С всеки изминал ден зимата все повече наближава. Идва времето, в което трябва да помислите за Вашето отопление през студените дни. Макар и последните дни да са слънчеви и да не се налага да включвате отоплението, хубаво е да го подготвите за съвсем скорошната му работа.

Много собственици на климатици предпочитат сами да почистват климатика си, вместо да използват услугите на фирма. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета как точно може да осъществите това.

Както всеки уред с дълъг експлоатационен живот е добре да полагате по-специални грижи за Вашия климатик. Редовното почистване на Вашия климатик подобрява здравето Ви, като премахва плесента и праха и подпомага ефективността на климатика. Всеки, който използва климатична система, би трябвало да знае, че въздушните филтри, които събират праха и предпазват от замърсяване топлообменника на вътрешното тяло трябва да се почистват редовно, като се измиват с хладка вода.

Хубаво е филтрите да се чистят всяка седмица или поне веднъж на две седмици. Замърсяването на топлообменника и ваната, отделяща конденза с прах, води до благоприятни условия за развитие на плесен и бактерии. Никой не желае комфорта на дома му да бъде развален от новопоявили се плесени. За щастие климатикът е от онези улесняващи живота ни уреди, които ни служат дълго, без реално да изискват нещо от нас, освен една добра подготовка за новия сезон.

Препоръката на нашите специалисти от Клима Онлайн е веднъж или два пъти годишно да се извършва профилактика на климатика. Профилактиката включва: почистване на вътрешното и външното тяло, както и на дренажната система.

При посещение от специалист ще получите информация дали Вашият климатик работи с пълния си капацитет, като се измери работното налягане в системата, както и температурата на входящия и изходящия въздух от вътрешното тяло на климатика.

Ако пък предпочитате и имате търпението да свършите това сами, ще Ви препоръчаме някои основни неща, които да спазвате по време на процеса.

Почистването на филтрите на Вашия климатик е от съществено значение за създаване и поддържане на чиста и свежа атмосфера в дома. Редовната поддръжка ще промени качеството на въздуха в помещението, значително ще подобри ефективността на климатика и ще удължи експлоатационния му живот. Стъпките, които ще Ви предложим, гарантират по-качествен въздух и по-здравословен начин на живот.

Стъпка 1: Убедете се,че Вашият климатик е изключен. Различните климатични системи се отварят различно. Проверете инструкциите за експлоатация и отворете предния панел на климатика.

Стъпка 2: Махнете филтрите внимателно. Обърнете внимание дали са в добър цялостен вид. Ако по мрежата има дупки, е добре да замените филтрите с нови. Хубаво е да носите работни ръкавици, с което да си спестите наранявания.

Стъпка 3: Използвайте прахосмукачка, за да премахнете наслоения прах и други дребни частици. Внимавайте при почистването, за да не нараните мрежата на филтрите.

Стъпка 4: Потопете филтрите в хладка вода и ги оставете да престоят известно време (около час). След това извадете филтрите, напръскайте ги със специален препарат за почистване и ги оставете да изсъхнат. *Ако са много замърсени може да използвате и обезмаслител, като след това ги изплакнете с вода*

Стъпка 5: Избършете с леко навлажнена кърпа външното тяло на климатика. Поставете чистите филтри обратно и затворете предния панел.

Стъпка 6: Насладете се на по-чист въздух във Вашия дом.

След като преминете през тези кратки стъпки, единственото, което Ви остава е цяла зима да се наслаждавате на топлината и домашния уют, без да се налага да носите дърва или въглища, а домът Ви остава чист, топъл и приятен, докато Вие релаксирате след дългия работен ден.

За повече информация може да разгледате нашия сайт или да се свържете с нас.