Тук ще намерите отговорите на често задавани въпроси за климатиците и работата им.

Една от най-популярните системи за климатизация поражда много въпроси от страна на потребителите. Знанието за правилната поддръжка и за това как да постъпите при отделните случаи, със сигурност допринасят за ефективната работа и продължителността на живот на климатиците. Затова решихме да отговорим на най-честите запитвания. 

Въпрос: Кой е най-добрият климатик?

Най-добрата климатична система, която ще осигури оптимални нива на комфорт във Вашия дом, като същевременно ще спести пари от вашата електрическа сметка, е системата с висока ефективност. Има много различни марки климатици и не всички са еднакви. Информирайте се добре за предложенията на пазара, преди да пристъпите към покупка.

Климатичната и отоплителната система във Вашия дом е толкова добра, колкото инсталацията й. Инсталацията определя колко добре ще работи устройството и колко дълго. Това е така, защото има компании, които искат техниците да прекарат възможно най-малко време в дома Ви, за да могат да се втурнат към следващия клиент. Ние от Климаонлайн предлагаме безплатна доставка и качествен професионален монтаж на всички закупени климатици на територията на цялата страна. Свържете се с нас за повече информация: https://www.klimaonline.bg/kontakti.

Въпрос: Как мога да увелича ефективността и живота на климатика?

Правилната поддръжка е ключова. Това включва редовно почистване или подмяна на филтрите през сезона на отопление или охлаждане, както и планиране на текуща поддръжка на устройството от специалист.

Въпрос: Защо трябва редовно да почиствам / сменям филтъра?

Редовното почистване или подмяна на филтри помага на Вашия климатик да работи добре и подобрява цялостното качество на въздуха в дома. Ето защо е важно редовно да почиствате / сменяте филтрите, за да осигурите силен въздушен поток и да предпазите дома си от прах, алергени и микроби.

Въпрос: Колко често трябва да почиствам / сменям филтрите?

Като цяло се препоръчва да сменяте филтрите си за еднократна употреба поне веднъж месечно. Ако имате миещи се филтри, те също трябва да се почистват веднъж месечно.

Въпрос: Какви са знаците, че климатика може да се нуждае от професионално обслужване?

Ако вашето устройство издава странни шумове, не охлажда / затопля достатъчно всички зони на дома Ви, отнема повече време, за да охлади / затопли или ако сметките Ви са се повишили без видима причина, тогава може да имате проблем, който се нуждае от обслужване. В повечето случаи колкото по-дълго се бавите, толкова по-лоши могат да станат проблемите.

Въпрос: Кога трябва да заменя съществуващата си климатична система?

Тъй като всички системи и климатици са различни, това зависи от различни фактори, включително възрастта на климатика, нивата на шума, нивата на влажност, разходите за енергия и доколко устройството функционира на ниво спрямо Вашите нужди.

Въпрос: Защо от вътрешното тяло тече вода?

Това най-вероятно е заради силно замърсен филтър на вътрешното тяло, поради което се нарушава топлообменът и кондензната вода изтича директно в помещението. Вероятно е и да има запушване на дренажната тръба. За да не се допусне такова изтичане, което може да повреди климатика, а също и дома Ви е важно да се почистват филтрите на климатика. Има климатици, които са самопочистващи се ,но и при тях също е необходима грижа. Необходимо е да се извършва редовна профилактика на климатичната техника поне веднъж годишно.

Въпрос: Защо климатикът замръзва?

През зимата перката от външното тяло издухва студен въздух към външната среда. В режим на отопление температурата на външното тяло е винаги по-ниска от тази на околната среда и влагата кондензира върху повърхността му, като така се образува скреж. С времето това води до заледяване на цялото тяло и климатикът не работи ефективно. Повечето нови климатици имат функция Defrost, която помага за размразяването на натрупаният скреж.

Въпрос: Защо климатикът не духа?

Първо проверете дали термостатът Ви има батерии. Ако е сигурно, че проблемът не е там, преминете към следващата стъпка.

Проверете прекъсвачите си. Като изключите прекъсвачите, след това отново можете да нулирате електрониката. Уверете се, че първо започвате с външното тяло, а след това и с вътрешното. Ако климатикът все още не духа, проверете дали външното тяло работи. Ако и двете тела не функционират, може да имате сензорен превключвател във Вашата дренажна линия, който може да се е задействал поради натрупвания. Обадете се на сервиз за поддръжка на климатици.

Ако Вашето устройство работи само отвън, но не вътре, вероятно имате електрически проблем и трябва да потърсите помощ от техник.

Революцията, която е постигната чрез климатиците, не е особено известна на хората. Тяхната история всъщност може да бъде доста интересна.

Ето няколко забавни факти, които ще Ви изненадат и накарат да се замислите:

Климатизацията не е измислена за комфорта на дома

Първият климатик е създаден през 1902 г. от Уилис Кариер. Той e работил в издателство в Ню Йорк и е трябвало да намери начин хартията да спре да се разширява и свива заради влагата, както и да се справи с проблемите, които са имали с мастилото. Тогава той измислил първия електрически климатик за борба с този проблем. Едва ли е очаквал какво ще означава това за обществото в бъдеще!

Летни блокбъстъри

Филмовите театри са били една от първите индустрии, които инсталирали климатици в своите зали. Това е помогнало за привличането на киномани, които искали да останат на хладно за няколко часа.

Президентско охлаждане

Хърбърт Хувър е първият президент, по времето на който се е инсталирал климатик в Белия дом през 1929 година.

Охлаждане на горещите държави

Преди създаването на климатиците, по-горещите региони като Флорида, Тексас и Аризона са били толкова горещи, че животът и правенето на бизнес там просто е нямало смисъл, когато е можело да се живее и да се работи при по-умерени условия. Изобретението на климатика е позволило на населението и икономиката да растат в по-горещите климатични зони и сега тези райони са дори дестинации за почивка. 

Първият климатик за домашни условия е бил огромен

Първият климатик, проектиран за домове, е бил поразително огромен: висок над 2 метра, широк почти 2 метра и дълъг 6 метра.

Ранните климатици са можели да бъдат закупени на незначителната цена от 10 000 до 50 000 долара. В днешно време това е приблизително еквивалентно на 120 000 - 600 000 долара!

Облекчаване на симптомите на алергия и астма

Климатикът може да осигури облекчаване на алергията през пролетта, като премахва цветен прашец, акари и други малки частици от въздуха. Вграденият филтър на уреда му позволява да осигурява чист въздух и да предпази хора, страдащи от алергии или астма.

Климатиците продължават да се развиват и да заемат сериозен дял от пазара. За да се научите как да използвате възможно най-ефективно този уред, консултирайте се със специалисти, четете статиите от нашия блог и не забравяйте редовната профилактика.

Ако Ви предстои да изберете Вашия нов климатик, разгледайте страница ни. Ние от Климаонлайн предлагаме богата гама от битови и промишлени климатици, както и разнообразие от марки, модели и мощности. Нашият екип предоставя качествено обслужване и адекватна консултация! За повече информация, заповядайте в онлайн магазина ни: https://www.klimaonline.bg/content/za-klimaonline.html.