Климатичните системи за отопление са все по-популярен избор за поддържането на комфортна температура в дома, но за да бъдат ефективни е много важно да изберете правилния размер на климатика. В тази статия ще разгледаме някои от основните фактори, които трябва да имате предвид при избор на размер на климатика за отопление на Вашия дом.

 

Фактори при избор на правилния размер на климатика

 

Големина на помещението

Първият фактор, който трябва да имате предвид, е големината на помещението, което ще бъде отоплявано.

 

Защо големината на помещението е от съществено значение?

Вземането предвид на големината на помещението е много важно при избора на размера на климатичната система, защото това определя количеството на топлинната енергия, необходима за отопляването на помещението до желаната температура. Ако изберете прекалено малка климатична система, тя няма да може да загрее цялото помещение и ще работи излишно тежко, което може да доведе до по-високи разходи за енергия и по-скъпи ремонти.

 

От друга страна, ако изберете прекалено голяма климатична система, тя може да загрява прекалено бързо и да изключва, преди да постигне желаната температура. Това може да доведе до прекомерна консумация на електроенергия, а също и да доведе до прекомерно бързо износване на системата.

 

Следователно, изборът на правилния размер на климатичната система за отопление е много важен за осигуряване на ефективно и икономично отопление на Вашето помещение.

 

За да определите правилния размер на климатичната система, трябва да знаете кубатурата на помещението.

 

Мощност на климатичната система

След това трябва да изберете климатична система, която е достатъчно мощна, за да отопли цялото помещение.

 

Вземането предвид на мощността на климатика е важно, защото това определя количеството на топлинната енергия, която климатичната система може да генерира.

 

Ако изберете климатик с недостатъчна мощност, той може да не е в състояние да постигне желаната температура в помещението, което може да доведе до неудобства и намалена ефективност на системата.

 

Ако изберете климатик с по-висока мощност от необходимата, той може да постоянно да се изключва и включва, което ще намали ефективността му и ще доведе до по-високи разходи за електроенергия. Също така, недостатъчната мощност на климатика може да доведе до по-голям шум, който може да бъде дразнещ и да наруши комфорта в помещението.

 

Следователно, вземането на правилното решение при избора на мощността на климатика е много важно за постигане на оптимална ефективност и комфорт.

 

Производителите на климатични системи за отопление предлагат различни модели, като някои са по-мощни, отколкото имате нужда. Затова е препоръчително да се консултирате с професионален техник или инженер, за да определите правилната мощност на климатика за Вашето помещение.

 

Как може сами да изчислите подходящия размер на климатика?

Ако сте решили да закупите климатична система за Вашия дом или офис, е важно да знаете как да измерите правилно нужната мощност на системата. Нещо повече, когато правилно измерите кубатурата на помещението, ще можете да изберете най-подходящия размер на климатика и да осигурите максимален комфорт за Вашите нужди.

 

Как се изчислява кубатура на стая за климатик?

Както споменахме, първата стъпка е измерване на кубатурата на помещението. За да го направите, измерете дължината, ширината и височината на стаята. Умножете тези три стойности заедно, за да получите обема на стаята в кубични метри. Например, ако стаята е 4 метра дълга, 5 метра широка и 3 метра висока, кубатурата е 60 кубични метра.

 

След като сте определили кубатурата на помещението, можете да пресметнете нужната мощност на климатичната система. За целта, трябва да знаете какъв е режима на използване на климатика, който Ви интересува - охлаждане или отопление.

 

Как да изчислите необходимата мощност на климатик?

За да изчислите нужната мощност на климатика за режим на отопление, трябва да умножите кубатурата на стаята по 60W (вата). Например, за стая с кубатура 60 кубични метра ще бъде нужна климатична система с мощност 3600W (60 кубични метра x 60W = 3600W).

 

Мощността на климатика може да бъде измерена в различни единици, като често се използва BTU. Toва е британска единица за означение на мощността. А това са подходящите мерки, подходящи за съответните помещения:

 

5000 BTU - 32m3

7000 BTU - 40m3

9000 BTU - 52m3

12000 BTU - 70m3

14000 BTU - 80m3

18000 BTU - 104m3

24000 BTU - 140m3

30000 BTU - 160m3

 

Други фактори, които да вземете предвид

Необходимата мощност на климатичната система може да варира в зависимост от няколко фактора, като изолацията на помещението, изложението му на слънце, броя на прозорците и вратите, и други. Затова е важно да вземете предвид всички тези фактори, за да можете да изберете най-подходящата система за Вашите нужди.

 

В крайна сметка, ако не сте сигурни как да изберете правилната мощност на климатика, може да се консултирате с професионалист в областта или да се обърнете към производителя

 

Инсталация на климатика

След като сте избрали подходящата климатична система, следва да бъде инсталирана от квалифициран техник, който ще Ви даде насоки за оптимално използване на уреда.

 

Ако все още не сте се сдобили с климатична система, разгледайте предложенията на Клима Oнлайн. В случай, че имате нужда от съвет коя система е подходяща за Вас, не се колебайте да се свържете с нашия екип.