Как да полагате подходящите грижи за влагоуловителя си?

Влагата не е нещо безобидно. Ако нивата на влажност в дома Ви достигнат над 60% това е опасно както за Вашата собственост, така и за Вашето здраве. При такива условия започва да се образува мухъл и плесен на различни места от помещенията, които може да включват тавана, районите около рамките на прозорците и други. При появата на мухъл във въздуха се отделят микротоксини, които са опасни за човека при докосване или вдишване. 

Контактът с токсичните вещества на мухъла може да доведе до проблем с дихателните пътища, също така има риск от астматични пристъпи, задух или проблеми с белите дробове. Тези вещества са особено опасни за малки деца, бебета или бременни жени.

За да контролирате влагата в дома си трябва да проветрявате редовно помещенията и да почиствате дори труднодостъпните места, на които се натрупват прах и други замърсявания. Ако нямате инсталирани вентилатори в кухнята и банята, Ви съветваме да поставите такива. Освен това монтирането на ефективна климатична система също ще спомогне за поддържането на по-ниски нива на влажност.

Понякога обаче всичко изброено, не е достатъчно, за да предпазите дома и семейството си от влагата. В такива случаи използването на влагоуловител ще Ви помогне да регулирате нивата на влажност.

Това, което влагоуловителите правят, е ефективно премахване влагата и обезвлажняване на въздуха. Тези уреди са лесни за поддръжка и почистване, но голяма част от потребителите не са информирани как да ги поддържат. В следващите редове ще Ви дадем съвети как правилно да се грижите за влагоуловителя си, за да работи максимално дълго и ефективно.

Съвети за използването на влагоуловител

 1. Уверете се, че е правилно поставен
  Първото нещо, в което трябва да се уверите, е че сте поставили правилно уреда си. Това означава да проверите дали е разположен на равна повърхност. Най-добре е да го поставите на централно място, където да не е възпрепятствано всмукването на въздуха от отворите. Противното може да е опасно за уреда, тъй като може да доведе до прегряване. Затова не го поставяйте близо до стени, врати и прозорци.
  Дръжте вратите и прозорците плътно затворени, за да може влагоуловителят да отстрани ефективно влагата от помещението.
 2. Настройте регулатора на влажността
  Важно е на каква настройка сте оставили да работи влагоуловителят. Обикновено за идеална настройка на влажност се счита 45-50%. Не е добре влажността да пада под 40%, тъй като това може да доведе до изсушаване на въздуха. Ако надвишите 60%, влажността е твърде висока. Въпреки всичко е добре да се консултирате със специалист, който да измери на място влажността в дома Ви и да Ви даде препоръки за подходящите настройки спрямо Вашия случай.
 3. Проверка на нивата на водата
  Следете редовно нивото на водата в резервоара на влагоуловителя. Някои модели разполагат с автоматичен механизъм, който спира работата на уреда, когато водата достигне определено ниво. Важно е да изпразвате резервоара редовно, за да не застоява водата и да не се образува мухъл.
 4. Как да поддържате своя изсушител?
  Ако се грижите добре за влагоуловителя, той ще работи ефективно дълго време. Разбира се, важно е да изберете моделът, който отговаря на размера на стаята.
  Част от поддръжката на влагоуловителя е редовното почистване на въздушния филтър. Проверете в упътването колко е препоръчителната честота на почистване на филтъра за Вашия уред.
  В случай, че уредът се повреди, потърсете помощта на специалист и при възможност сменете повредения компонент, вместо да закупувате нов уред.
 5. Как да поддържате влагоуловителя чист?
  Влагоуловителят се състои от различни компоненти, които трябва да бъдат почиствани, за да може да работи по най-добрия начин. Почистването на филтъра трябва да бъде извършвано внимателно. За целта отстранете първо праха с мека четка или вакуум. След това поставете филтъра в сапунена вода и отстранете всички остатъчни замърсявания. Оставете филтъра да изсъхне добре на проветриво място.
  Относно резервоарът, не е достатъчно само да изпразвате насъбралата се вода. Поне два пъти седмично почиствайте контейнера със сапун и вода, за да предотвратите натрупването на вредни вещества.
  Ако имате проблем с влагата, заложете на качествен уред на доказана марка. Добро решение е и да инвестирате в климатична система, която разполага с режим изсушаване. Не пропускайте да разгледате нашите предложение на страницата на Климаонлайн. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация.