Влагата е от съществено значение за състоянието на въздуха, който дишате във Вашия дом. Вижте как можете да регулирате нейните стойности.

Излишната влага може да насърчи растежа на мухъл и бактерии

Поддържането на правилното ниво на влажност в дома Ви е важно за Вашето здраве и комфорт, както и за състоянието на жилището. Въпреки че малко влага може да бъде полезна, наличието на твърде много може да бъде опасно за здравето, тъй като така се насърчава растежа на бактериите и развитието на мухъл. Освен това, влагата може да нанесе щети на дома и обзавеждането Ви, особено ако нивото й не е проверявано дълго време. За щастие, климатиците, овлажнителите и обезвлажнителите могат да Ви помогнат да контролирате влажността в дома си.

Препоръчителни нива на влажност

Препоръчителното средно ниво на относителна влажност е между 35 и 45 процента. Това ниво ще осигури най-добрия комфорт за Вас и семейство Ви. Наличието на тази препоръчителна влажност помага да защитите музикални инструменти, гипсокартон, дървени мебели и други вещи или материали от вредните ефекти на сухия въздух или прекомерната влага.

Относителните нива на влажност варират в зависимост от климата и температурата на въздуха. Важно е да осигурите препоръчителната средна стойност на влажността във всички помещения, като се съобразявате и с това, което знаете за собствения си дом. Как къщата се справя с влажността зависи от много фактори, включително колко херметична е сградата, нейния дизайн и конструкция и всички отвеждащи парите системи и уреди, които са инсталирани.

Измервайте влажността с хигрометър

Може да използвате хигрометър, за да измерите относителната влажност в дома си и да поддържате оптимално ниво. Това е малък уред с дисплей, който показва какво е относителното ниво на влажност в стаята.

Евтин и удобен за ползване, този малък уред може да Ви помогне да следите нивото на влажността на въздуха, така че да можете да го регулирате, когато е необходимо. Това може да се постигне, като използвате овлажнител или обезвлажнител (или и двете) във Вашия дом. Тъй като влажността се променя със сезоните, добре е да я проверявате и да правите корекции редовно.

Ефектите на високата влажност

Когато в дома Ви има твърде много влага, влажният въздух се натрупва в ъгли, мазета и други затворени зони. Това може често да се забележи в бани, където влагата се събира в ъглите и образува мухъл, който е трудно да се отстрани. Кондензацията може да се натрупа и в прозорци, което води до събиране на вода по прозореца и изгниване на дървените рамки. Освен това, ако усетите миризма на плесен, това е знак, че се нуждаете от обезвлажнител.

Внимание!

Тази излишна влага във въздуха осигурява перфектните условия за размножаване на бактерии. Освен това, тя може да повреди материалите, които са чувствителни към влага, като дърво, хартия, тъкани и основни механични системи като отопление, вентилация и климатици или дори тоалетни и тръби.

Как да премахнете влажността?

Правилният метод, който да приложите за премахване на влагата от въздуха, зависи от сериозността на проблема, сезона и къде се натрупва влажността.

Ако е зима, зоните като мазето могат да се обезвлажнят през топлите дни или при използването на отопление. Така може да се върне подходящо ниво на влага в помещението. Ако влажността е прекомерна, може да се нуждаете от комбинация от топлина и влагоуловител, за да достигнете правилни нива.

Влажната баня може да се обезвлажни чрез отварянето на прозорец или използването на вентилатор, за да се изтегли влажният въздух или парата от душа и ваната до външната страна на дома.

През пролетта, когато отоплението не е опция, закупуването на обезвлажнител може да е най-добрият вариант за премахване на влагата от мазето или другите помещения от дома.

Преносими многофункционални единици

Климатиците също помагат да се контролират нивата на влага във Вашия дом. Някои преносими обезвлажнители са проектирани с регулируеми вградени монитори, които активират устройството, когато нивата на влажност са твърде ниски или се изключват, когато нивата са твърде високи.

Кога да добавите влажност

По време на студените зими Вашата отоплителна система може да направи въздуха в дома ви твърде сух. За да подобрите качеството на въздуха, можете да добавите овлажнител към онези райони, където прекарвате най-много време. 

Грижа и поддръжка на влагоуловителя

Ако използвате влагоуловител, отделете време да прочетете ръководството на уреда. За да се възползвате от неговата най-ефективен режим на работа и да може да го ползвате възможно най-дълго време, следвайте препоръчаните указания за смяна на филтри и почистване. Ако Вашият продукт работи със запушен и мръсен филтър, може да започнат да се развиват бактерии и спори на плесени в стаята. Редовното почистване и смяна на филтрите ще предотвратят това.

За още полезни статии как да подобрите комфорта на дома си и да се насладите на ефективна климатизация следете блога ни. Разгледайте и нашите предложения на доказани модели климатици и влагоуловители.