Как да почистите дренажната линия на климатика?

Запушванията на дренажната линия могат да повлияят на ефективната работа на климатика. Тук ще опишем как можете да ги отстраните.

 

Климатикът ни помага да се чувстваме комфортно, без значение какво е времето навън. Той не само отопля или охлажда помещението, в което е поставен да работи, но и отстранява влагата от въздуха. По време на този процес се събират водни пари от въздуха, които се превръщат във вода. Тази вода се оттича извън климатика чрез дренажна линия.

 

Дренажната линия представлява влажен, тръбен път, през който преминава не само оттичащата се вода, но и различни частици. В тръбите често се развиват мухъл, плесени и други замърсители, които могат да причинят запушване, ако не се отстраняват редовно. Ако дренажната линия е запушена, това може да доведе до различни проблеми с климатика.

 

Как да разбера дали дренажната линия на климатика ми е запушена?

Най-забележимите признаци за запушена дренажна линия на климатика включват:

  • Капеща вода от климатика
  • Миризма на мухъл
  • Ваничката на климатика е пълна с вода
  • Климатикът не се включва

 

Ако дренажната линия на климатика се запуши, водата ще започне да изпълва линията и е много вероятно да започне да тече от тръбите и така да причини щети и миризма на мухъл в дома Ви. С влошаването на запушването, застоялата вода започва да се натрупва в кондензаторната ваничка. Ако нивото на водата във ваничката достигне определено ниво, поплавъчният превключвател ще се задейства и климатичната Ви система ще се изключи. Това предотвратява преливането на вода от горната част на ваната и причиняването на повреда на климатика. Докато застоялата вода не се отстрани, уредът Ви вероятно няма да се включи.

 

Как да отпушите дренажната линия на климатика?

Почистването на дренажната линия може да бъде извършено с подръчни материали, които има във всяко домакинство. Ако искате да се погрижите за това сами, ето какво трябва да си подготвите:

  • Градински маркуч
  • Прахосмукачка
  • Тиксо
  • Оцет

 

Ето и стъпките, които да следвате, за да извършите почистването:

 

Стъпка 1: Изключете уреда от захранването.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите климатика. Уверете се, че сте изключили уреда не само от дистанционното управление, но и от електрическата верига. Така ще защитите себе си и уреда.

 

Стъпка 2: Намерете къде се намира изхода на дренажната линия.

Дренажната линия на климатичната система е бяла, Т-образна PVC тръба, която обикновено се намира в килера, гаража или тавана. В зависимост от Вашата климатична система, дренажната линия може да е скрита от панел. Проследете PVC тръбата и намерете мястото, където излиза от дома Ви. Ако не можете да проследите дренажната линия, опитайте да потърсите в близост до кондензатора на климатика, който най-вероятно се намира извън жилището.

 

Стъпка 3: Опитайте да изчистите замърсяването с вакуум.

Можете да опитате да отстраните запушването, като прикрепите прахосмукачка към края на дренажната линия на климатика. Включете вакуума за около минута, за да изсмучете запушването и излишната вода от тръбата. За повечето запушени дренажни линии това е много ефективно. Има още няколко неща, които можете да направите.

 

Стъпка 4: Промийте дренажната линия.

Използвайте градински маркуч, за да изчистите дренажната линия. Намерете точката за достъп на вашата дренажна линия, обикновено това е Т-образен елемент с капачка на него. Отстранете капачката и прикрепете маркуча в дренажната тръба.

 

Уверете се, че водата се стича по дренажната линия, а не обратно в климатичната система. Може да се наложи да използвате друга точка за достъп или да намерите начин да блокирате водния поток към климатичната система.

 

След като маркучът е добре поставен в дренажната линия, включете чешмата за няколко секунди и се уверете, че водата тече в дренажа и не изтича навсякъде. Ако изтича - опитайте се да залепите маркуча с тиксо.

 

След като сте сигурни, че маркучът е здраво закрепен, оставете водата да прочисти дренажната линия, докато не забележите, че вече е чиста.

 

Стъпка 5: Почистете дренажната линия на климатика

След като запушването е изчистено, почистете дренажната линия на климатика, като излеете чаша оцет в дренажа. Оцетът ще помогне за унищожаването на мухъла, плесените и други бактерии, които могат да се натрупат и да причинят запушване. Повтаряйте този процес ежемесечно, за да поддържате отводнителния канал на климатика си без запушвания.

 

Стъпка 6: Поставете капачката и включете отново климатичната система

 

Не забравяйте да поставите обратно капачката на дренажния тръбопровод. След това можете да включите отново климатичната система в електрическата верига, а след това и от управлението.

 

Как да предотвратите бъдещи запушвания на дренажната линия на климатика?

Поддържането на дренажната линия възможно най-чиста трябва да бъде част от Вашата редовна рутинна поддръжка на климатика. Промивайте дренажната линия на климатика с оцет ежемесечно, за да премахнете всякакъв мухъл, плесени или други замърсители.

 

Ако въпреки всичко не желаете да отделяте време за това, можете да се обърнете към специалист по климатиците, който да го извърши вместо Вас. Който и вариант да предпочетете, важното е да поддържате системата си чиста.

 

Следете блогът на Климаонлайн за още полезни статии. В нашия онлайн магазин ще намерите разнообразие от климатични системи, които разполагат с множество функции за подобряване на комфорта на дома и офиса Ви. Свържете се с нас, ако имате нужда от консултация.