и комфорта, които системата Ви дава, точно в момента, когато имате най-голяма нужда тях.

 

Като цяло замръзването на термопомпената система е нещо нормално през зимата. По време на работния процес топлината се абсорбира от хладилния агент. В същото време може да се образува влага, която да се превърне в лед по намотките. В такъв случай е много възможно системата да премине в дефрост режим. По време на него системата започва да затопля външния блок и намотките започват да се размразяват. Обикновено този процес трае около 15 минути.

 

Ако ледът е малко, това е нормално. Ако обаче целият външен блок е замръзнал, това означава, че заледяването е прекалено и може да се стигне до повреда на устройството.

 

Ето няколко препоръки как да се грижите за термопомпата си през зимата:

 

1. Погрижете се да няма натрупване на сняг и лед
През зимата е нормално да се натрупва сняг и лед по външните части на климатичната система. За да предотвратите замръзването на термопомпата, най-добре е след всеки снеговалеж да почиствате външния блок и пространството около него.

 

Бъдете много внимателни при отстраняването на леда от термопомпата. Не използвайте остри предмети, за да не я повредите.

 

2. Проверявайте дали изпускателната тръба не е блокирана
Уверете се, че изпускателната тръба не е блокирана от сняг или лед. Това може да е опасно за здравето на обитателите на жилището, тъй като вътре може да започне да прониква въглероден диоксид. Термопомпата има защитна система при повреда, но винаги е добре да сте наясно какви повреди може да настъпят при определени условия и как да ги отстраните.

 

3. Почистване на кондензатора на термопомпата
За да работи ефективно, термопомпеният кондензатор трябва да бъде редовно почистван. Това означава да отстранявате не само леда и снега, но и всякакъв вид отломки и мръсотия. Внимавайте да не повредите ребрата на кондензатора, тъй като те са много деликатни.

 

4. Проверявайте тръбите и вентилационните отвори
Вентилационните тръби и отвори трябва да не са блокирани от нищо. Това означава, че трябва редовно да проверявате дали тези елементи имат нужда да се почистят. Снегът и ледът могат напълно да възпрепятстват въздушния поток.

 

5. Сменяйте филтъра редовно
През активния сезон е необходимо да сменяте и почиствате уреда си по-често. Колко точно често да е това, зависи от начина на употреба, мястото, в което живеете и колко хора живеете на това място. Ако не се грижите за този компонент, въздушният поток ще е възпрепятстван и системата Ви няма да е толкова ефективна.

 

6. Инсталирайте повдигащи крачета
Ако климатичната система е на земята, тя е по-податлива на замръзване. Можете да инсталирате повдигащи крачета или платформа, които да повишат защитата. Съветваме Ви да оставите това на професионален техник, за да не повредите системата.

 

7. Проверете дали не тече вода върху термопомпата
Възможно е да капе вода върху външния блок. Ако забележите, че е така, извършете необходимата поправка.

 

Ако след като вземете всички тези мерки забележите, че има лед върху термопомпата Ви, то изчакайте да видите дали дефрост режима ще се активира. Ако това не се случи или той не е ефективен, то непременно се свържете с професионален техник, който да извърши необходимите проверки.

 

Ако все още не сте се сдобили с термопомпа, разгледайте предложенията на Климаонлайн. Можете да изберете между ТОП реномирани производители като Samsung, Midea и Panasonic. Избирайки този вариант за климатизацията с термопомпа за цялата къща ще получите невероятна ефективност, ниска консумация на енергия, както и битова гореща вода за цялото домакинство.