Ето как през лятото можете да охладите себе си и дома си и същевременно да щадите околната среда.

За много хора лятото означава барбекюта, плажове и гмуркане в басейна. Но има дни, в които жаркото лятно слънце ни кара да се чувстваме дискомфортно и почивка на климатика вкъщи изглежда като единствената опция.

Всички сме имали моменти, в които просто искаме да превърнем къщата си в хладилник и да забравим за сметката за енергия през следващото тримесечие. Важно е обаче да помним, че голямото потребление на енергия, свързано с охлаждането на къщите през лятото допринася за емисиите на парникови газове и глобалното затопляне.

Може да се възползвате от тези 10 съвета, които ще осигурят прохлада за Вас и Вашата къща, ще Ви спестят пари и ще Ви помогнат да живеете по-екологично:

1. Спуснете щорите си

Дръжте щорите си затворени, особено на прозорците, които са изложени на директна слънчева светлина, за да охладите значително дома си. Още по-добре е да инвестирате в плътни завеси, за да предпазите още повече дома си от силното лятно слънце.

2. Блокирайте топлината

За да направите условията у дома по-прохладни, трябва да направите всичко възможно да ограничите горещината, идваща отвън. Засенчвайте прозорците и стените с помощта на външни покрития, като щори, тенти или големи саксийни растения. Засадете широколистни дървета, които хвърлят сянка върху дома Ви през лятото, ако живеете в къща с градина. Ако имате възможност, инвестирайте в затъмняване на прозорците и подобрете изолацията на тавана - това ще помогне и да се запази топлината през зимата.

3. Само 1 °C повече

Един от най-ефективните и разпространени начини за охлаждане през лятото е използването на климатик. Ако и Вашият случай е такъв, настройвайте термостата на 24-27 °C, когато сте си у дома. Имайте предвид, че увеличаването на термостата само с 1 °C в топло време може да намали разходите за експлоатация на уреда с около 10%.

Ако искате да обновите климатика си, изберете такъв с висок клас на енергийна ефективност и направете проучване, за да сте сигурни, че сте избрали правилния тип за Вашия дом.

4. Използвайте вентилатори

Използвайте вентилатор, който ще раздвижи въздуха в стаята и ще Ви помогне да се охладите. При топло време настройте вентилатора на по-висока скорост, а при по-хладно – на по-ниска. Вентилаторите за таван също могат да бъдат много ефективни. 

5. Затваряйте вратите и уплътнявайте пролуките

Затваряйте вратите на стаите, които не използвате, за да задържате хладния въздух там, където той е най-необходим. Уплътнете пролуките около вратите и прозорците, за да сте сигурни, че хладният въздух няма да излезе навън.

6. Излизайте навън вечер

Затварянето на прозорците и оставането вътре може да е чудесна идея през деня, но когато вечерта стане по-хладно, може да искате да отворите отворите прозорците и вратите на терасата, за да охладите дома си по естествен начин.

Приготвянето на вечеря в задния двор или в парка също може да бъде по-хладна алтернатива на това да сте в задимената кухня, така че се възползвайте от прохладния бриз, когато можете.

7. Охладете тялото

Пийте студени напитки, но не ледени. Приложете влажна кърпа към врата и други точки на тялото или си вземете студен душ, за да охладите тялото си.

За спокойният Ви сън през нощта е важно помещението да е хладно. Ако живеете в къща на два и повече етажа, добре е да установите спалнята на приземния етаж. Топлината се издига на височина и по-горните етажи почти винаги са некомфортни за спане през лятото поради по-високите температури. Ако нямате избор, добре е да се снабдите с климатична система, за да си осигурите качествен сън.

8. Изберете памучните дрехи

Памучните материи са супер дишащи и помагат за охлаждането на тялото. Носете леки, свободни дрехи, изработени от дишащи материи като памук, и оборудвайте леглото си с памучни чаршафи.

9. Сменете крушките си

Ако имате проблеми с охлаждането на дома си и не можете да разберете защо, виновни за това може да са крушките с нажежаема жичка. Въпреки че все повече хора се насочват към LED осветлението, в много домове все още се използват традиционните крушки. Те произвеждат много топлина, така че преминаването към енергоспестяващи крушки може да помогне за охлаждането на дома Ви и да спести много от разходите за енергия - това е печелившо за всички!

10. При висока влажност използвайте влагоуловител

Ако живеете в район, в който влажността е висока, имайте предвид, че това също може да Ви накара да усещате температурата като по-висока отколкото е. Ако климатикът Ви не е достатъчен, за да обезвлажни дома Ви, използването на влагоуловител със сигурност ще подейства.

11. Простирайте дрехите си навън

Сушилнята не е по-различна от фурната през лятото. Тези уреди са мултипликатори на топлина, така че се опитайте да не ги използвате, ако нямате нужда от сухи дрехи веднага.

12. Отложете прането и гладенето

Подобно на готвенето в кухнята, можете да отложите прането и готвенето за по-хладните части на деня. По този начин няма да допринасяте за топлината в интериора на дома си.

Освен това и Вие ще се чувствате по-приятно през хладните часове. Можете да съобразите тези дейности с времето освен ако нямате строг график, който трябва да спазвате.

Използвайте тези съвети и ги приложете, за да си осигурите така необходимата прохлада през лятото. През горещите дни и нощи вероятно ще Ви е необходим ефективен климатик, на който да разчитате. Ако сте в търсене на такъв, заповядайте на страницата на Климаонлайн, където ще намерите най-добрите климатици на пазара на доказани марки като Daikin, Midea, Samsung, Fuji Electric и много други. Не се колебайте да се свържете с нас при нужда от консултация.