Електрически повреди на климатичната система след буря

Прекъсването на електрозахранването може да извади от строя климатика Ви. Научете какво можете да направите, ако това се случи с Вашия уред.

 

Лошите метеорологични условия може да са предпоставка за опасност за Вашия климатик. При силни ветрове, дъжд и особено при внезапни гръмотевични бури могат да се повредят както електропроводите, така и електрическото Ви оборудване. Ето как да разберете дали имате електрическа повреда и какво да направите в различните случаи.

 

 

Имате ли наистина електрическа повреда?

Особено през лятото или зимата, когато бурята приключи и електричеството се възстанови, вероятно ще искате климатикът да заработи възможно най-скоро. Възможно е обаче да откриете, че климатикът не се включва. Не бързайте да се паникьосвате. Преди да сте сигурни дали имате действителна повреда, ето какво можете да направите:

 

Как да рестартирате климатика след прекъсване на захранването?

По време на буря може да се стигне до токов удар. Това буквално означава пренапрежение в електрическата система, което автоматично задейства прекъсвача.

 

Понякога това претоварване на системата може да бъде причинено и от използването на няколко уреда едновременно. Основната функция на прекъсвача е да защити Вашето оборудване от повреди и затова при наличието на напрежение се задейства. Това, което на първо време трябва да знаете е как да нулирате прекъсвача и отново да захраните уредите си.

 

Ето и стъпките за нулиране на климатика:

  • Изключете климатичната система от термостата.
  • Намерете електрическото табло, в което е и прекъсвача за климатика. Завъртете прекъсвача на OFF и след това отново на ON. Тази стъпка нулира външния прекъсвач.
  • Следва да изчакате 30 минути. Важно е термостатът да остане изключен, за да може вътрешният прекъсвач на климатика да се нулира. Това не може да се случи, ако термостатът подава сигнал към климатика.
  • След 30 минути включете термостата отново. Най-вероятно климатикът Ви ще се включи. Ако това не се случи, има вероятност за електрическа повреда.

 

Как да разберете дали имате електрическа повреда?

 

Ето какво да направите в различните случаи:

 

Прекъсвачът не се нулира

В случай, че външната верига продължава да не се захранва, това вероятно е свързано с повреда в самата верига, а не в климатика. Причината за това може да е както самата буря, така и напрежението при повторното включване на захранването. Съветваме Ви да не се опитвате сами да поправите повредата, а да се свържете с електротехник.

 

Прекъсвачът на електрическата верига продължава да се задейства

Ако установите, че прекъсвачът се задейства отново и отново, има вероятност да има електрическа повреда, свързана с климатика Ви. Това вероятно е знак, че уредът прегрява и поради тази причина консумира прекалено много енергия.

 

Ако прекъсвачът се задейства многократно, не го включвайте

 

Основната функция на прекъсвача е да предпазва всичките Ви електрически уреди, кабелите и дома Ви от повреди и евентуални аварии. Ако забележите, че той се задейства многократно, не го включвайте, защото може да предизвикате пожар поради високото напрежение.

 

Симптоми на електрически повреди, причинени от занемарена поддръжка на климатика

Ако сте пренебрегнали профилактичната поддръжка на климатика си, то устройството може да има намален въздушен поток поради замърсявания в системата. Когато въздушният филтър и намотките се задръстят с прах, мръсотия и отломки, Вашият климатик трябва да работи по-усилено и по-дълго, за да охлади/отопли помещението. Знак за това е, че климатикът изглежда работи постоянно. Много е вероятно изпарителната серпентина да замръзне, което може да изразходва твърде много енергия, да доведе до изключване на веригата и да причини теч на вода.

 

Ако системата Ви не е била почиствана и настройвана от известно време, това може да е резултатът. Извикайте фирма за обслужване на климатици, за да се погрижи за това веднага.

 

Симптоми на електрически повреди, причинени от компонентите на климатика

Нека видим и поради какви повреди в климатика може да се стигне до задействане на прекъсвача:

 

Изтичане на хладилен агент

Като цяло задействането на прекъсвача на електрическата верига най-често се случва поради претоварване на системата. Когато климатикът изразходва повече енергия, това претоварване е на лице. Една от причините за големия разход на климатика може да е теч на хладилен агент. Когато хладилният агент изтича, уредът губи своята ефективност и работи повече, за да достигне зададената температура.

 

 

Двигател на вентилатора

При повреда на вентилатора на климатика, скоростта намалява. Възможно е дори вентилаторът да спре да работи и да не усещате въздушната струя. В такъв случай серпентините не се охлаждат достатъчно и климатикът отново работи повече, в следствие на което и консумира повече енергия.

 

Повреда на компресора

Тази повреда е една от най-съществените и опасните за климатика Ви. Тя, освен че може да доведе до високо напрежение в електрическата верига, може да доведе и до смяна на уреда с нов. Ако имате съмнение, че компресорът е повреден, изключете климатика и повикайте професионален техник.

 

Електрическа повреда при климатика

Възможно е да имате и обикновена електрическа повреда в климатика. Това може да е разхлабена електрическа връзка, лош кондензатор или късо съединение в окабеляването. Макар че може да си мислите, че е лесно да ремонтирате сами такава повреда, никога не рискувайте. Това е опасно за Вас. Свържете се с техник, който да извърши всичко необходимо.

 

Следете блогът на Климаонлайн за още полезни статии. Не пропускайте да разгледате и нашите предложение на страницата ни. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионален съвет.